Casa noua pe credit, povara pentru proprietari

14 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casa noua pe credit, povara pentru proprietari
 
Majoritatea ansamblurilor au termen de livrare luna noiembrie, moment la care trebuie achitata si cea mai mare parte din valoarea imobilului. Paradisul afacerilor imobiliare. Asa era cunoscuta Romania pana in urma cu doar un an. Dezvoltatorii lansau cel putin un proiect pe saptamana.
 
 De la un bloc la periferiile oraselor-satelit pana la minicartiere in cele mai exclusiviste locatii, toate sunt de vanzare in Capitala. Chiar daca preturile cresteau necontrolat, piata nu ducea lipsa de cumparatori. Setea de locuinte si teama ca maine apartamentul care azi costa 100.000 de euro va fi mai scump au dus la o cerere cu mult peste oferta.
 
Apartamentele noi se vindeau ca painea calda. Insa, de la inceputul anului, volumul tranzactiilor a scazut considerabil. Pe timpul verii, acesta nu era departe de zero. De cateva saptamani, lucrurile au luat o intorsatura ce nu se intrezarea in 2007. Proprietarii apartamentelor cumparate off-plan fac tot posibilul sa scape de povara creditelor la care s-au angajat. Printre anunturile de vanzare a locuintelor vechi au aparut, odata cu inceputul toamnei, si oferte pentru apartamente noi.
 
Cumparatorii off-plan, in imposibilitate de plata
 
Majoritatea celor care au scos la vanzare unitatile in cauza sunt speculatorii, spune analistul imobiliar Narcis Gorea. „Acestia au facut un pariu. Nu au cumparat niciodata cu ideea de a se muta acolo. Au stiut ca scopul final era de a revinde”, considera Gorea. Ca vand in plina criza este si o coincidenta.
 
Termenul de livrare al proiectului se apropie. Odata cu el si momentul in care trebuie achitata cea mai mare parte a valorii imobilului. Pe de alta parte, exista si un segment care a cumparat cu gandul de a locui in acea casa. Acesta se confrunta acum cu situatia pe care nu o luasera in calcul, imposibilitatea de plata a creditului in conditiile actuale, mai spune Gorea.
 
„Imi este teama de ce s-ar putea intampla pana la Craciun. Acum imi permit sa platesc rata pentru doua apartamente, dar nu vreau sa devina o povara”, spune unul dintre proprietarii care si-au scos locuintele inca neterminate la vanzare.
 
Profitul trece pe locul al doilea
 
Tot o garsoniera noua spera sa vanda si un proprietar din ansamblul Confort City. Acesta spune ca nu vrea sa obtina profit din revanzare. Lucru ce ar fi fost oricum putin probabil in contextul actual, cand tranzactiile de pe piata rezidentiala sunt aproape inexistente. Conditiile acestuia sunt simple. Cumparatorul trebuie sa ii achite 18.500 de euro, iar restul de 34.500 de euro dezvoltatorului ansamblului Confort City la momentul predarii locuintei.
 
O situatie similara se regaseste si in randul unor proprietari din ansamblul rezidential Rose Garden, din Colentina. In complex cele mai multe oferte au ca obiect apartamentele cu doua camere. Majoritatea preturilor nu depasesc valoarea initiala de tranzactionare a locuintelor. Motivele nu sunt intotdeauna aceleasi.
 
 Criza financiara, care trage in jos si piata imobiliara, nu i-a speriat pe toti proprietarii. Un bucurestean, ce detine cateva apartamente in mai multe ansambluri cu termen de finalizare in 2009, inca mai spera sa faca profit din revanzarea lor. „Sunt dispus sa astept o perioada. Cand locuintele vor fi aproape terminate, se vor vinde de la sine. Pentru fiecare apartament exista un cumparator”, spune el optimist. 
 
Randamentul investitiei prin ochiul specialistului
 
Datele situatiei in care se gasesc acum o parte dintre cumparatorii de apartamente nelivrate nu sunt inca bine definite. Nu poate fi vorba de un fenomen, dar situatia se poate acutiza. Cei care au achizitionat cu scop investitional vor sa iasa din afacere pentru ca piata se intoarce impotriva lor. Pe langa faptul ca acum nu vor obtine profituri din revanzare, nu vor putea nici sa tina pasul cu ratele.
 
Majoritatea romanilor care sunt pusi in situatia de a-si vinde locuintele pentru ca nu mai pot sustine creditul au gresit inca din momentul in care au contractat noul apartament. Veniturile acestora sunt in moneda nationala, iar imprumutul a fost facut in valuta. Fluctuatiile cursului de schimb al leului din ultima perioada au contribuit masiv la pierderea increderii si la instaurarea unui sentiment de teama in randul potentialilor cumparatori.
Bogdan Baltazar
consultant financiar
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Unde sunt chiriile dupa doi ani de scadere Unde sunt chiriile dupa doi ani de scadere
Casa noua la bloc cu gradina la scara Casa noua la bloc cu gradina la scara
Discounturi duble la targurile de imobiliare si constructii - 08 Mai 2009 Discounturi duble la targurile de imobiliare si constructii - 08 Mai 2009
Sustenabilitatea, motorul dezvoltarii produselor si solutiilor locale Saint-Gobain Romania Sustenabilitatea, motorul dezvoltarii produselor si solutiilor locale Saint-Gobain Romania
Cat costa sa cumperi teren langa Capitala si sa construiesti o casa cu trei dormitoare: 70.000 euro - 13 Iulie 2009 Cat costa sa cumperi teren langa Capitala si sa construiesti o casa cu trei dormitoare: 70.000 euro - 13 Iulie 2009
Chiriile pentru locuintele de stat, actualizate anual Chiriile pentru locuintele de stat, actualizate anual

Vezi mai multe articole