Constructia unei case in regie proprie este o adevarata aventura, care necesita nervi de otel si abilitati antreprenoriale. Capital a trecut prin aceasta experienta care incepe
cu alegerea terenului si se termina cu ultimele detalii de finisare.
Ce tip de locuinta poti cumpara cu 60.000 de euro in Bucuresti? Un apartament vechi cu doua camere, in suprafata de 57 mp, intr-o zona semicentrala, sau unul cu doua camere intr-unul din blocurile nou-construite la periferia Capitalei. Cu aceeasi suma insa poate fi construita o casa cu o suprafata de 163 mp, structurata pe parter si mansarda, cu trei dormitoare, trei bai, un living si o bucatarie, la marginea orasului. Capital a urmarit pas cu pas etapele prin care trebuie sa treci in constructia unei astfel de locuinte, in regie proprie. Rezultatul este o casa amplasata pe un teren de 240 mp, al carei cost de constructie ajunge la circa 300 euro/mp, fara a include pretul terenului. Materialele alese pentru estimarea devizului nu sunt nici pe departe cele mai ieftine de pe piata, ci sunt de o calitate medie spre superioara.
Primul pas ce trebuie facut in drumul spre constructia „Casei Capital“ este alegerea terenului potrivit. Dat fiind faptul ca intentia noastra este sa dezvoltam o casa cu o amprenta la sol de circa 85 mp, ne-am orientat spre loturile cu o suprafata de circa 250 mp. Trebuie precizat faptul ca majoritatea zonelor in dezvoltare din localitatile aflate in jurul Bucurestiului nu beneficiaza inca de canalizare, motiv pentru care ne-am orientat spre varianta cu fosa septica si put pentru apa curenta. Cele doua componente costa circa 2.000 de euro.
Dupa analizarea unei oferte de peste 800 de anunturi, publicate in ultimele doua luni pe internet si in ziarele cu oferte imobiliare, ne-am oprit asupra unui lot de 240 mp din Prelungirea Ghencea. In alegerea noastra a primat apropierea de Bucuresti si pretul, 30 euro/mp. Terenul este situat langa Cartierul Latin, intre vile, are 22 metri deschidere si 11 metri adancime, beneficiaza de gaz si curent gata de racordare, precum si cadastru, si intabulare.
Costul obtinerii autorizatiei de constructie este de circa 2.500 lei, pentru racordarea la gaz mai sunt necesari 3.500 lei - in care sunt inclusi circa zece metri de teava, iar pentru racordarea la curent, inca 1.500 lei.
Alegerea arhitectului
Inainte de obtinerea autorizatiilor de construire, trebuie facut un drum la un birou de arhitectura. Daca nu va doriti o casa comuna este bine sa evitati birourile care scot din sertar de la prima intalnire un proiect-tip. „Casa Capital“ a fost realizata de Abruptarhitectura, atelier fondat de arhitectii Cristina Constantin, Cosmin Pavel si Mirela Vladuta, considerat a fi unul dintre cele mai promitatoare birouri tinere din Romania. La Editia 2011 a Anualei de Arhitectura Bucuresti au obtinut premiul pentru cea mai buna restaurare, acordat pentru restaurarea unui conac romanesc.
„Am gandit aceasta casa pentru o familie cu doi parinti si doi copii si luand in calcul un buget nu foarte mare. Casa, situata pe un teren aflat la marginea orasului, reinterpreteaza elemente specifice locuintei de targ de pe la noi: prispa - loc protejat, dar deschis, mansarda - in care se doarme, soba cu loc de stat, bovindoul - fereastra locuita. Materialele sunt calde si firesti: tencuiala alba, caramida si lemn pentru pardoseli, tabla imblanzita de falturile inegale pentru acoperisul inalt“, explica arhitectul Cristina Constantin.
Construirea unei case cu o arhitectura mai speciala in regie proprie necesita detalii de proiectare si un diriginte de santier. In cazul de fata, am ales arhitectul ca gestionar al executarii lucrarilor.
Prima sapatura
Fundatia este prima etapa in inceperea constructiei. Insa, inainte de inceperea fundatiei trebuie facute cateva gauri de forare pentru stabilirea tipului de sol. O astfel de procedura costa circa 300 lei pe foraj si sunt necesare macar trei-patru gauri. Se poate intampla ca pe acelasi lot sa fie mai multe tipuri de sol, situatie in care fundatia trebuie realizata tinand cont de acesti parametri, altfel solul se va tasa diferit, putand aparea fisuri in structura casei. Cand cautati muncitorii care sa realizeze fundatia, trebuie sa stiti ca manopera reprezinta circa 25% din costul lucrarii.
Pentru a vedea tabelul in detaliu, click aici
Conform specificatiilor producatorului, ridicarea peretilor exteriori dureaza 3,35 ore/metru cub de caramida Wienerberger PTH 30, iar peretii interiori dureaza 3,3 ore/metru cub. In cazul nostru, constructia peretilor exteriori dureaza putin peste o saptamana, iar cei interiori, circa doua zile si jumatate. Constructorii consultati de Capital estimeaza ca un planseu de 100 mp poate fi construit de patru muncitori in patru zile. Ca si in cazul fundatiei, manopera de zidarie reprezinta circa 25%-30% din pretul materialelor.
Unde se duc banii
Capitolul finisaje mananca cea mai mare parte din bani si din timp. Manopera aferenta acestei etape se ridica la circa 5.190 de euro pentru „Casa Capital“, la care se adauga zeci de drumuri la depozitele pentru materiale. Chiar daca tencuirea manuala („cu mistria“) este mai ieftina, este recomandata utilizarea variantei mecanizate, care creste calitatea si reduce din timpul necesar finisajelor. Diferenta de pret este de circa 3.000 lei.
In alegerea gresiei si faiantei, trebuie stiut ca fiecare model are un pret diferit, in functie de pigmentii de culoare ai placii ceramice. Pentru „Casa Capital“ am utilizat o combinatie de alb si rosu pentru bucatarie. Daca gresia alba costa circa 33,5 lei/mp, cea rosie are un pret de 50,5 lei/mp. Pentru baia de la parter a fost folosita gresie portelanata de culoare maro, al carei pret se ridica la 80 lei/mp. Baia copiilor, de la mansarda, a fost tapetata cu gresie si faianta intr-o combinatie de alb si albastru, cu decor ceramic cu barcute. Costul materialelor pentru aceasta baie este de 1.430 lei. Placile ceramice din baia matrimoniala combina nuantele bej si fildes, iar pretul total pentru placare este de 1.871 lei.
Usile si ferestrele au o pondere insemnata in totalul constructiei, si pentru ca au fost utilizate produse de o calitate superioara. In acest caz, costurile pot fi scazute cu pana la 2.000 de euro daca se mai face un usor rabat de la calitate.
Persoanele carora nu le permite timpul sa construiasca casa in regie proprie trebuie sa stie ca pot ajunge la un cost chiar si dublu, in conditiile in care firmele de constructii taxeaza pentru lucrarile „la cheie“ circa 450 euro/mp. In aceasta situatie, „Casa Capital“ ar ajunge la un cost de circa 75.000 de euro, fara teren.
Cifre: 30% din valoarea fundatiei reprezinta plata manoperei, situatie similara si in cazul lucrarilor de zidarie
Ponderea terenului in pretul total al „Casei Capital“ este de circa 15%, insa aceasta poate creste pana la 25% daca lotul are acces la canalizare.
Comentarii
Nu exista comentarii.