"Casa Verde" de la stat

22 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toti romanii isi pot instala sisteme de energie regenerabila in locuinte cu doar 10% din pretul acestora. Asta datorita unui program al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile prin care subventioneaza cu 90% costurile instalarii sistemelor. Prin proiectul Casa Verde, Administratia Fondului de Mediu (AFN) va acorda finantari de pana la 25.000 de lei pentru fiecare sistem. Programul se adreseaza atat persoanelor fizice, cat si celor juridice, in principal autoritatilor locale. Companiile de constructii pot sa profite de aceasta noua
 
oportunitate daca se inscriu pe lista AFN pentru a fi incluse in program. "Nu exista criterii care sa elimine vreo firma de pe piata romaneasca, cu conditia sa fie specializata, adica sa comercializeze si sa instaleze sistemele pentru energie regenerabila", a tinut sa precize Mihai Toti, presedintele AFN.
 
Fondurile alocate pentru prima etapa de finantare a acestui program se ridica la 520 milioane lei, pentru persoanele fizice, asociatiile de locatari si ONG-uri fiind alocate 400 de milioane lei (aproximativ 110 milioane de euro). Banii provin din taxa de poluare auto colectata la AFM, a spus Mihai Toti la lansarea programului. Programul, care se va desfasura anual, incepe pe 5 ianuarie 2009 si va dura pana pe 5 decembrie.
Programul Casa Verde va functiona pe baza aceluiasi principiu ca si programul pentru schimbarea parcului auto, Rabla, a explicat Attila Korodi, Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Astfel, persoanele fizice care doresc sa beneficieze de subventionare au de facut 3 pasi: alegerea unui agent comercial validat de catre AFN, depunerea dosarului la agentul ales si obtinerea unei note de acceptare de la firma aleasa.
Lista companiilor agreate pentru realizarea lucrarilor va fi publicata in jurul datei de 20 decembrie, atat pe site-ul Ministerului Mediului (www.mmediu.ro), cat si pe cel al Adiministratiei Fondului de Mediu (www.afm.ro).
 
Dosarul pentru finantare trebuie sa includa o copie a actului de identitate, o copie legalizata a actului de proprietate (concesiune sau locatiune), un act autentificat de notarul public, prin care proprietarii sau coproprietarii isi exprima acordul de efectuarea lucrarilor de instalare a sistemului, daca este cazul, si un act specific care sa ateste o situatie particulara (casatorie sau schimbare de nume). Cetatenii care vor sa instaleze sistemele in propriile locuinte si care vor beneficia de ajutorul de la stat nu vor primi suma de bani in mod direct – aceasta va fi virata in contul instalatorului ales, imediat dupa ce sistemul este functional in locuinta respectiva, a precizat Korodi. El a apreciat ca, in 2009, in jur de 10.000 de persoane vor aplica pentru obtinerea subventiei, in conditiile in care cei care vor achizitiona sisteme energetice ecologice vor avea facturi la apa calda mai mici cu 60%, iar la incalzire cu 30%.
 
Programul de inlocuire a sistemelor clasice de incalzie cu cele bazate pe energii verzi este destinat si persoanelor juridice: fie ca vorbim de autoritati publice locale, de operatori economici, de unitati de invatamant sau de organizatii neguvernamentale. Diferenta este ca, in aceste cazuri, procentele si plafoanele de finantare difera. De exemplu, in cazul operatorului economic, finantarea poate ajunge pana la jumatate din costul unui astfel de echipament (dar nu mai mult de 250.000 de lei pentru un sistem). In cazul primariilor sau al scolilor, Fondul pentru Mediu va suporta pana la 60% din costurile investitiei (dar nu mai mult de 300.000 de lei pentru un sistem).

Adauga un comentariu


1 Comentariu

franga mioara

08 decembrie, 08:51

As dori si eu sa apelez la acest program da ,nu s-a specificat care este suma pe care o persoana fizica trebuie sa o dea si cand ? trebuie sa fie mai explicta informatia sunt foarte interesata. Daca se poate sa spuneti de ce suma poate beneficia o persoana fizica asa cum a-ti spus la pers. juridice.

Alte articole

Autorizatia de constructie in 80 de zile Autorizatia de constructie in 80 de zile
Montarea senzorilor de gaze este obligatorie pentru apartamentele cu ferestre din termopan Montarea senzorilor de gaze este obligatorie pentru apartamentele cu ferestre din termopan
Rolul arhitectului Rolul arhitectului
Verificarea online a cadastrului = economie semnificativa de timp Verificarea online a cadastrului = economie semnificativa de timp
Ce trebuie sa stii despre schimbul imobiliar Ce trebuie sa stii despre schimbul imobiliar
Certificarea Energetică a Clădirilor: O Viziune Unitară pentru un Viitor Sustenabil în Uniunea Europeană Certificarea Energetică a Clădirilor: O Viziune Unitară pentru un Viitor Sustenabil în Uniunea Europeană

Vezi mai multe articole