Casa Verde demareaza de la 1 iulie. Firmele de-abia asteapta - 28 iunie 2010

28 iunie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Firmele vizate de acest program cred ca este unul bun si ca ar trebui sa aiba succes
Forma actuala pare a fi simplificata din punct de vedere birocratic
Guvernul aloca 110 mil. lei pentru acest program
 
Startul programului Casa Verde se va da pe 1 iulie, un program care a avut de asteptat mai bine de doi ani pana sa intre in aplicare. Companiile de profil, cele care produc, comercializeaza, distribuie si instaleaza sistemele vizate de program si anume centrale termice pe rumegus, panouri solare si pompe de caldura sunt de parere ca este un program bun si normal in contextul in care Romania este o tara membra a Uniunii Europene. Totodata acestia anticipeaza o crestere a vanzarilor pe aceste categorii de produse. Un alt plus al acestui program este faptul ca nu va fi afectat de procesul birocratic. Reprezentantii Ariston Romania cred ca este un program bun, chiar daca pare ciudat ca statul sa cheltuiasca intr-o perioada in care tot statul incearca sa taie tot. "Probabil ca o sa existe comentarii de genul "tara arde si baba se piaptana". Romania trece printr-o perioada grea si un astfel de program poate parea ciudat cand vedem la televizor doar stiri despre taierea salariilor bugetarilor si a pensiilor, dar cum sumele alocate acestui program nu pot fi cheltuite decat in actiuni de acest tip, apreciem initiativa domnului ministru. Mai mult, aceasta varianta a programului Casa Verde este una simplificata din punct de vedere birocratic, un capitol la care cele precedente erau deficitare", a declarat, pentru Curierul National, Catalin Draguleanu, national sales manager al Ariston Thermo Romania.
 
Firmele mizeaza pe segmentul panourilor solare
 
Desi este o piata inca mica si la inceput, aceasta se poate dezvolta, iar programul Casa Verde poate fi un punct de inceput. "Piata de panouri solare este inca la inceput, comparativ cu alte state din Europa, dar acest lucru se datoreaza si subventiilor acordate pentru astfel de sisteme", a mai spus reprezentantul Ariston. Potrivit acestuia in alte tari, insa, se acorda subventii si pentru centralele termice in condensare, centrale cu o eficienta ridicata si care ar completa sistemul de incalzire al unei locuinte.
Potrivit reprezentantului Solar Expert, compania crede ca programul este ceva normal si se asteapta la cresteri substantiale de panouri solare. "Programul Casa Verde reprezinta un lucru de normalitate in context european (in toata Europa energia verde este subventionata). Cred ca o sa fie receptionat corespunzator de populatie. Referitor la panourile solare nu credem ca or sa creasca vanzarile substantial, firma noastra avand capacitatea de montaj de o instalatie/zi", a declarat pentru Curierul National, Catalin Caraiane, de la Solar Expert. Si potrivit oficialilor Robert Bosch Romania, care detine si marca Buderus, panourile solare ar putea fi in centrul atentiei, in acest program. "Investitiile in modernizarea sistemelor de incalzire pot reduce substantial nu numai consumul de energie, ci si cheltuielile aferente efectuate de consumatorii casnici sau de intreprinderi. Din acest motiv este foarte binevenit acest program, deoarece ne ajuta nu numai sa investim intr-un viitor mai "verde", dar si sa realizam economii considerabile la factura de intretinere. Daca ar fi sa iau ca exemplu panourile solare, este de ajuns sa mentionez faptul ca acestea pot acoperi peste 30% din necesarul total de energie termica al cladirii si 80% din cel de apa calda, ca sa va puteti da seama despre cata energie si cati bani se pot economisi, si cat de mult se protejeaza mediul inconjurator prin utilizarea lor la scara larga", a declarat, pentru Curierul National, Adrian Balsanu, director regional de vanzari, Divizia de Termotehnica, Robert Bosch SRL.
Reprezentantul Solar Expert a mai spus ca se asteapta si la o legislatie pentru segmentul panourilor solare. "Este important ca programul sa functioneze si sa se perfectioneze. Noi asteptam reglementari si pentru panouri fotovoltaice cat si pentru eoliene", a spus Catalin Caraiane.
 
Programul este unul asteptat de ceva timp. Semnalele sunt pozitive
 
Potrivit Bosch, sunt multe semnale pozitive din piata care ii indreptatesc sa creada ca acest program va avea succes. "Interesul publicului larg fata de echipamentele care utilizeaza energie regenerabila a crescut de la an la an. Acest lucru s-a vazut in vanzarile de anul trecut, cand peste o treime din totalul vanzarilor diviziei de termotehnica Bosch din 2009 s-a realizat prin comercializarea de sisteme de incalzire si preparare a apei calde menajere care utilizeaza energie regenerabila. Casa Verde nu va face decat sa impulsioneze si mai mult acest trend observat in ultimii ani. Este de asteptat, asadar, ca vanzarile pe acest segment sa creasca si mai mult in viitor", este de parere Adrian Balsanu.
Ariston Thermo a vazut reactiile oamenilor dupa ce programul a fost amanat prima oara, care isi doreau sa poata sa faca asemenea investitii, dar inca nu stie cum va fi primit programul. "E o intrebare pe care ne-o punem si noi, am vazut reactiile oamenilor dupa amanarea primei variante a programului. Multi au asteptat investitia intr-un astfel de sistem, sperand ca programul va reincepe. Cred ca reactiile vor fi impartite, dar cum suma alocata este suficienta pentru aproximativ 18.000 persoane la nivel national (6.000 lei in medie), consideram ca vor exista oameni interesati si ca fondul se va cheltui integral in acest an. Acest lucru depinde si de modul in care va decurge programul, sunt cateva etape birocratice care nu putem estima cat vor dura", a mai spus Catalin Draguleanu.
 
Romania pierde energie solara timp de 210 zile pe an
 
Potrivit reprezentantului Bosch, Romania are un potential enorm datorita pozitionarii geografice si a climei. "Noi avem anual in jur de 210 de zile insorite pe care nu le valorificam si a caror energie solara o pierdem. Mai mult, putini stiu ca panourile solare au un randament ridicat chiar si iarna, iar in cazul radiatiei solare reduse, ele acumuleaza o cantitate extrem de mare de energie la o suprafata bruta redusa a panoului, ceea ce duce la o eficienta foarte mare", ne-a mai explicat Adrian Balsanu.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Profit rapid din apartamentele low-cost Profit rapid din apartamentele low-cost
1% din valoarea casei pentru a evita o teapa imobiliara - 25 Mai 2009 1% din valoarea casei pentru a evita o teapa imobiliara - 25 Mai 2009
Obiecte vechi decorate modern Obiecte vechi decorate modern
Cum e in casa la Mark Zuckerberg, detinatorul Facebook Cum e in casa la Mark Zuckerberg, detinatorul Facebook
Doar 10 credite in lei si 4 pentru constructii prin Prima casa Doar 10 credite in lei si 4 pentru constructii prin Prima casa
Grupul TeraPlast a primit aprobarea Consiliului Concurentei pentru achizitia Somplast Grupul TeraPlast a primit aprobarea Consiliului Concurentei pentru achizitia Somplast

Vezi mai multe articole