Casa vine prin creditul pe mai multe generatii

25 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru a "fenta" regulamentul BNR, bancile ar putea lansa imprumuturi pe 60 de ani  
 
Aplicarea noilor norme va restrange accesul la credite. Pentru ca romanul sa poata obtine suma dorita, bancile ar putea oferi finantari ipotecare pe perioade mai extinse.
 
Noile norme de creditare pe care bancile vor incepe sa le aplice din octombrie vor restrange si mai mult accesul romanilor la creditul dorit. Conditiile din regulamentul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va reduce simtitor gradul de indatorare si, implicit, valoarea maxima pe care solicitantul vrea sa o imprumute.
 
Ca sa obtina suma dorita in vederea achizitionarii unei locuinte, creditul ar trebui sa se intinda cu mult peste perioada maxima de 40 de ani, practicata, in momentul de fata, de bancile din Romania.
 
O locuinta achitata in 60 de ani
 
Potrivit brokerului de credite Kiwi Finance, o familie cu un venit lunar de 660 de euro, care doreste sa-si cumpere un apartament de 110.000 de euro, va trebui sa ia un credit de 88.000 de euro pe o perioada de 63 de ani. "Vedem o posibila prelungire a perioadei de creditare de la 40 de ani, in prezent, la circa 50-60 de ani", este de parere Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance.
 
Un credit ipotecar contractat pe o perioada de 50-60 de ani este un produs desfasurat pe mai multe generatii. Solicitantul ia creditul, achita ratele din prima parte a perioadei de creditare, urmand ca, in ultimii ani, copilul acestuia sa efectueze rambursarea.
 
Mai exact, copilul preia ipotecile parintilor. Finantarea pe mai multe generatii se practica in state precum Marea Britanie sau Canada si a aparut pentru prima data in Japonia, in urma cu 20 de ani.
 
Un imprumut pe 60 de ani este imposibil de contractat si de rambursat in totalitate de una si aceeasi persoana. Cele mai multe banci din Romania acorda credite tinerilor care au peste 20 de ani. Presupunand ca un astfel de solicitant doreste sa contracteze un credit pe 60 de ani, ultima rata va fi achitata la 80 de ani.
 
Desi sunt institutii bancare care ofera finantari persoanelor care achita ultima rata pana la aceasta varsta, varianta pare destul de riscanta pentru banca. In plus, nicio companie nu va incheia, in aceste conditii, asigurarea de viata obligatorie pentru imprumuturile pe termen lung.
 
Lansarea pe piata, amanata de criza
 
Desi vad creditul pe mai multe generatii ca fiind o alternativa pentru achizitionarea unei locuinte in noile conditiile de creditare, bancherii considera ca momentul actual nu este oportun pentru lansarea acestui tip de produs. Criza de pe pietele financiare mondiale au impus bancilor din Romania o atitudine prudenta in creditare.
 
"Teoretic exista aceasta posibilitate si acum. Practic, avand in vedere conditiile crizei mondiale este greu de crezut ca, in perioada imediat urmatoare, bancile vor lansa astfel de produse", ne-a spus Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. De aceeasi parere este si Mihai Bogza, presedintele Bancpost. "Bancile sunt mai tentate sa fie conservatoare in aceasta perioada decat sa fie agresive", a spus acesta. 
 
O rata mai mica, o suma de rambursat mai mare
 
Perioada maxima pe care se acorda in momentul de fata un credit ipotecar in Romania este de 40 de ani. Raiffeisen Bank, Millennium Bank, MKB Romexterra Bank si ATE Bank sunt bancile care acorda astfel de finantari. Desi un credit pe 40 de ani poate aduce o rata mai mica, suma totala de rambursat este simtitor mai mare decat in cazul unui imprumut pe o perioada mai scurta.
 
De exemplu, un credit Casa Ta de la Raiffeisen Bank, in valoare de 90.000 euro, presupune o rata lunara de 700 euro cand este contractat pe 40 de ani, si una de 740 de euro pentru o rambursare pe 30 de ani. Suma totala de rambursat va fi in cazul creditului pe patru decenii de 329.200 de euro, iar cea pe trei, de 259.000 de euro.  
 
Imprumuturile pe termen lung:
 
Se acorda, de regula, dupa varsta de 20-21 de ani.
 
Ultima rata trebuie achitata pana la varsta de 65-70 de ani.
 
Impun incheierea unei asigurari de viata si a unei asigurari de locuinta.
 
Necesita ipotecarea unui imobil, fie cel achizitionat pe credit, fie un altul.
 
Se acorda pe baza unei adeverinte de venit/talon de pensie, a unei copii dupa cartea de munca, actelor de proprietate, facturii de utilitati si cartii de identitate.
 
Vedem o posibila prelungire a perioadei de creditare de la 40 de ani, in prezent, la circa 50-60 de ani
Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Unul din patru europeni cumpara online in fiecare saptamana, potrivit unui nou studiu Mastercard Unul din patru europeni cumpara online in fiecare saptamana, potrivit unui nou studiu Mastercard
Preturile la bloc scad sau cresc? Preturile la bloc scad sau cresc?
Zilisteanu: Este posibil sa existe si alte banci care ies din Prima Casa - 22 Iulie 2009 Zilisteanu: Este posibil sa existe si alte banci care ies din Prima Casa - 22 Iulie 2009
Viata la tara prin oglinda educatiei Viata la tara prin oglinda educatiei
Congresul International Imobiliar Bucuresti Congresul International Imobiliar Bucuresti
Mesterii din constructii au scazut tarifele la jumatate Mesterii din constructii au scazut tarifele la jumatate

Vezi mai multe articole