Casa Capsa

Casa Capsa

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Situata vizavi de Cercul Militar National, pe Calea Victoriei, colt cu str. Edgar Quinet, Casa Capsa este o veche cladire de 3 etaje construita in 1852, care a apartinut initial vornicului Slatineanu si care, din 1874, a intrat in posesia celebrului cofetar Grigore Capsa (fost elev al lui Boissier din Paris). Acesta a impus de la inceput standardele occidentale de calitate si rafinament, facand

din Capsa un nume cunoscut in intreaga Europa. Relatiile stabilite în capitala Frantei i-au fost de folos in punerea pe picioare a afacerii, in recrutarea personalului, la inceput francez, precum si in formarea unor specialisti romani sau pentru aprovizionarea de la firme cu renume in intreaga Europa.

 

Cei doi Capsa (Constantin si Grigore - n.r.) s-au asociat în ziua de 23 aprilie 1868, pentru a conduce un comert al carui obiect a fost "confiseria fabricata in tara sau importata din strainatate si comestibile".

 

Dupa primul razboi mondial, Bucurestiul, respectiv Monarhia, cu Regele Ferdinand si Regina Maria, au primit vizita generalului francez Joffre. Fratii Capsa s-au gandit ca in onoarea acestuia sa lanseze o noua prajitura, exclusiv din ciocolata, dar nu stiau cum s-o denumeasca.

Ideea le-a venit imediat...si au lansat petit-four-ul numit JOFFRE, în cinstea marelui general. De atunci si pana in zilele noastre, toata lumea a mancat si mananca celebra prajitura Joffre.

Fratii Capsa au fost primii care au introdus fabricarea inghetatei in Romania, la Bucuresti, pe Calea Victoriei, unde se gasea restaurantul select, locul de intalnire in special al scriitorilor si actorilor.

 

In 1886 se deschide hotelul Capsa, condus de fostul director " Hôtel Café Anglais" din Paris, J.Bourdell si devine in scurt timp cel mai elegant

casa_capsa.jpg
hotel din Romania. Adevarata emblema a inaltei societati romanesti , hotelul Capsa a fost considerat pentru o buna perioada de timp ca fiind destinat exclusiv artistilor, familiilor bogate, scriitorilor de marca si politicienilor vremii. Majoritatea diplomatilor straini aflati in vizite de lucru in Romania preferau hotelul Capsa, deoarece aici gaseau aceeasi ambianta vestica, elevata si aristocratica.

 

 

Data de 17 iunie 2003 este si ea marcanta pentru istoria Capsei: este data la care

capsa azi.jpg
hotelul este redeschis, de data aceasta de catre proprietarul ing.Marian Bucur, in varianta de 61 de camere First Class ( 5 stele ), continuand astfel sa se situeze printre cele mai elegante hoteluri din Romania.

 

 

 

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Design de apartament pentru oameni creativi Design de apartament pentru oameni creativi
The Manor The Manor
Consumatorii de Gadgeturi Consumatorii de Gadgeturi
Folosirea culorilor in designul interior Folosirea culorilor in designul interior
http://www.misiuneacasa.ro/parteneri-de-incredere/arbori-arbusti-plante-decorative http://www.misiuneacasa.ro/parteneri-de-incredere/arbori-arbusti-plante-decorative
Lemnul ars, baza colaborarii de succes dintre Enipau si Bosco Lemnul ars, baza colaborarii de succes dintre Enipau si Bosco

Vezi mai multe articole