Case din lemn - costuri

Case din lemn - costuri

03 aprilie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inainte de a incepe constructia unei case este bine sa cunoasteti cat mai multe detalii despre costurile pe care le impun un asemenea proiect. Pentru a va putea oferi informatii cat mai complete, va prezentam comparativ care sunt costurile pentru construirea unei case din zidarie, si cat va costa construirea unei case de lemn.
 
Inainte de a trece la calcule, va amintim ca exista doua aspecte importante asupra carora trebuie sa decideti impreuna cu firma de constructii pe care urmeaza sa o contractati in vederea construirii locuintei dvs.
In timp ce o casa din zidarie sau beton poate fi predata beneficiarului “la rosu”, in cazul unei case din lemn este recomadata o receptie “la cheie” intrucat majoritatea firmelor care realizeaza astfel de proiecte detin un anumit kit pentru modelele executate. In plus, pentru o precizie cat mai mare in realizarea montajului, elementele de structura ale casei sunt asambalate o data in atelierele constructorului, si apoi la domiciliul clientului astfel incat sa nu existe probleme la montajul final.
 
Indiferent de materialele folosite lemn sau beton, o casa la rosu inseamna o locuinta ridicata, inchisa, izolata, acoperita dar care nu are finisaje interioare sau exterioare. Costurile de constructie la rosu, care includ fundatia, structura cu material si manopera sunt, pentru casele din lemn, in jur de 150 euro/mp si 250 euro/mp pentru o casa de zidarie. La acestea se adauga costurile cu materialele care reprezinta cam 50% din costurile totale.
 
Daca ar fi sa detaliem pe etape, pentru o casa la cheie avem urmatorul desfasurator :
 
 
CASE DIN LEMN CASE DIN ZIDARIE
 
 
 
   
 
 
FUNDATIE 65 EURO/ MP 85 EURO/MP
STRUCTURA 100 180
INVELITOARE 23 23
FINISAJ EXTERIOR 75 75
FINISAJ INTERIOR 100 150
TAMPLARIE 23 23
IGNIFUGARE 9 5
INSTtATIE ELECTRICA 10 10
INSTtATIE TERMICA 13 13
INSTtATIE SANITARA 10 10
TOTt (costuri casa la cheie) 428 574
 
Dupa cum observati si in tabelul de mai sus, factorii principali care influenteaza in mod direct costul unei case sunt: fundatia, structura si finisajele interioare, insa cel mai important factor care determina pretul unei case din lemn sau zidarie este suprafata construita a acesteia. Oricare dintre noi stie ca 100mp construiti nu pot costa cat 150mp. Locatia de construire a unei case poate influenta si ea costul final al casei in medie cu 3-5% din valoare.
 
Daca mai puteti face reduceri la materiale, finisaje, sau altele, in privinta fundatiei nu trebuie sa faceti niciun rabat. O casa trebuie sa fie bine ancorata in pamant astfel incat sa reziste la miscarile seismice si sa reziste in timp. Natura geotehnica a terenului poate influenta in mod semnificativ costurile unei case indiferent de tipul materialelor alese pentru structura. In cazul in care terenul de fundare este moale necesita adancimi mai mari de fundare si, automat, costurile cresc. La toate acestea se adauga gradul de inclinare a terenului. Costurile cresc proportional cu gradul de inclinare a terenului.  
 
 
Desigur ca in practica, va veti intalni si cu alte situatii. S-ar putea sa intalniti firme care pentru orice modificare adusa constructiei, un balcon in plus, o camera extra sa va ridice considerabil costul final al casei dumneavoastra.
 
O casa cu un singur nivel va costa mai mult decat una (P+1) sau parter si mansarda intrucat pretul unei case din lemn se calculeaza pe suprafata desfasurata (lungimea x latime parter + lungime x latime etaj). Chiar si in aceste conditii, o casa din lemn este cu mult sub pretul unei din zidarie. De exemplu, o casa din lemn la cheie cu o suprafata de 100mp costa 43.00 euro, in timp ce o casa din zidarie cu aceeasi suprafata costa 65.00 euro.
 
Avand in vedere importanta aceste investitii este bine sa optati pentru varianta care vi se potriveste si va avantajeaza!
 
CASE DIN LEMN

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Avantajele unei locuinte automatizate Avantajele unei locuinte automatizate
Casa de vacanta Casa de vacanta
Casele plutitoare: Luxul de pe luciul apelor Casele plutitoare: Luxul de pe luciul apelor
ProtoHomes – casele inteligente ProtoHomes – casele inteligente
Off-the-grid home - cum sa-ti generezi singur electricitatea Off-the-grid home - cum sa-ti generezi singur electricitatea
Tiny house - Casa mica Tiny house - Casa mica

Vezi mai multe articole