Case la periferie la pret de apartamente la oras

09 noiembrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Orasenii din Romania devin tot mai tentati sa-si schimbe apartamentele cu case pe pamant, chiar daca sunt localizate in afara centrelor urbane. In ultimele luni, casele s-au ieftinit semnificativ. Preturile de astazi ale apartamentelor din cartierele periferice ale principalelor orase din tara au ajuns aproape la acelasi nivel cu al caselor construite in apropierea acestora.
 
Pretul mediu al unui apartament cu doua camere aflat in cartierul bucurestean Pantelimon este, in prezent, de aproximativ 60.000 de euro, daca vorbim de o locuinta confort I, decomandata, cu imbunatatiri si o suprafata medie de 60 de metri patrati. Cu aceiasi bani poti achizitiona o casa pe pamant, in localitatea Branesti, la doar cativa kilometri de oras, dar cu o suprafata mai mare, de pana la 85 de metri patrati, cu garaj si un teren aferent de cel putin 200 de metri patrati, potrivit Cameliei Anghel, agent imobiliar.
 
Tot in Capitala, daca vorbim de cartierul Colentina, un apartament cu doua camere aici, cu caracteristicile prezentate mai sus, are un pret mediu de strigare de 50.000-60.000 de euro, suma cu care puteti cumpara o casa in orasul Voluntari, cu etaj si o suprafata de 70 de metri patrati pe nivel. „Preturile au scazut cam la fel, fie ca vorbim de zona urbana, fie ca vorbim de zonele localitatilor limitrofe Bucurestiului", precizeaza Camelia Anghel. Procentul de scadere, fata de preturile practicate in perioada 2007-2008, este situat intre 35 si 50%, atat la apartamente, cat si la case, insa, precizeaza agentul imobiliar, scaderea preturilor a fost mai grav resimtita de cei care au construit case pe pamant decat de cei care detin apartamente la oras.
 
„In urma cu doi-trei ani, materialele de constructii si manopera aveau niste costuri mai mari fata de preturile actuale, iar terenurile erau mai scumpe. Prin urmare, pentru cineva care a investit 100.000-150.000 de euro intr-o locuinta pe pamant in 2007-2008, scaderea actuala este semnificativa", adauga Camelia Anghel. Situatia din Capitala este valabila si pentru celelalte mari orase din tara. La Cluj, spre exemplu, un apartament cu doua camere se vinde astazi la acelasi pret cu o casa pe pamant aflata la periferie. „Evident, exista in continuare proprietati scumpe, cu preturi care depasesc 150.000 de euro, pe zona caselor pe pamant, insa deja putem vorbi de cresterea numarului de optiuni pentru cumparatorii care dispun de bugete de pana la 50.000 de euro, in sensul ca la acesti bani gasesti atat apartament in oras, cat si case la periferie", spune Claudiu Vasilache, consultant imobiliar din Cluj-Napoca. Si asa cum era de asteptat, tot mai multi cumparatori au decis, in ultimele luni, sa se orienteze catre viata la casa.
 
La Constanta gasim aceeasi stare de fapt. In principalul oras de la malul marii, apartamentele cu doua si trei camere au preturi cuprinse, in medie, intre 45.000 si 70.000 de euro, iar cu un astfel de buget se pot gasi si oferte de case aflate in imediata apropiere a orasului. „Aici, spre deosebire de alte orase mari din tara, scaderile de pret au fost, totusi, mai putin accentuate, mai ales pe zona caselor, deoarece este o zona turistica si multi proprietari de vile si de case pe pamant au venituri din exploatarea acestora, lucru care le-a permis sa tina preturile mai sus", explica Daniela Avram, consultant imobiliar.
 
Intr-un studiu realizat la nivel local de cateva agentii imobiliare din oras, respondentii au confirmat ca ar fi mai degraba tentati sa-si schimbe apartamentele pe case pe pamant, mai ales in noul context al pietei, in care diferenete de bani care ar urma sa fie achitate nu mai sunt atat de mari precum in urma cu doi-trei ani.
 
A venit momentul mutarii
 
Cei care cumpara in prezent case pe pamant sunt mai ales persoane care au detinut apartamente la bloc, dar si-au planificat demult sa se mute, iar preturile din prezent le ofera posibilitatea asteptata. „In urma cu doi-trei ani, pentru un proprietar din cartierul Militari din Capitala, care detinea un apartament cu doua camere, nici nu putea fi vorba de o mutare la casa pe pamant, cu o suprafata aproape dubla, platind un pret aproape egal cu cel pe care l-ar fi luat pe apartament", spune Camelia Anghel. Acum, piata ii ofera acestuia o multitudine de variante, diferenta achitata fiind, in general de cel mult 10.000-15.000 de euro.
 
Robert Dumitrascu are 35 de ani si este din Bucuresti. A detinut un apartament cu trei camere in oras pe care l-a vandut si cu suma obtinuta, 75.000 de euro, si-a achizitionat, in urma cu o luna si jumatate, o casa pe pamant in Branesti-Pasarea. „Decizia a fost una brusca, eu si sotia mea ne-am dorit demult sa locuim la casa, sa avem mai mult spatiu pentru noi si copii, insa pana acum posibilitatile de a identifica o oferta care sa nu necesite diferenta de bani, erau extrem de limitate", spune proprietarul.
 
In urma cu doi ani si jumatate, atunci cand familia Dumitrascu a inceput sa analizeze piata, in cautare de oferte care sa presupuna o diferenta mai mica de bani pentru achizitia unei case pe pamant, singurele alternative identificate erau doar case al caror pret presupuneau vanzarea apartamentului detinut si alocarea unei sume in plus de cel putin 25.000 de euro. Cazul acestei familii nu este nici pe departe unul singular, iar numarul celor care procedeaza la astfel de tranzactii a inceput sa creasca usor in utimele luni, cel putin la nivelul Capitalei, precizeaza Camelia Anghel.
 
35-50% este scaderea medie a preturilor la apartamente in oras si casele din zonele limitrofe.
 
Utilitatile, criteriu pentru alegere
 
Agentii imobiliari au sesizat ca tot mai multi oraseni manifesta un interes tot mai crescut pentru o casa in afara zonei urbane, din dorinta de a beneficia de mai mult spatiu, dar si de a fi mai departe de zgomotul orasului.
 
Totusi, unii dintre ei sunt reticenti atunci cand vine vorba de lipsa utilitatilor, insa, per ansamblu, procentul celor care ar alege casa in locul unui apartament este in continua crestere, mai spune agentul imobiliar.
 
Cat sa platim diferenta
 
Majoritatea celor care aleg sau se gandesc serios sa schimbe un apartament pe o casa pe pamant, in aceasta perioada, sunt dispusi sa cheltuie ca diferenta maximum 10.000-15.000 de euro si asta deoarece pozitia in negociere este clar mai avantajoasa pentru cumparator decat pentru vanzator, sustin agentii imobiliari din piata.
 
"Ne-am dorit sa locuim la casa, insa, pana acum, posibilitatile de a identifica o oferta care sa nu necesite diferenta de bani erau extrem de limitate."
Robert Dumitrascu proprietar
 
"Numarul celor care procedeaza la astfel de tranzactii a inceput sa creasca usor in ultimele luni, cel putin la nivelul Capitalei."
Camelia Anghel agent imobiliar
 
Constructiile, in deriva
 
Scaderile din constructii sunt cele mai mari din ultimii ani Foto: Lucian Muntean
 
 Volumul lucrarilor de constructii, ajustat in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut, in primele noua luni din acest an, cu 15,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele prezentate de Institutul National de Statistica (INS). In luna septembrie din acest an, volumul total al lucrarilor de constructii a crescut timid, cu 4%, fata de luna anterioara, insa a scazut cu 15,1% fata de aceeasi luna din 2009.
 
Scaderea volumului lucrarilor de constructii inregistrata in primele noua luni din acest an a fost evidentiata la lucrarile de constructii noi (-24,3%) si la lucrarile de reparatii capitale (-13,8%). S-a inregistrat o crestere la lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 10,9%.
 
Scaderi pe toate segmentele
 
In primele noua luni din acest an, pe obiecte de constructii, s-au inregistrat scaderi semnificative pe toate componentele, comparativ cu aceeasi perioada din 2009, astfel: la cladirile rezidentiale (-37,9%), la cladirile nerezidentiale (-20,2%) si la constructiile ingineresti (-3,1%), se mai arata in raportul INS.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Miele aduce in Romania masina de spalat rufe cu uscator incorporat si dozare automata a detergentului Miele aduce in Romania masina de spalat rufe cu uscator incorporat si dozare automata a detergentului
Europa imobiliara da semne de boala Europa imobiliara da semne de boala
V-ati saturat de caldura din casa? V-ati saturat de caldura din casa?
Industria si constructiile, cele mai afectate in primul trimestru - 29 Ianuarie 2009 Industria si constructiile, cele mai afectate in primul trimestru - 29 Ianuarie 2009
Chiriile pentru locuintele de stat, actualizate anual Chiriile pentru locuintele de stat, actualizate anual
Producătorul austriac de feronerie Blum deschide un nou showroom în România Producătorul austriac de feronerie Blum deschide un nou showroom în România

Vezi mai multe articole