Generalitati despre casele din lemn

Generalitati despre casele din lemn

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Va uram... Casa din lemn!

Tocmai s-a incheiat sezonul nuntilor… E firesc ca tinerii insuratei sa-si caute un cuib numai al lor, demn si confortabil sediu al unei proaspete familii. De cele mai multe ori inchiriat, de alte ori cumparat. Si daca cei doi (si nu numai ei) nu vor sa zboare legati la ochi prin padurea de inalte oferte, vor lua aminte…
Care este primul lucru pe care vi-l inchipuiti cand vine vorba de "casa din lemn"? Mai mult ca sigur ca va inchipuiti o cabana rustica, undeva in varful muntelui, echipata precar cu o soba, cu ferestre mici si cu dependintele igienice printre nameti, unde prospetimea gerului va va face instantaneu sa uitati motivul iesirii si sa va intoarceti zgribuliti sub patura. Sau, daca sunteti genul optimist, cosmopolitan si iesit in lume, va veti inchipui mici palate cochete, perfect finisate, cum sunt cele din Elvetia, Austria sau Finlanda…
 
In realitate…
 
Ei bine, in privinta caselor de lemn moderne, adevarul este undeva pe la mijloc - dincolo de pustietatea muntelui autohton si civilizatia rafinata de peste hotare, casele din lemn isi fac iar loc printre edificiile urbane si suburbane la moda. Motivele pentru care ar trebui sa-i acordam din nou atentia noastra sunt foarte clare, unele dintre ele fiind adevarate surprize placute pentru neavizati...
 
Sa facem cunostinta
 
Primul si cel mai solid motiv pentru a folosi lemnul in constructii e durabilitatea. Contrar prejudecatilor, casele din lemn sunt mai solide decat cele construite in mod traditional. In al doilea rand, elasticitatea caracteristica lemnului nu permite aparitia fisurilor in pereti, amortizeaza vibratiile si absoarbe undele seismice, in caz de cutremur. Apoi, tot elasticitatea este responsabila pentru montarea facila a instalatiilor de apa, gaz, a canalizarii si incalzirii. Daca materialele folosite sunt de calitate, se poate obtine un coeficient de izolare termica superior celor caracteristici altor tipuri de constructii. Coeficientul in chestiune reduce costurile pentru incalzirea locuintei cu aproximativ 25-30% iar comfortul locuintei este completat de izolarea fonica, direct proportionala in cazul caselor din lemn, cu cea termica. Daca va ingrijoreaza faptul ca lemnul e un material viu si biodegradabil, supus actiunii daunatorilor, umezelii, ciupercilor sau focului, relaxati-va! Orice lemn folosit in constructii se trateaza cu solutii chimice. Asa ca materialul devine ignifug, cu o rezistenta de pana la 90 minute de expunere la flacara, cel mai agresiv dintre daunatorii mentionati.
Cei grabiti se vor bucura sa afle ca o casa de lemn poate fi ridicata in doar 4 saptamani (28 zile) iar nota de plata si cheltuielile acumulate sunt direct proportionale cu un timp atat de scurt. Adica se plateste cu mult mai putin, pentru o constructie finalizata mult mai repede. Plus, daca preferati sa luati la pachet, va veti bucura sa aflati ca toate casele din lemn pot fi prefabricate. Astfel, in loc sa asteptati cele 4 saptamani, puteti s-o ridicati imediat si s-o duceti…"acasa".
 
Din nevoie de stil
 
Daca v-a cucerit casa din lemn, trebuie sa stiti ca are nevoie de un stil pe masura. E de prisos sa spunem ca nu orice se potriveste… Satul ne-a lasat o mostenire arhitectonica substantiala in materie de lemn: simplitatea si bunul simt, imbinate cu o profunda cunoastere a materiei, au dat la iveala cladiri, care mai dainuie inca, ascunse prin Maramures sau Moldova.
Dar prezentul, urban si rural, cere altceva. Mai ales ca acum, mai mult decat oricand, se construieste pentru tineri. Iar tinerii vor case ca-n filme. Mai precis, ca-n filmele americane. Albe, bine infipte in sol si fara sa se inalte la mai mult de-un etaj, casele de tip american (cu gardurile lor decorative cu tot), sunt in intregime si prin traditie ridicate din lemn si nu s-a plans inca nimeni de asta. Gratie lor, vom descoperi si noi atmosfera idilica a cuibusoarelor de suburbie "made in U.S.A". Vasazica, daca e la moda, cu placere…
 
 
   
   

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casa verde - o investitie in sanatate Casa verde - o investitie in sanatate
ProtoHomes – casele inteligente ProtoHomes – casele inteligente
Tiny house - Casa mica Tiny house - Casa mica
Casa din copac Casa din copac
Off-the-grid home - cum sa-ti generezi singur electricitatea Off-the-grid home - cum sa-ti generezi singur electricitatea
Avantajele unei locuinte automatizate Avantajele unei locuinte automatizate

Vezi mai multe articole