Casele, asigurate obligatoriu

14 aprilie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toti proprietarii de locuinte vor fi obligati de stat sa se asigure impotriva calamitatilor. Suma maxima asigurata va fi de 20.000 de euro.
 
De la 1 ianuarie 2007 proprietarii romani vor trebui sa cotizeze anual pentru a-si asigura locuintele in fata cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren. Vor fi asigurate obligatoriu numai constructiile cu destinatie de locuinte, nu si bunurile din interiorul lor si nici dependintele. Autoritatile spun ca nu va mai fi vorba despre o taxa ascunsa in impozitul pe cladiri, asa cum era inainte de 1995. “Practic, plata impozitului pe cladiri includea si asigurarea pentru locuinta”, a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, cel care a facut de fapt si anuntul.
 
In noul sistem, fiecare proprietar va putea opta pentru o companie de asigurari cu care sa incheie o polita. “Oamenii vor avea la dispozitie 10-20 de societati, care vor indeplini conditiile de eligibilitate, din care va alege una cu care sa semneze contractul”, ne-a declarat Mihail Tecau, secretar general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
 
Asigurari facultative pentru bunurile din locuinta
 
Guvernul a decis ca valoarea maxima garantata sa fie de 20.000 de euro, la care prima anuala este de 20 de euro. “Daca o casa asigurata are o valoare mai mica de 20.000 de euro, atunci se va face asigurarea la valoarea respectiva si prima platita va fi mai mica. Daca cetateanul doreste sa asigure locuinta la intreaga valoare, este problema lui, dar 20.000 de euro sigur i se va asigura de catre stat”, a explicat ministrul Blaga. In cazul in care casa sau apartamentul este evaluat la mai mult de 20.000 euro, proprietarul poate opta in plus pentru o asigurare facultativa. “Nimic nu ii opreste sa-si asigure casa la o valoare mai mare sau sa-si asigure si bunurile din locuinta. In acest sens, vor avea la dispozitie o multitudine de asigurari facultative. Cei 20 de euro vor acoperi o asigurare de prim risc. Este o prima minima si suficienta, in completare putindu-se apela la alte polite”, a spus Tecau.
 
Propunere de tarife diferentiate
 
Reprezentantii societatilor de asigurari sint insa ingrijorati, spunind ca nu se vor putea incheia asigurari obligatorii pentru toti detinatorii de locuinte. “Ar trebui sa platim toti pentru cei care au locuinte care stau sa cada la primul cutremur sau care si-au construit case in pante sau pe albia riurilor. Acestia vor beneficia intr-un fel de bani necuveniti. Asigurarea se incheie in general atunci cind exista un risc, nu o certitudine”, ne-a precizat Catalin Stroe, director la Asirom.
 
In plus, mai este si problema legata de atitudinea pe care o vor avea cei care locuiesc in zone fara risc. “Normal ar fi sa se aplice o tarifare diferentiata, astfel incit proprietarul unei locuinte din Ploiesti, unde pericolul de cutremur este destul de mare, sau unul din Breaza, care are o casa pe o coasta de pamint, sa plateasca mai mult decit unul din Sibiu, unde riscul este mult mai mic”, a mai spus Stroe. Pe de alta parte, initiatorii proiectului spun ca aceasta lege se va baza pe principiul solidaritatii.
Deductibilitati pentru nevoiasi
 
Proiectul de lege va avea in vedere si unele deductibilitati fiscale pentru persoanele cu venituri mici. “Cei care nu au bani vor fi ajutati de stat pentru a-si plati asigurarea. Astfel, sumele care vor trebui platite de acestia vor fi acoperite de la bugetul statului”, a precizat Mihai Tecau.
1 ianuarie 2007, o data prea optimista
 
Reprezentantii CSA nu cred ca in urmatoarele opt luni legea va intra in vigoare.
 
Guvernul are in vedere aplicarea obligativitatii asigurarii locuintelor chiar din prima zi a anului viitor, dar reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sugereaza ca lumea nu e pregatita. “Am vrea ca 1 ianuarie 2007 sa fie momentul intrarii in vigoare a prevederii, dar va fi destul de greu de realizat. Deocamdata a trecut de Guvern doar memorandumul MAI. Urmeaza redactarea unui proiect de lege care sa cuprinda toate aspectele legate de asigurarea locuintelor. Cum la noi adoptarea unei legi este destul de complicata si dureaza cam mult, este greu de crezut ca se va realiza la timp pentru a intra in vigoare la 1 ianuarie 2007”, a spus Mihail Tecau, secretar general al CSA.
 
Inundatiile ajuta la adoptarea legii
 
Desi data de la care se preconizeaza a se aplica obligativitatea asigurarii locuintelor coincide cu integrarea in Uniunea Europeana, este vorba despre o simpla coincidenta, intrucit in UE nu exista aceasta regula. In tarile vest-europene nu mai putin de 80% dintre locuinte sint asigurate fara a exista obligativitatea. Initiativa autoritatilor romane a aparut dupa ce anul trecut tara noastra s-a confruntat cu foarte multe inundatii. In plus, ideea a aparut si dupa ce Turcia a adoptat o lege asemanatoare in urma cutremurelor care au devastat aceasta tara.
 
Nu exista o harta de risc
 
O serie de discutii vor aparea si ca urmare a faptului ca nu exista o harta de risc in caz de calamitati. Desi exista un program cu Banca Mondiala care are in vedere chiar stabilirea zonelor cu risc, acesta nu a fost finalizat. In plus, la nivelul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului nu exista nici o data cu privire la zonele in care locuintele sint in pericol in cazul producerii unui cutremur sau a unei inundatii. Acum s-a constituit un comitet tehnic de specialitate pentru a analiza situatia regiunilor unde riscul alunecarilor de teren este destul de mare.
Afacere de 160 de milioane de euro
 
Cei aproximativ 800.000 de proprietari care au deja incheiata o asigurare pentru locuinte (adica doar 10% din numarul total de locuinte din Romania) vor fi obligati sa incheie si noua asigurare. Intrucit acestia au in general polite care cuprind nu doar locuintele, ci si bunurile si dependintele, vor apela la asigurari suplimentare. “Dupa ce se incheie anul pentru care platesc acum o prima, pot incheia asigurarea obligatorie care sa fie completata cu cea facultativa”, spune Mihai Tecau, secretarul general al CSA. Asadar, proprietarii tuturor celor opt milioane de locuinte vor trebui sa se asigure si sa plateasca cei 20 de euro pe an.
 
Afacerea este mana cereasca pentru societatile de asigurari, daca nu vor avea loc dezastre care sa le oblige la plata de daune: doar intr-un an, asiguratorii vor incasa din aceasta prima obligatorie 160 de milioane de euro.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Numarul proprietarilor care si-au scos apartamentele vechi la inchiriat a crecut cu circa 15% - 13 aprilie 2010 Numarul proprietarilor care si-au scos apartamentele vechi la inchiriat a crecut cu circa 15% - 13 aprilie 2010
Preturile terenurilor de pe Valea Prahovei s-au dublat in ultimul an Preturile terenurilor de pe Valea Prahovei s-au dublat in ultimul an
Apartamentele de lux din Capitala - pentru buzunare mari si medii Apartamentele de lux din Capitala - pentru buzunare mari si medii
Color Smart - 5 tipuri de finisaje pentru pereti din topul tendintelor anului 2021 Color Smart - 5 tipuri de finisaje pentru pereti din topul tendintelor anului 2021
Tehnologii: Casa la control Tehnologii: Casa la control
Sistemele de pardoseli MasterTop 1300 au obtinut certificarea A+ de la BRE (Building Research Establishment – Institutul de cercetare in constructii) Sistemele de pardoseli MasterTop 1300 au obtinut certificarea A+ de la BRE (Building Research Establishment – Institutul de cercetare in constructii)

Vezi mai multe articole