Casele de clasa medie, cele mai profitabile

24 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Locuintele noi pentru clasa medie reprezinta segmentul imobiliar pe care "pariaza" atat investitorii romani, cat si cei straini in urmatorii ani. Asta, datorita profitabilitatii ridicate a afacerii alimentate de cererea mare de pe acest segment.
Deocamdata insa nu se poate vorbi despre tranzactii cu asemenea apartamente in orasele mari, intrucat primele locuinte vor fi gata cel mai devreme la sfarsitul anului viitor. Momentan, oferta existenta se adreseaza doar celor cu posibilitati financiare ridicate.
"Reteta" succesului pentru un dezvoltator din domeniul imobiliar pare simpla: construiesti pentru cele doua categorii din patura de mijloc a populatiei (cei care obtin venituri medii si peste medie), cu venituri lunare de 2.500 pana la 4.000 de euro, si obtii profit destul de repede.
 
Pentru cine construiesc dezvoltatorii
Portretul-robot al unui asemenea client este cunoscut, dar "o statistica oficiala care sa prezinte date exacte privind numarul romanilor ce intra in aceasta categorie nu exista", a declarat Claudia Dascalescu, consultant in cadrul companiei DTZ Echinox. Sigur este ca cei care vor locui intr-un apartament modern si spatios detin functii importante in cadrul marilor companii internationale sau presteaza servicii de consultanta in domenii care au cunoscut o dezvoltare accelerata in ultimii ani – imobiliare, IT, auto si asigurari. Tot din aceasta categorie mai fac parte si micii speculatori de pe diverse piete, dar si "capsunarii". "Abia dupa finalizarea noilor proiecte rezidentiale vom avea o imagine mai clara asupra componentei clasei medii romanesti", conchide Claudia Dascalescu.
 
Deocamdata sunt preferati clientii cu bani multi
Pana atunci, cei care vor sa-si cumpere acum o locuinta finalizata au de ales intre apartamentele din blocurile vechi si cele din ansamblurile de vile sau proiectele de blocuri cu un numar de pana la 100 de apartamente. "In marea lor majoritate, dezvoltatorii au preferat sa construiasca pentru cumparatorii cu venituri mari, cum sunt cei din noua clasa a oamenilor bogati, expati sau pentru investitori", se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta imobiliara A1 Real Estate. Realizatorii analizei adauga ca dezvoltatorii au obtinut profituri ridicate din investitii reduse, iar oferta de pe piata a avansat intr-un ritm lent si nu a putut acoperi deficitul de locuinte. Conform A1 Real Estate, doar 60.000 de familii din Bucuresti, cu un venit total de 1.500 euro pe luna, isi pot permite sa achizitioneze o locuinta noua, inclusiv prin credite imobiliare.
Profitabile pentru investitori sunt si achizitiile de terenuri, mai ales cele de pe litoral.
"Odata cu apropierea sezonului rece, cererile de asemenea suprafete cresc cu aproximativ 10%", au declarat reprezentantii companiei Perfect Casa. Cumparatorii si-au conturat deja planurile de afaceri. Terenurile urmeaza sa fie valorificate in sezoanele calde, prin ridicarea de hoteluri si vile, mai ales ca zona Marii Negre ofera un potential turistic si de agrement deosebit. Alexandru Coman, consilier in cadrul Perfect Casa, este de parere ca aproximativ 50% din investitorii care achizitioneaza terenuri la mare urmeaza sa construiasca imobile pentru uz turistic, cum ar fi restaurante si pensiuni. Nu putini sunt si cei ce isi construiesc case de vacanta pe care apoi le folosesc in interes propriu sau le integreaza in circuitul turistic. De asemenea, construirea de case pentru rezidenta reprezinta un alt segment de interes pentru acestia, in conditiile in care terenul poate costa, la malul marii, chiar si 1.000 de euro/mp. Nu sunt de neglijat nici terenurile extravilane situate intre statiunile de pe litoral, care au cautare, mai ales pentru ca au suprafete generoase unde se pot dezvolta proiecte de agrement sau ansambluri rezidentiale. Spre exemplu, in apropiere de Mamaia, un teren extravilan cu posibilitate de trecere in intravilanul localitatii se vinde cu sume cuprinse intre 2 si 30 de euro/mp, preturile putand ajunge pana la 200 euro/mp. In statiuni, metrul patrat costa intre 2 si 40 de euro.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

La munte se lucreaza la peste 1.000 de case La munte se lucreaza la peste 1.000 de case
Jepcarii de case fura cu acte falsificate la Politie Jepcarii de case fura cu acte falsificate la Politie
Spaniolii de la Avantia construiesc 110 locuinte in Titan - 24 Aprilie 2009 Spaniolii de la Avantia construiesc 110 locuinte in Titan - 24 Aprilie 2009
NovingAIR la nZEB EXPO 2024: Revolutia Caselor Sanatoase incepe cu Ventilatia Inteligenta NovingAIR la nZEB EXPO 2024: Revolutia Caselor Sanatoase incepe cu Ventilatia Inteligenta
Distrigaz Sud intra pe piata caloriferelor Distrigaz Sud intra pe piata caloriferelor
Carantina Carantina

Vezi mai multe articole