Casele de lemn se inghesuie la marginea Capitalei

07 noiembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Preturile cu pana la 25% mai mici si rapiditatea cu care se poate realiza o astfel de locuinta atrag din ce in ce mai multi adepti.
 
Din ce in ce mai multi bucuresteni isi construiesc case pe structura de lemn, in zonele rezidentiale din jurul Capitalei. Daca in urma cu cativa ani acest tip de locuinta era o varianta doar pentru proprietarii din zonele muntoase, in ultima perioada pot fi vazute si in zona de nord a Bucurestiului, in cartierul Colentina, precum si in imprejurimi - Corbeanca, Peris sau Mogosoaia.
 
Clientii sunt atrasi atat de pret, care cu tot cu finisaje medii ajunge la 450 de euro/mp, cat si de rapiditatea cu care se ridica imobilul - in maximum sase luni. In plus, casele din lemn se incalzesc mai repede decat celelalte si pastreaza caldura mai mult timp, ceea ce inseamna economie la consumul energetic.
 
Ieftin si rapid
 
Arata precum cele din caramida si pot fi ridicate in orice anotimp, pentru ca nu se lucreaza cu materiale care necesita uscare. In plus, sunt mai ieftine cu 25% decat acestea. „La exterior sunt izolate cu polistiren expandat, plus plasa de fibra de sticla, ceea ce creeaza senzatia ca sunt costruite din zidarie”, explica Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii. Potrivit acestuia, elasticitatea lemnului, care nu permite aparitia fisurilor in pereti, amortizeaza vibratiile si absoarbe undele seismice.
 
La rosu, preturile sunt foarte atractive - pentru o locuinta cu invelitoare din sindrila si o suprafata de 150-200 de metri patrati, proprietarul plateste 619 lei/mp (185 euro). Suma nu include fundatia si nici pretul terenurilor. Pentru o casa „la cheie”, pretul ajunge la 450 de euro/mp. Casele din lemn sau, mai exact, cu structura din lemn sunt alese ca varianta in special de cei care-si doresc o casa in regie proprie. „La vanzare, aceste case au mai putin succes, din cauza ideilor preconcepute ale cumparatorilor, care cred ca nu sunt trainice”, spune Stefan Minica, directorul firmei de constructii Min’Art. Casele pe structura din lemn au termen de garantie 50 de ani, dar expertii sunt de parere ca, daca sunt bine intretinute, pot dura chiar mai mult.
 
„De fapt, durata de viata functionala a unei case de orice tip este echivalenta cu perioada in care corespunde nevoilor celor pe care ii adapostesc, adica de 30-50 de ani. Sunt tari in care casele se inlocuiesc dupa 20 de ani”, este de parere Gheorghe Polizu.
 
Sensibile la foc si expuse fenomenelor meteo
 
Exista insa si dezavantaje. „Daca partile componente sunt prost incheiate poate sa le ia vantul, casa fiind mai sensibila in fata fenomenelor meteorologice”, sustine Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
 
In afara de asta, casele sunt sensibile la foc - cei care vor sa se asigure, pot opta pentru tratarea lemnului cu substante ignifuge. Ignifugarea unui metru cub de lemn costa, in medie, circa 165 de euro. Prin acest tratament, materialul devine la fel de rezistent ca si cele traditionale - cum ar fi caramida ori betonul, care rezista circa 90 de minute de expunere la flacara.
 
Un alt dezavantaj al caselor de lemn este acela ca podelele trebuiesc izolate fonic, pentru ca la un pas apasat podeaua trepideaza si face zgomot.
 
OFERTE
 
Ansambluri rezidentiale „cu si din lemn”
 
In zona Petresti-Corbeanca se ridica un nou ansamblu rezidential, cu case construite din lemn importat din Austria. O locuinta in Imperia Residence costa de la 191.752 de euro plus TVA.
 
Aced construct a ales varianta mixta - parterul din zidarie si etajul din lemn. „O casa de 160 de metri patrati, cu etaj si parcela libera de 210 mp, costa 145.000 de euro. Ansamblul Victoria este situat in zona IMGB, la zece minute distanta de metrou”, spune Anca Gheorghiu, PR specialist Aced Construct.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

ROMEXPO deschide sezonul targurilor si expozitiilor din 2019 ROMEXPO deschide sezonul targurilor si expozitiilor din 2019
Lintea si Nautul – o poveste pentru oameni destepti Lintea si Nautul – o poveste pentru oameni destepti
HORNBACH: Culoarea mobilierului, criteriu de baza in alegerile romanilor pentru amenajarea baii HORNBACH: Culoarea mobilierului, criteriu de baza in alegerile romanilor pentru amenajarea baii
Cu ce pavam aleile din gradina Cu ce pavam aleile din gradina
Parfumeaza-ti viata cu Vanilie Parfumeaza-ti viata cu Vanilie
Inceputul de an vine la Praktiker Romania cu oferte de nerefuzat Inceputul de an vine la Praktiker Romania cu oferte de nerefuzat

Vezi mai multe articole