Piata imobiliara este in blocaj pe toate segmentele ei, insa unul dintre cele mai afectate continua sa fie cel al caselor de vacanta, care isi asteapta cumparatorii luni intregi. Tot mai multi romani care detin case de vacanta in regiunile montane au ajuns sa-si scoata la vanzare proprietatile la preturi cu pana la 70% mai mici decat acum
doi ani.
Cei care doresc sa cumpere astfel de case in aceasta perioada pot gasi o multime de oferte de locuinte gata mobilate si utilate. „S-a construit mult in perioada 2004-2008, mai ales pe Valea Prahovei, una dintre cele mai populare zone turistice din Romania.
Dar foarte multi proprietari de aici, care au ridicat vile cu scopul de a le inchiria turistilor, reclama acum faptul ca investitia este foarte greu de amortizat, motiv pentru care au decis sa le vanda", spune Marian Filip, agent imobiliar din Busteni.
Spre exemplu, o vila cu etaj si mansarda, localizata in Busteni, cu suprafata de 80 de metri patrati per nivel, cu acces la toate utilitatile, complet mobilata, se vinde acum la un pret de 100.000 de euro. O astfel de proprietate avea, in urma cu doi ani si jumatate, un pret de strigare de cel putin 160.000 de euro, potrivit lui Filip.
De asemenea, tot mai multe case sunt scoase la vanzare complet mobilate si utilate - lucru care, in perioada de boom imobiliar era posibil doar cu costuri suplimentare semnificative pe care cumparatorul trebuia sa le suporte, precizeaza agentul imobiliar.
Un alt proprietar din Busteni vinde o casa finalizata in 2008, cu etaj si mansarda, cu doua dormitoare dotate cu baie proprie, cu terasa si garaj, complet mobilata, localizata in apropierea padurii, la un pret de 90.000 de euro negociabil.
„Primul anunt de vanzare l-am publicat in urma cu exact un an si ceream atunci 180.000 pe casa. De atunci am tot scazut pretul gradual pana la cel afisat in prezent, insa nu au venit decat doua persoane la vizionare, care ar fi cumparat, insa vroiau sa-mi plateasca in rate", explica Daniel Murariu, proprietarul vilei.
Pe zona tranzactiilor cu astfel de proprietati, in intervalul 2009-2010, mai mult de jumatate dintre cumparatori au fost cetateni straini.
„Daca, in urma cu doi-trei ani, cei mai multi cumparatori de case la munte erau romani care doreau sa investeasca in turism, acum tot mai multi sunt cetateni straini care nu doresc sa inchirieze aceste case turistilor, dorind sa le exploateze doar personal, pentru familie si prieteni", spune Daniela Maftei, consultant imobiliar din Predeal.
Strainii, ultima speranta a vanzatorilor
Cand un astfel de client incepe sa se intereseze de o casa intr-o anumita zona, proprietarii de acolo se intrec in oferte si scaderi de pret in speranta incheierii unei tranzactii, mai spune consultantul.
Totusi, acesti clienti pot parea destul de dificili pentru vanzatorii romani, deoarece ei nu sunt interesati prea mult de suprafata casei si pun accent pe amenajare, modul in care locuinta a fost intretinuta sau materialele folosite.
„Strainii au criterii de selectie oarecum diferite. In timp ce romanii au construit cantitativ, de multe ori fara bun-gust si folosind materiale ieftine, strainii sunt foarte atenti la detalii", precizeaza Daniela Maftei.
"In timp ce romanii au construit cantitativ, de multe ori fara bun-gust si folosind materiale ieftine, strainii sunt foarte atenti la detalii."
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.