Casele fug de preturi pana la marginea orasului

16 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Au aparut oferte de numai 750 euro/mp, dar in afara Capitalei.
 
Cele mai ieftine locuinte noi se construiesc in zone limitrofe, cum sunt Mogosoaia, Chitila sau Crevedia, si costa 750-800 euro/mp construit, plus TVA.
 
Pentru o locuinta de lux, intr-o zona exclusivista din interiorul Capitalei, un viitor proprietar trebuie sa scoata din buzunar mai mult decat triplu, peste 2.500 euro/mp construit, plus TVA.
 
Un bucurestean trebuie sa aiba in buzunar minimum 45.000-47.500 euro, pentru a putea plati pretul unei locuinte noi in Capitala, incluzand si TVA.
 
La acesti bani, poate cumpara o garsoniera cu o suprafata cuprinsa intre 37 si 50 mp construiti, in functie de zona. Spre comparatie, o garsoniera intr-un bloc vechi, cu suprafata similara, costa minimum 30.000 euro.
 
Vestea buna este ca, daca bucuresteanul nostru isi doreste o locuinta mai mare, cu doua sau trei camere, poate gasi una noua la un pret mai mic pe metru patrat decat in urma cu cateva luni.
 
Si chiar mai redus decat cel al apartamentelor vechi din cartierele muncitoresti. Conditia este insa sa locuiasca la marginea orasului sau chiar sa iasa in afara lui.
 
Zone rezidentiale noi
 
Majoritatea developerilor vand locuintele noi la preturi formulate pe metru patrat construit. In acest moment, pe piata imobiliara bucuresteana, locuintele se vand la o valoare care este cuprinsa intre 750 euro/mp construit si 2.800 euro/mp construit, la care se adauga TVA.
 
Cele mai ieftine locuinte sunt in ansambluri rezidentiale ce nu se afla in interiorul orasului, ci in comunele limitrofe, la o distanta de 15-25 kilometri de centrul Capitalei.
 
Proiecte de acest gen sunt Austrian Village, din Crevedia (de case insiruite si individuale, care costa circa 750 euro/mp construit, pret in care este inclus si terenul aferent), ansamblurile Chitila 1 si Chitila 2 (apartamente cu 800 euro/mp construit) si complexul de blocuri Terra, din comuna Stefanesti (800 euro/mp construit).
 
"Am vrut sa ne adresam tuturor tipurilor de cumparatori. Si pentru a putea oferi un pret scazut, am ales si zone noi, precum Mogosoaia si Chitila", declara Leonard Buianu, director de vanzari al firmei Triumf Construct.
 
"Construim primul ansamblu rezidential din localitatea Crevedia si vrem sa atragem clientii catre aceasta zona prin pret si, de ce nu, si atentia altor investitori", declara Elena Meissner, de la firma Smea Bau.
 
Casa noua, dar nu oriunde
 
Pentru a avea cel mai mic pret pe metru patrat, cumparatorul trebuie sa inchida ochii la infrastructura din zona, la starea drumurilor, lipsa magazinelor, a mijloacelor adecvate de transport sau a metodelor de petrecere a timpului liber.
 
Cel putin pentru moment, fiindca aceste proiecte sunt pionieri in noile zone rezidentiale. In timp, probabil ca aceste probleme se vor rezolva.
 
Pentru persoanele care doresc sa cumpere locuintele pentru a le inchiria, locatia trebuie sa primeze. La un pret pe metru patrat uneori cu doar 20a mai mare sau in cel mai rau caz triplu, se pot obtine venituri lunare din chirii de cinci-sapte ori mai mari.
 
In zonele rezidentiale de lux din Bucuresti, majoritatea amplasate in partea de centru-nord, preturile practicate pe metru patrat sunt cuprinse intre 950 si 2.800 euro/mp construit, la care se adauga TVA.
 
Chiriile lunare pornesc de la 1.500 de euro, pentru apartamentele cele mai mici, si ajung si la 5.500 de euro, pentru vilele situate in zona Herastrau. In comparatie cu acestea, in zonele unde se afla cele mai ieftine locuinte, chiriile lunare variaza intre 100 si maximum 1.500 de euro.
 
Apartament de un milion de euro
 
Cele mai scumpe imobile de locuit din Bucuresti se afla in zona Aviatorilor. Aici, apartamentele se vand frecvent cu preturi cuprinse intre 600.000 de euro si un milion de euro.
 
Dintre acestea, apartamentele tip penthouse, desfasurate pe doua sau trei etaje si situate la ultimul nivel, intrec chiar si vilele care au gradini generoase.
 
Un proprietar cere un milion de euro pentru o locuinta de acest gen, cu o suprafata de 300 mp construiti, putin fata de media din zona. Agentii imobiliari de la firma DTZ sustin ca exista cumparatori pentru astfel de imobile, manageri ai unor companii multinationale sau investitori.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vacanta de neuitat pentru castigatorul campaniei "Chiturile si silicoanele Ceresit te trimit in vacanta!" Vacanta de neuitat pentru castigatorul campaniei "Chiturile si silicoanele Ceresit te trimit in vacanta!"
Un nou Superstore Proges in Buzau - 04 Septembrie 2009 Un nou Superstore Proges in Buzau - 04 Septembrie 2009
Teapa imobiliara: ieri in Timisoara, azi in toata tara! Teapa imobiliara: ieri in Timisoara, azi in toata tara!
Evitati problemele Evitati problemele
Un roman cu salariu mediu isi permite un apartament cu 2 camere in 50-60 de ani Un roman cu salariu mediu isi permite un apartament cu 2 camere in 50-60 de ani
Mugur Isarescu vrea sa se transforme in «agent imobiliar» Mugur Isarescu vrea sa se transforme in «agent imobiliar»

Vezi mai multe articole