on

Casele imprimate 3D – Tehnologia de constructie cu performante impresionante

09 martie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Devine din ce in ce mai clar faptul ca ne indreptam cu pasi repezi catre o noua era in domeniul constructiilor, cea a caselor realizate cu ajutorul imprimantelor 3D.

Start-up-ul american Apis Cor a demonstrat recent care este potentialul din acest moment. Intr-o fabrica din Stupino (Rusia), acestia au reusit sa ridice o casa folosind tehnologia de imprimare 3D, al carei pret nu a depasit echivalentul a 10.000 de dolari. Suprafata locuibila masoara 38 de metri patrati, iar speranta de viata a unei astfel de locuinte este mult peste 100 de ani.

Construirea acestei inedite locuinte a avut loc intr-un dom urias, al carui rol a fost protejarea materialelor folosite de temperaturile extrem de scazute din Rusia. Fata de casele 3D ridicate anterior, cea produsa de Apis Cor se deosebeste prin tehnica folosita. Astfel, in loc sa fie construita prin asamblarea mai multor panouri imprimate in prealabil, intreaga structura a fost turnata dintr-o bucata.

Detalii tehnice ale casei

  • Numar de camere: 6
  • Izolare fonica: Clasa 4
  • Izolare termica: pana la -60 de grade Celsius
  • Sistem anti-efractie: integrat
  • Sistem de climatizare: integrat
  • Garantie produs: 50 de ani

Costurile de constructie

Asa cum am mentionat si mai sus, un aspect foarte important de mentionat legat de constructia acestei case este pretul redus. Conform constructorilor, costul materialelor folosite pentru ridicarea locuintei imprimate 3D orbiteaza in jurul valorii de 10.000 de dolari.
Iata costurile defalcate:

  • Fundatia: 277 $
  • Peretii: 1624 $
  • Podea si acoperis: 2434 $
  • Instalatii electrice: 242 $
  • Ferestre si usi: 3548 $
  • Finisaje exterioare: 831 $
  • Finisaje interioare: 1178 $

Total: 10134 $

Interesant este faptul ca daca aceasta locuinta ar fi avut forma patrata, pretul ei ar fi fost chiar mai mic, de aproximativ 223 de dolari pe metrul patrat.

Eficienta termica de top

Constructorii au ales sa utilizeze pentru aceasta locuinta doua ferestre cu emisii scazute, al caror pret este aproape identic cu cel al ferestrelor normale. Astfel, s-au atins performante impresionante in materie de izolare termica, luminozitate si protectie solara.

Materialele selectate se numara printre cele cu un coeficient de conductivitate termala extrem de redusa, cu 25-30% mai eficiente decat materialele clasice folosite la izolarea cladirilor si cu 100% mai eficiente decat lemnul.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Case eco-friendly Case eco-friendly
Cum gasesti un constructor serios si bun Cum gasesti un constructor serios si bun
Care sunt cele mai solicitate tipuri de proiecte de casa in 2019 si de ce Care sunt cele mai solicitate tipuri de proiecte de casa in 2019 si de ce
Alegerea casei Alegerea casei
Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea a II-a) Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea a II-a)
De ce sa alegi lemnul pentru structura casei tale.  Principalele avantaje ale caselor pe structura de lemn De ce sa alegi lemnul pentru structura casei tale. Principalele avantaje ale caselor pe structura de lemn

Vezi mai multe articole