Cataratul in copaci este, pentru cei mai multi dintre noi, una dintre cele mai placute amintiri ale copilariei. Chiar daca in zilele noastre acest obicei a devenit tot mai putin popular printre copii, asta nu inseamna ca nu poate fi reinviat. O metoda de repopularizare a cataratului in copaci poate fi construirea unei casute intre crengile acestora. Iar cum suntem in apropierea zilei de 1 iunie, Ziua Internationala a Copilului, ne-am gandit sa iti dam 8 sfaturi despre cum poate fi ridicat si administrat un astfel de refugiu, pe care copilul tau il va adora cu siguranta.
Pasul 1 – Studiu de fezabilitate
Pentru construirea unei casute in copac, este necesar ca arborele sa fie rezistent si sa aiba crengi groase, capabile sa sustina o greutate mare. Acesta poate fi un stejar, un fag, un artar sau chiar brad. Casuta nu trebuie construita la o inaltime foarte mare, ci sa fie suficient de sus cat sa nu poata fi lovita cu capul de persoanele care trec pe dedesubt.
Pasul 2 – Acorda atentie greutatii si stabilitatii
Daca ai de gand sa construiesti casuta pe un singur trunchi de copac, atunci foloseste si cativa piloni pentru o mai buna sustinere a acesteia. Este important ca platforma pe care va sta constructia sa fie de jur-imprejurul trunchiului, si nu in partile laterale ale acestuia. In cazul in care vorbim despre o casuta mai mare, este indicat ca greutatea acesteia sa fie distribuita si pe alti copaci din apropiere, daca este posibil. Un alt aspect de retinut este acela al rezistentei la vant. O casuta in copac poate actiona precum o vela si, astfel, poate fi luata usor pe sus sau poate crea o presiune suplimentara asupra radacinilor arborelui. De aceea, daca zona in care va fi amplasata casuta este una cu vanturi puternice, ia in calcul construirea acesteia in treimea inferioara a copacului.
Pasul 3 – Lasa copacul sa se dezvolte
Pentru a permite copacului sa creasca in continuare si pentru nu risca strapungerea casutei, este necesar sa lasi spatii in jurul crengilor mari ale acestuia. De asemenea, nu ar trebui sa afati foarte multe franghii, chingi sau fire in jurul ramurilor, deoarece acestea pot sufoca arborele.
Pasul 4 – Egalizeaza podeaua casutei
Pentru o mai buna stabilitate a casutei din copac, este nevoie ca podeaua sa fie perfect dreapta. Dupa ce acest pas va fi fost facut, restul structurii va fi usor de ridicat. Echilibrarea poate fi realizata prin plasarea in partea inferioara a casei a unor scanduri solide.
Pasul 5 – Construieste sectiunile pe sol
In cazul in care casuta va avea si pereti sau alte elemente delimitatoare ori piese de mobilier, este de preferat ca acestea sa fie asamblate pe pamant si abia apoi urcate pe platforma si montate.
Pasul 6 – Foloseste sistemele de prindere corecte
Pentru constructia unei casute in copac este indicata utilizarea unor sisteme de prindere culisante, care sa permita copacului sa se miste in vant. Astfel de cleme sunt disponibile in comert. Este de preferat ca bolturile sa nu strapunga trunchiul copacului, pentru a nu-I provoca acestuia daune mai mari decat este cazul. De asemenea, pe cat posibil, este oricand de preferat montarea unor astfel de suporturi in detrimentul scandurilor de sustinere fixate in partea de jos a structurii.
Pasul 7 – Completeaza experienta cu accesorii
Dupa terminarea constructiei, este momentul pentru accesorizarea acesteia cu tot felul de lucruri care nu ii vor da timp sa se plictiseasca oricarui copil. Iata o lista de astfel de obiecte:
- Jucarii cu apa (tunuri de apa, pusti, pistoale)
- Franghii, scari si poduri
- Tub pentru facilitarea comunicarii cu cei aflati la baza copacului
- Periscop
- Scripete cu o galeata pentru aprovizionarea cu gustari si nu numai
- Steag
- Binoclu
- Lansator de mingi de tenis
- Tobogan sau bara de inox pentru coborare rapida
- Lumini cu alimentare solara
- Masa si scaune
Pasul 8 – Atentie la riscuri!
Construirea unei case in copac este oricand o idee buna, dar este foarte important de avut in vedere faptul ca experienta vine la pachet si cu anumite riscuri. De aceea, am alcatuit o lista cu pericolele care pandesc locuitorii unui asemenea refugiu:
- Daune aduse copacilor – Acesta este un efect real. In primul rand, traficul de la baza arborelui va conduce la tasarea solului si la afectarea radacinilor acestuia. De asemenea, greutatea aplicata asupra crengilor poate stresa radacinile copacului, in timp ce in punctele de fixare ale sistemelor de prindere se pot dezvolta infectii. Din fericire, cei mai multi copaci pot supravietui unui astfel de tratament, insa decizia construirii tot trebuie evaluata responsabil. Pentru a minimiza impactul asupra arborilor-gazda, o masura este aplicarea a cat mai putine puncte de punctura pentru instalarea elementelor de sustinere a casutei. Acestea trebuie oricum aplicate nu foarte aproape unele de celelalte, pentru a nu slabi acea sectiune a copacului. De asemenea, este de preferat ca in jurul crengilor sa nu existe cabluri sau franghii, pentru a nu roade crengile in urma frecarii.
- Afectarea intimitatii vecinilor - In principiu, daca aparitia casutei din copac poate afecta in vreun fel intimitatea vecinilor, ar fi de preferat sa porti anterior o discutie cu acestia pentru a evita eventualele probleme. Cel mai bine ar fi ca structura sa nu apara undeva aproape de granita comuna.
- Pericolul de accident – Chiar daca se vor bucura enorm sa aiba o casuta in copac, copiii sunt expusi la accidente. De aceea, inaltimea constructiei nu ar trebui sa depaseasca 2,5 metri inaltime si nici nu ar trebuie frecventate pe vant puternic sau in timpul unei furtuni cu descarcari electrice.
Comentarii
Nu exista comentarii.