Material realizat in colaborare cu expertii Piscine Service - magazin online de piscine, echipamente, accesorii si servicii complete pentru piscinele de interior si exterior, Parteneri de Incredere ai Misiunea Casa.
In Romania constructia de piscine a debutat spre finalul anilor 1990, iar anul trecut numarul al proprietarilor de piscine a depasit pragul de 4 mii. Anul acesta se anunta a fi unul prosper atunci cand vorbim despre acest sector din domeniul constructiilor, asa incat numarul beneficiarilor de piscine este intr-o continua crestere.
Pentru a face o astfel de investitie, fiecare proprietar trebuie sa aiba in vedere o serie de factori: de la terenul alocat noii constructii, la calcularea bugetului ce include atat achizitionarea materialelor necesare, cat si acoperirea manoperei constructorilor. Dar cum poate varia bugetul investit de un proprietar intr-o astfel de constructie?
Iata cateva estimate de cost extrem de utile, in functie de tipul si modelul de piscina ales, pentru a te ajuta sa iti alcatuiesti un buget cat mai realist si a reusi sa eviti orice tip de costuri neprevazute. Suplimentar, este bine de stiut cu cat ar putea creste valoarea proprietatii tale o astfel de constructie.
Cum variaza bugetul in functie de modelul de piscina pe care il alegi
Cele mai comune forme de piscine ingropate sunt cele rectangulare la dimensiuni de 8 metri pe 4 metri, placate cu izobloc. Costul unei astfel de piscine subterane porneste de la 8.000 de Euro, la care se adauga pretul manoperei de instalare a piscinei si costul transportului materialelor.
In unele zone transportul materialelor este problematic din cauza accesului la locatie, motiv pentru care costul alocat acestor servicii poate varia in functie de zona. Spre exemplu, in partea de Nord a Bucurestiului bugetul total al constructiei poate creste cu 15-20% prin comparatie cu restul zonelor din Capitala.
In afara de piscinele rectangulare, cele mai populare modele sunt cele asimetrice, dar in acest caz costurile pot creste cu circa 20%.
Exista nenumarate modele de piscina, diferite atat din punct de vedere al formei si marimii, dar si din perspectiva utilitatilor. Spre exemplu, piscinele acoperite sunt mai rar intalnite, dar au avantajul de a fi protejate de inconvenientele mediului exterior.
Costurile unei piscine acoperite sunt insa cu mult mai mari, iar bugetul alocat constructiei unui acoperis pentru piscina poate uneori sa fie echivalent costului constructiei piscinei.
Pentru piscinele interioare si exterioare se recomanda prelatele ca mijloc de protectie, iar cea mai ieftina prelata de piscina porneste de la 800 de euro. Aceasta poate fi folosita numai pe durata sezonului pentru a mentine apa curata si la o temperatura calda pe timpul noptii.
Orice tip de piscina ingropata poate fi instalata atat la exterior, cat si la interior, insa in cel de-al doilea caz bugetul total al proiectului creste semnificativ datorita dotarilor de care piscinele interioare trebuie sa dispuna pentru a beneficia de temperatura potrivita si gradul de umiditate necesar constructiei.
Sistemele de dezumidificare pornesc de la pretul de 7.000 de Ron, la fel cum este cazul schimbatorului de caldura destinat piscinelor interioare. In schimb, pompele de caldura au costuri mai mari, incepand de la 19.000 de Ron.
Ce materiale de constructie sunt mai accesibile ca pret pentru constructia unei piscine
Dupa alegerea modelului de piscina dorit, urmatoarele decizii pe care trebuie sa le iei sunt referitoare la materialele de constructie. Daca fundul piscinei va fi in toate cazurile realizat din beton, peretii piscinei pot fi executati din materiale diferite, fiecare cu propriile sale avantaje si dezavantaje.
Peretii de piscina realizati din panouri de otel iti vor oferi beneficii legate de transportul materialelor, mult mai usor de efectuat in acest caz. Alte avantaje sunt legate de timpul redus al proiectului de constructie, intrucat peretii din otel se monteaza mult mai repede.
Placarea cu liner a piscinei este cea mai moderna tehnologie utilizata in acest sector din domeniul constructiei. Desi este o solutie scumpa, ce ridica pretul constructiei cu 30%, finisajul piscinei cu liner ofera un grad mare de impermeabilizare.
In final, poti opta pentru peretii din beton, aceasta fiind varianta cea mai ieftina, dar care nu te avantajeaza din punct de vedere al duratei constructiei. In acest caz trebuie sa astepti ca peretii sa se usuce mai mult de o luna de zile.
Un alt aspect la care trebuie sa te gandesti este instalarea sistemului de filtrare a apei, in cazul caruia costurile pot varia in functie de dimensiunile piscinei. Daca sistemele de filtrare a apei pot avea un pret fix, ce porneste de la 1.000 de Ron, costurile de instalare difera de la o piscina
la alta. In cazul unei piscine standard de 2 metri pe 4 metri un cost estimat pentru instalarea sistemului de filtrare a apei porneste de la 1500 de Euro.
Ce buget aloci pentru manopera si serviciile specializate din domeniu
Daca vrei sa iti construiesti o piscina cu design unic, atunci este recomandat sa apelezi la serviciile de consultanta de specialitate.
“La Piscine Service acordam gratuit servicii de consultanta tuturor clientilor, daca beneficiarul decide sa achizitioneze materialele de la noi. Mergem la locatie pentru a face o prima verificare a locului unde urmeaza sa fie amplasata noua constructie si oferim clientilor indicatiile necesare pentru ca noua piscina sa se integreze perfect pe proprietate.”, ne-a spus Doru Crangusi, expert Piscine Service.
In ceea ce priveste bugetul alocat serviciilor de constructie si instalatie, un estimat de cost porneste de la 350 de euro pe metru patrat, dar si aici preturile pot varia in functie de complexitatea constructiei.
Costurile serviciilor de escavare depind in mod direct de tipul solului. Expertii recomanda ca noua constructie sa fie efectuata pe sol din pamant, insa trebuie mentionat faptul ca aceasta poate fi executata si pe sol betonat. Escavarea pe sol natural porneste de la 150-200 lei pe ora, in timp ce escavarea solului betonat poate ajuge si la 400 de lei pe ora, in functie de vechimea betonului.
Dupa finalizarea constructiei urmatoarele decizii pe care trebuie sa le iei sunt legate de materialele utilizate la amenajarea plajei aferente piscinii. Expertii recomanda folosirea materialelor antiderapante pentru a beneficia de mai multa siguranta. Costurile alocate amenajarii plajei piscinei pornesc de la 120 de euro, insa si in acest caz bugetul variaza in functie de materialele alese.
Pretul serviciilor de mentenanta pentru orice tip de piscina cu dimensiuni de maxim 10 metri pe 5 metri poate porni de la 200 de euro pe luna, pret care include si substantele necesare intretinerii piscinei.
Cu cat poate creste piscina valoarea totala a proprietatii?
Detinerea unei piscine pe piata din Romania ridica valoarea totala a unei proprietati numai daca tinem cont de zona unde este situata proprietatea, suprafata terenului, calitatea materialelor utilizate si a manoperei de constructie, precum si eleganta integrarii piscinei in designul exterior sau interior al locuintei.
“Suma totala a proprietatii ar putea creste cu triplul bugetului investit la constructia piscinei.”, a completat acelasi Doru Crangusi, specialistul Piscine Service.
Cu toate acestea, factorul determinat al valorii proprietatii pe criteriul detinerii unei piscine ramane vechimea constructiei. Daca vei construi anul acesta o piscina, dar vei vinde proprietatea peste 20 de ani, investitia initiala se poate devaloriza in functie de rezistenta si calitatea constructiei la momentul vanzarii.
Pentru mult mai multe informatii de specialitate, se poate consulta si ghidul pe tema costurilor implicate la constructia unei piscine de pe blogul Piscine Service: https://www.piscineservice.ro/blog/ghid-preturi-piscine/
2 Comentarii
Specialistul Misiunea Casa
22 mai, 17:50
Buna ziua,
Puteti adresa intrebarile dumneavoastra unui dintre Partenerii de Incredere Misiunea Casa din aceasta lista: www.misiuneacasa.ro/parteneri-de-incredere/piscine-fantani-si-produse-conexe
tiberiu gherghe
22 mai, 17:33
buna ziua
as dori o informatie acum discut de inchiriere a unui spatiu de 2ha cu cladire de 400 m unde doresc sa amenajez o piscina interioara ,una exterioara ,amenajare cort pt.nunti si evenimente cat si o terasa cu bar si amenajare gradina cat ar costa informativ
tel 0757591761