Daca ti-ai pus in gand sa te inhami la cumpararea unei locuinte prin programul Prima Casa, ar fi bine sa stii ca pretul pe care il vei plati nu se rezuma doar la cel cerut de vanzator. Si asta pentru ca, pe langa costul afisat trebuie sa iei in calcul numeroase alte cheltuieli, cum ar fi declaratiile notariale, banii ceruti de agentia imobiliara sau cei pentru asigurare.
Programul Prima Casa 2 este pe punctul de fi repornit si nu putini sunt cei care deja isi fac calculele pana la ultimul ban.
Ei bine, recomandat ar fi sa nu mizezi pe toate economiile atunci cand analizezi ofertele de pe piata imobiliara, ci sa te gandesti ca daca iti permiti o garsoniera de 46.000 de euro va trebui sa adaugi la aceasta suma cheltuieli suplimentare de pana la 5.000 de euro.
Asadar, de cati bani ai nevoie pentru a cumpara o garsoniera de 46.000 de euro, in Bucuresti, printr-un credit Prima Casa?
Incepem, evident, cu avansul de 5%, care ajunge la 2.300 de euro. Urmeaza declaratiile la notar, in care trebuie sa specifici ca nu ai mai detinut pana acum in proprietate niciun imobil. Acestea costa undeva la 30 de euro (120 de lei). Apoi vine antecontractul de vanzare-cumparare, pentru care mai platesti 75 de euro (300 de lei).
Daca iti cumperi locuinta printr-o agentie imobiliara, comisionul practicat este in general de 2-3% din valoarea pretului de cumparare. Si asa se mai adauga 920 de euro pe lista cheltuielilor.
Si Fondul de Garantare percepe un comision, de 0,37% din sold pe fiecare an. Acesta este calculat in functie de luna in care cumperi locuinta. Daca o cumperi in ianuarie, platesti pentru 12 luni, daca o cumperi in septembrie, platesti pentru cat a mai ramas din an (3-4 luni). In cazul in care semnezi contractul in ianuarie, procentul de 0,37 aplicat la suma de 43.700 de euro inseamna 162 de euro. In plus, exista un comision pentru arhiva electronica, de 15 euro.
De asemenea, imobilul trebuie asigurat, iar polita in cazul de fata costa aproximativ 80 de euro. Iar constituirea unui depozit colateral, ce reprezinta contravaloarea a trei rate la banca, iti mai scoate din buzunar 539 de euro.
Ajungem, in sfarsit, la contractul de garantare, care iti mai ia "grija" a 200 de euro (cam 800 de lei) si la contractul de vanzare-cumparare, care te mai costa si el vreo 575 de euro (2.300 de lei), ambele la notar.
Tragem linie si aflam ca per total au mai "zburat" din buzunar aproape 5.000 de euro, iar locuinta bugetata initial la 46.000 de euro a ajuns sa treaca in final de 50.000 de euro.
Sursa: incont.ro
Comentarii
Nu exista comentarii.