Cat te costa sa ai o casa fara a fi racordat la apa, curent si gaze

28 iulie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O locuinta in suprafata de 120 mp poate deveni independenta de furnizorii de apa, curent si gaze prin adoptarea unei solutii integrate bazata pe panouri solare, centrala termica si
sistem propriu de alimentare cu apa la un cost de 18.411 euro. Prin comparatie, costul racordarii la utilitatile clasice pentru acelasi tip de locuinta se ridica la 16.587 euro.
 
Chiar daca implica un cost aditional de 2.000 de euro, intretinerea sistemului ecologic este de 58,72 euro lunar, in timp ce la varianta clasica intretinrea lunara ajunge la 152,28 euro. Practic, pe parcursul a zece ani o familie poate economisi circa 28.000 lei prin utilizarea acestei variante.
 
„Varianta economica pe care o prezentam presupune o investitie de circa 18.000 euro, cea recomandata ajunge la 23.000 euro, iar pentru persoanele care se pot asocia cu vecinii este de 13.000 euro. Poate fi o solutie. Nu stiu daca pentru multa vreme, dar pe timp de criza cu siguranta. Crizele genereaza progresul“, a declarat Dan Ioan Popp, presedintele dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor, companie care a realizat o locuinta prototip care foloseste acest sistem integrat pe un teren de lânga cartierul rezidential Greenfield din Baneasa.
 
 
Cum functioneaza o casa independenta
 
Alimentarea cu apa potabila a locuintei se face printr-un put forat la o adâncime de 60 de metri, iar o pompa submersibila cu un consum redus de energie (0,37 Kw) asigura automatizat presiunea apei in casa. Costul de operare al putului forat este de 1,25 lei/luna, in timp ce costul rezultat in cazul racodarii la furnzorii de apa este de 77 lei/luna.
 
Apa calda este obtinuta ca urmare a trecerii printr-un boiler cu termostat si cu schimbator de caldura, iar temperatura agentului termic produs este ridicata de panourile solare amplasate pe acoperisul locuintei.
 
Apele uzate sunt colectate intr-un sistem de canalizare local, directionat catre o mini statie de epurare care foloseste tehnologia cu namol activ si este dotata cu un minicomputer care controleaza cantitatea de apa, timpul de decantare si cantitatea de namol de recirculare. Costul de operare al statiei de epurare este de 5,2 lei/luna, comparativ cu 13,8 lei/luna cât este in cazul sistemului clasic.
 
Energia electrica este produsa de panouri fotovoltaice, care produc curent electric la tensiune redusa. Acesta este stocat in baterii de acumulatori, iar apoi, prin intermediul unui invertor, este introdus in instalatia electrica a gospodariei la o tensiune de 220V. Panourile fotovoltaice sunt amplasate cu expunere spre Sud si inclinatie intre 35 si 50 de grade pe acoperisul locuintei si produc o cantitate medie anuala de aproximativ 900 Wh/zi, intr-o locatie fara obstacole precum copacii, cladirile sau formele de relief inalte. Costul de operare al sistemului de panouri fotovoltaice este de 118 lei/luna, in timp ce racordarea la furnizorii de energie electrica implica un cost lunar de 120 lei/luna.
 
Solutia aleasa pentru incalzirea mini locuintei este o centrala termica ce foloseste drept combustibil peletii, un material ecologic ieftin, obtinut prin comprimarea de resturi lemnoase. Alimentarea centralei termice se face dintr-un rezervor incorporat de 20 kg, care asigura automatizat confortul termic in locuinta pentru o perioada de minim 36 de ore. Pentru gatit se foloseste o plita electrica de 600 W, dar puterea poate fi extinsa simultan cu cresterea numarului de panouri solare si baterii. Costul de operare al centralei termice este de 264 lei/luna, comparativ cu 479 lei/luna in cazul unei centrale termice cu gaz.
 
Panourile solare sustin 70% din consumul de apa calda menajera a locuintei, restul de 30% fiind sustinut de catre centrala termica.
 
 
 
Economie din pretul terenului
 
Investitia intr-un teren fara utilitati poate genera economii substantiale. Pretul mediu pe metru patrat de teren fara utilitati destinat constructiei este cu aproape 50% mai scazut (392 euro/mp – media la nivel de Bucuresti) decât pretul mediu pe metru patrat de teren cu utilitati clasice (750 euro/mp).
 
Rationamentul este avantajos si pentru localitatile din jurul Capitalei, economia generata de achizitia unui teren fara utilitati fiind de 35 euro/mp, in conditiile in care media de pret pentru aceste zone este de 82 euro/mp, iar media terenurilor fara utilitati este de 47 euro/mp .
 
Spre exemplu, daca luam in considerare intentia de cumparare a unui lot de 300 mp amplasat in Sectorul 6 din Bucuresti unde diferenta medie de pret este de 97 euro/mp (235 euro/mp fara utilitati fata de 332 euro/mp cu utilitati ), rezulta ca economia facuta in cazul achizitiei unui lot fara retele este de circa 29.000 euro, economie care acopera integral costurile de implementare ale solutiei de utilitati independente.
 
Sunt romani interesati?
 
Chiar daca astfel de sisteme functioneaza de multi ani in tarile occidentale, in Romania implementarea lor se afla inca intr-un stadiu incipient, romanii preferand sistemul clasic de utilitati. Odata cu aparitia programului Casa Verde, sustinut de ministerul mediului apetitul romanilor pentru solutii ecologice a inceput sa se faca simtit.
 
Dan Ioan Popp, care a initiat acest prototip alaturi de compania de consultanta Destiny Wheel, nu se asteapta sa aiba o cerere mai mare de 20 de persoane in Bucuresti pana la sfarsitul anului.
 
„Pentru 20 de oameni merita sa iti bati capul daca e tare. Pe noi de fapt ne intereseaza sa fim printre primii care propun pietei astfel de sisteme“, a explicat acesta.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Philips HUE – siguranta si confort chiar si atunci cand esti in vacanta. Noul sistem de control al iluminatului de la distanta Philips HUE – siguranta si confort chiar si atunci cand esti in vacanta. Noul sistem de control al iluminatului de la distanta
Credite Credite
Apartamente noi abia in 2007 Apartamente noi abia in 2007
Facturile la intretinere, neplatite de zece ani Facturile la intretinere, neplatite de zece ani
Peste 15.000 de locuinte vor fi finalizate in urmatorii ani in Capitala Peste 15.000 de locuinte vor fi finalizate in urmatorii ani in Capitala
Cererea de locuinte, de cinci ori mai mare decat oferta Cererea de locuinte, de cinci ori mai mare decat oferta

Vezi mai multe articole