Cat te costa sa fii chirias intr-un ansamblu rezidential

22 noiembrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Accesul tot mai greu la credite si reducerea constanta a chiriilor le-a cam scos din plan romanilor achizitia unei locuinte. Tot mai multi s-au impacat cu ideea de a sta cu chirie.
 
Ansamblurile rezidentiale dedicate exclusiv inchirierii sunt o raritate. "Dintr-o astfel de investitie iti recuperezi banii in 18-20 de ani, deoarece chiriile sunt mici", explica omul de afaceri Liviu Toader, unul dintre putini investitori care a dezvoltat un astfel de proiect, West Gate Studios din cartierul Militari (din Capitala). "La noi, s-a justificat aceasta investitie, in contextul unui mix de cladiri, un orasel. Complexul este dedicat tinerilor la inceput de cariera", a precizat acesta pentru revista "Capital".
 
Putini sunt si dezvoltatorii care aleg sa incaseze bani prin inchirierea locuintelor construite, dar pentru care nu gasesc cumparatori, deoarece prin inchiriere locuintele se uzeaza. Daca dezvoltatorul vrea sa o vanda ulterior si nu celor care au inchiriat-o este nevoit fie sa investeasca pentru a o renova, fie sa accepte un pret mai mic.
 
Cine sta cu chirie intr-un ansamblu rezidential
 
"Inchirierea locuintelor nevandute este, insa, o solutie buna, mai ales pe termen lung, deoarece dezvoltatorul si-ar reduce costurile administrative. Spre exemplu, daca a vandut doar 10%-15% din locuintele unei scari de bloc, el va avea costuri cu incalzirea aferente intregii scari. In acelasi timp, daca alege sa inchirieze o parte dintre locuinte, va creste gradul de ocupare al ansamblului, ceea ce ar putea sa-l faca mai atractiv pentru un potential cumparator", sunt de parere reprezentatii companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.
 
Locuintele din ansamblurile rezidentiale au cateva avantaje deloc de ignorat: totul este nou, sunt construite sa reziste la cutremure puternice, unele se afla in zone cu mult spatiu verde, sunt amenajate modern si au locuri de parcare.
 
Potrivit Alexandrei Srambenschi, care se ocupa de vanzarea locuintelor din ansamblul rezidential InCity (cartierul rezidential Vitan), cei care ajung totusi sa stea cu chirie intr-un apartament situat intr-un imobil nou au in plan sa o si cumpere intr-un an sau doi, cand spera sa poata accesa un credit ipotecar.
 
Pentru acestia chiria este un fel de rata. In acest caz, banii platiti luna de luna din postura de chirias se scad din valoarea apartamentului.
 
Atentie, insa, pentru ca unii dezvoltatori fac asta doar pentru locuintele achizitionate in prima jumatate de an.
 
Mai ieftin in casele vechi
 
Diferenta la chirie dintre o locuinta situata intr-un imobil vechi si una intr-un ansamblu rezidential nou este mica doar in cazul garsonierelor. Un studio din complexul rezidential Lacul Morii poate fi inchiriat si cu 200 de euro/luna, in timp ce dezvoltatorul roman Impact ofera in ansamblul Greenfield din Baneasa posibilitatea inchirierii unei garsoniere de catre studenti si masteranzi cu 250 euro lunar. Chiria medie pentru o astfel de locuinta intr-un cartier precum Drumul Taberei sau Vitan se situeaza la circa 200-250 de euro. Apartamentele cu doua sau trei camere pot fi inchiriate cu sume incepand de la 450 de euro in sus.
 
In blocurile ridicate de Impact in Baneasa, inchirierea unei locuinte cu doua camere, nemobilata si neutilata, costa intre 1.840 lei si 2.250 lei pe luna. Daca o vrei la cheie, cu mobila si electrocasnice, trebuie sa mai adaugi pana la 800 de lei. Chiria pentru un apartament cu trei camere intr-un imobil nou porneste de la circa 850 de euro si poate ajunge 1.100 de euro, pentru o locuinta din zona Lacul Tei.
 
 
4% din locuintele din tara
sunt declarate de catre proprietari ca fiind inchiriate, potrivit INS
 
Sursa: Evz.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

De ce venituri ai nevoie pentru «Prima Casa 2» - 01 martie 2010 De ce venituri ai nevoie pentru «Prima Casa 2» - 01 martie 2010
Factura la gaze explodeaza din ianuarie Factura la gaze explodeaza din ianuarie
Cat e rata la banca pentru o locuinta ANL cumparata prin Cat e rata la banca pentru o locuinta ANL cumparata prin "Prima Casa" - 23 februarie 2010
ANL2 ANL2
"Prima Casa" va avea un plafon de garantii de 200 mil. euro
Economia Romaniei depinde de constructii Economia Romaniei depinde de constructii

Vezi mai multe articole