Cat te costa sa-ti modifici forma sau dimensiunea ferestrelor?

04 iulie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Ce aprobari iti trebuie si cat cer arhitectii pentru intocmirea unui asemenea proiect
 
Vara este anotimpul constructiilor. Fiecare om, in limita posibilitatilor, se apuca si isi face modificari prin casa. O data cu popularizarea produselor de tamplarie termoizolanta, una dintre operatiunile fruntase din sezonul cald este inlocuirea tamplariei vechi (satui fiind de ferestrele vechi prin care vantul sufla cu putere iarna) cu "termopane". Ce se intampla insa daca, atunci cand iti schimbi tamplaria, ai vrea sa-ti modifici forma sau dimensiunea golurilor ferestrelor?
 
Deseori, proprietarii sunt nemultumiti de faptul ca ferestrele sunt prea mici si nu au suficienta lumina in casa sau ca acestea sunt mari si se cheltuiesc prea multi bani pentru plata energiei termice iarna.
 
Desi putini oameni se gandesc la modificarea dimensiunii sau formei ferestrelor ca la un lucru realizabil, Casandra Chivu, seful Directiei de Urbanism din cadrul Primariei Sectorului 3, declara ca aceasta modificare este posibil de realizat atat pentru cei care locuiesc la bloc, cat si pentru cei care locuiesc la curte. Pentru aceasta operatiune este insa nevoie de acordul Directiei de Urbanism din cadrul primariei locale.
 
AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE
 
Acordul Primariei pentru executarea acestor lucrari este dat prin Autorizatia de construire. Conform Legii 50/1991 cu adaugirile si modificarile ulterioare, pentru orice interventie la fatada unei cladiri este necesara obtinerea Autorizatiei de construire (daca modificam forma sau dimensiunea ferestrei, acest lucru va avea un impact vizibil asupra aspectului general al cladirii). Pe langa acordul autoritatii locale, daca stam la bloc, mai avem nevoie si de acordul Asociatiei de proprietari. Fara acest acord, efectuarea lucrarilor este interzisa.
 
Dupa obtinerea acordului Asociatiei de proprietari, trebuie sa ne informam daca, din punct de vedere tehnic, modificarea formei sau dimensiunii ferestrei este posibila. Nu putem face modificarile decat in conditiile in care interventia nu afecteaza structura de rezistenta a cladirii. Pentru a ne asigura de acest lucru este indicat sa consultam un arhitect si un inginer structurist. Acestia vor intocmi un proiect tehnic, gasind o solutie multumitoare atat din perspectiva tehnica, cat si estetica. Pentru un asemenea proiect se plateste in jur de 100-120 RON.
 
Abia dupa ce sunteti siguri ca lucrarea se poate executa puteti merge la primarie sa cereti eliberarea autorizatiei de construire.
 
CERTIFICATUL DE URBANISM
 
Primul pas pentru eliberarea autorizatiei de construire este obtinerea Certificatului de urbanism. Pentru eliberarea acestuia platiti in jur de 40 RON. In Certificatul de urbanism gasiti avizele de care aveti nevoie pentru eliberarea autorizatiei de construire. Pentru aceasta lucrare, in mod normal se cer avize de la Inspectia de Stat in Constructii, Pompieri si de la Ministerul Culturii si Cultelor, daca locuinta se afla intr-o zona istorica, protejata.
 
Avizele, impreuna cu proiectul intocmit de arhitect se depun la primarie si contra unui procent de 0,5% din valoarea toatala a lucrarii se va elibera autorizatia de construire. Casandra Chivu ne-a informat ca, in general, pentru eliberarea tuturor documentelor (autorizatie de construire, Certificat de urbanism si avize) nu se plateste mai mult de 500 RON.
 
Desi exista posibilitatea de a modifica forma si dimensiunea ferestrelor, atunci cand va hotarati sa faceti o asemenea lucrare trebuie sa va ganditi la aspectul final al lucrarii si sa dati dovada de bun-simt. O astfel de interventie poate afecta foarte mult aspectul cladirii. De exemplu, nu puteti face la bloc o fereastra patrata sau rotunda daca toate celelalte ferestre sunt dreptunghiulare. Da o nota discordanta.
 
PAREREA SPECItISTULUI
 
Constantin Budan, inginer structurist, ne-a declarat ca, in cazul in care locuim la bloc, modificarea dimensiunilor si formei ferestrelor este aproape imposibil de realizat. In general, blocurile sunt construite din panouri prefabricate sau din beton armat, acest lucru impiedicand orice intereventie la structura peretilor. Nici in cazul peretilor de zidarie nu se poate interveni prea mult, deoarece deasupra ferestrei se afla buiandrugi, iar daca acestia sunt distrusi este posibil sa cada tot peretele. Putem modifica forma sau dimensiunea ferestrelor doar in cazul in care peretele pe care aceasta se afla este din BCA.
 
ATENTIE!
In cazul in care executati lucrari neautorizate de modificare a formei sau dimensiunii ferestrelor, riscati sa fiti amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 100.000 RON, cu dispozitie de punere in legalitate, pana la readucerea la forma initiala.
Se pot executa fara autorizatie de construire reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile si golurile tamplariei.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Caldura de proba, in Bucuresti Caldura de proba, in Bucuresti
Crestere a numarului de santiere rezidentiale in octombrie - 28 NOIEMBRIE 2008 Crestere a numarului de santiere rezidentiale in octombrie - 28 NOIEMBRIE 2008
«Aterizare» fortata. Preturile locuintelor au scazut cu peste 50% din martie 2008 pana in prezent - 18 Martie 2009 «Aterizare» fortata. Preturile locuintelor au scazut cu peste 50% din martie 2008 pana in prezent - 18 Martie 2009
Compania care se dezvolta in forta si in timpul pandemiei de Coronavirus Compania care se dezvolta in forta si in timpul pandemiei de Coronavirus
Cum strangea Irina Jianu bani de la constructori Cum strangea Irina Jianu bani de la constructori
BNR bate in cuie restrictiile la credite BNR bate in cuie restrictiile la credite

Vezi mai multe articole