on

Cate ore e bine sa dormi si la ce te ajuta un somn odihnitor

02 iulie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casa, dulce casa, si somn, dulce somn. Oricat de mare si de confortabil ar fi patul unui hotel cu multe stele, tot la tine acasa ai parte de cel mai dulce si odihnitor somn. Pentru ca ti-ai ales salteaua si perna care-ti plac, te-ai obisnuit cu ele si cu mirosul asternuturilor. Somnul este la fel de important precum mancarea si apa. Toti specialistii spun ca este imperativ necesar sa dormi suficient pentru a duce o viata sanatoasa si pentru a fi eficient in activitatile de zi cu zi.

Un sondaj efectuat recent in Statele Unite ale Americii de catre NSF (National Sleep Foundation) a scos la iveala faptul ca cel putin 40 de milioane dintre cetatenii Americii sufera de diferite dereglari ale somnului. Mai mult decat atat, 60% dintre adulti si 69% dintre copii au probleme cu somnul, iar aceste vesti sunt cu adevarat ingrijoratoare. Un adult care nu este odihnit corespunzator va fi tot mai putin eficient si concentrat la serviciu, iar un copil, pe langa faptul ca va intampina dificultati la scoala, nici nu va putea sa se dezvolte corespunzator.

Citeste si: Cum alegi correct salteaua si perna

Un adult are nevoie intre 7 si 8 ore de somn pe noapte pentru a se trezi odihnit dimineata si pentru a fi 100% apt pentru activitatile zilei.

De ce este somnul atat de important: 

- Imbunatateste capacitatea de memorare. Chiar daca ai terminat de multa vreme cu scoala, in fiecare zi esti nevoit sa retii diverse lucruri, precum task-urile zilei de la serviciu. Nu, nu iti permiti sa uiti sa trimiti email-uri importante, comenzi la furnizori sau sa inregistrezi facturi in sistemul contabil.
- Imbunatateste creativitatea, atentia si concentrarea. Tocmai de aceea ai mai mult spor dimineata, iar spre seara simti ca nu mai dai acelasi randament. Dimineata esti odihnit, seara incepi sa resimti oboseala.
- Prelungeste viata. Un somn bun odihneste atat creierul, cat si muschii, organele interne, intregul corp. In consecinta, un corp odihnit va imbatrani mai greu decat unul care este vesnic oboist.
- Reduce stresul cotidian si riscul de depresie. Din pacate, tot mai multe persoane sufera de depresie, iar insomnia nu face decat sa agraveze aceasta stare. Se estimeaza cigar ca, in anul 2020, depresia va deveni a doua cauza de dizabilitate la nivel mondial.

Concluzia este una singura: pentru a avea o minte sanatoasa intr-un corp sanatos, ai nevoie, in primul rand, de 7-8 ore de somn in fiecare noapte.

Citeste si: Salteaua noastra cea de toate noptile

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Traditii, superstitii si obiceiuri de Anul Nou Traditii, superstitii si obiceiuri de Anul Nou
Curiozitati din lumea constructiilor Curiozitati din lumea constructiilor
Trucuri pe care nu le stiai despre conservarea fructelor si legumelor Trucuri pe care nu le stiai despre conservarea fructelor si legumelor
Decongelarea corecta a alimentelor Decongelarea corecta a alimentelor
Cum a fost la Construct Expo 2018 si la celelalte targuri dedicate amenajarilor de la Romexpo Cum a fost la Construct Expo 2018 si la celelalte targuri dedicate amenajarilor de la Romexpo
4 trucuri care fac un spatiu mic sa para mai mare 4 trucuri care fac un spatiu mic sa para mai mare

Vezi mai multe articole