on

Cazane termice pe lemne cu gazeificare: Avantaje, Mod de utilizare si Intretinere

04 septembrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asigurarea necesarului de energie termica pentru incalzirea casei si prepararea apei calde menajera este poate cel mai important aspect pe care trebuie sa il avem in atentie incepand de la proiectare si pana la momentul finalizarii casei, tinand cont ca de acest sistem depinde asigurarea confortului. In plus, proiectarea si executia corecta a acestor sisteme sunt esentiale pentru optimizarea costurilor de incalzire si a celor de intretinere ulterioara.

 

Alegerea sistemului de incalzire depinde in primul rand de sursa de energie disponibila in zona unde dorim sa construim casa, in acest moment cea mai ieftina resursa de incalzire este gazul natural, insa reteaua nu acopera toate zonele construibile, uneori nefiind prezente retele de distributie chiar in interiorul oraselor. Cu atat mai mult, in zonele limitrofe ale principalelor localitati, acolo unde extinderea cartierelor rezidentiale a luat amploare, retelele de gaze naturale se dezvolta foarte greu si necesita un efort investitional foarte mare.

 

Se pune intrebarea, ce optiuni avem? Ce solutii alegem?

 

Exista intotdeauna optiuni, dar intoarcere la centralele clasice pe lemn nu mai este o solutie atat din punct de vedere al randamentelor, cat si greutatii in exploatare. Lemnul ramane o sursa importanta de incalzire chiar daca pretul sau a crescut simtitor in ultimi ani. Pentru a compensa cresterea costurilor de materia prima, dar mai ales pentru cresterea eficientei energetice, inginerii au dezvoltat tehnologii noi, inovatoare.

 

Astfel, discutam astazi de solutii moderne in zona cazanelor pe lemne, o sursa regenerabila de energie. Unul din jucatorii importanti pe acest segment de cazane este UNICAL, cel care introduce permanent produse noi asa cum este gama FIREX.

 

Firex de la Unical este un cazan pe lemne, cu o estetica deosebita si combustie pirolitica cu gazeificare totala, fiind produs in trei modele ce au puteri de 34, 45 si 55 kW. Din acest motiv, performanta termica a cazanului este una excelenta, atingand un randament de 82%.

 

 

Cele mai importante caracteristici ale cazanului sunt:

  • Ardere pirolitica, cu gazeificare totala;
  • Randament de minim 82% la toate cele trei modele;
  • Grosime tablei din otel a focarului: 8mm;
  • Gratare si bare din otel INOS ASI 310 S;
  • Perete posterior intern din material refractar, aceasta dotare permite evitarea depunerii condensului, principalul factor de coroziune;
  • Registru de aer tip fluture cu clapet incorporat pentru o precizie maxima de reglare a aerului principal si secundar;
  • Ventilator pentru gazeificarea lemnului cu eficienta ridicata in aspiratie;
  • Izolatie cu grosime de 50 mm;
  • Protectie contra supraincalzirii datorita schimbatorului cu serpentine din otel;
  • Panou de comanda termostatica;
  • Autonomie maxima cu pana la 30% fata de modelele de aceeasi putere;
  • Sistem nou de "Bypass frontal pentru fum" pe usa posterioara;

 

 

Centrala este extrem de practica si usoara in utilizare, beneficiind de o autonomie in utilizare marita datorita magaziei in care sunt depozitati bustenii de lemn (in medie intre 15 si 30% mai mult decat la celelalte modele echivalente). Incarcarea si intretinerea magaziei de lemne este usor de realizat, atat, prin usa de incarcare frontala izolata si de cea a camerei de ardere, datorita posibilitatii de deschidere completa - la 180°. Simplificarea reincarcarii bustenilor din lemn, gratie rotiri totale a usii anti-fum, plasata intre usa de incarcare externa si magazinul de busteni din lemn.

 

 

 

Cazanul beneficiaza de protectie impotriva supraincalzirii datorita schimbatorului de caldura cu bobina din otel, amplasat in partea inferioara a acestui. Panoul de control gestioneaza automat ventilatorul cazanului pentru cele doua tipuri de scheme de functionare:

            - Doar incalzire;

            - Incalzire si preparare apa calda menajera, cu puffer si boiler de tip tank-in-tank.

 

          

Panoul de comanda este cuprinde:

            •  Intrerupator principal cu lumina care indica prezenta alimentarii;

            •  Termometru cazan;

            •  Termostat de siguranta pentru supraincalzirea cazanului;

            •  Termostat de reglare a temperaturii cazanului..

 

 Zona de gazeificare a cazanului

 

Gazeificarea are loc in partea inferioara a magaziei lemnului de foc. Pentru a nu supraincarca arzatorul este important ca gazeificarea sa fie cat mai constanta, iar acest lucru depinde de cantitatea de lemn si de dimensiunile zonei de uscare. Din acest punct de vedere, este recomandata utilizarea unor busteni mari de lemn, daca sunt uscati si de busteni mai mici, daca exista o anume umiditate a lemnului de foc. Cantitatea de aer primar reglata prin intermediul sistemului de reglare este ajustata in mod proportional.

 

Puterea cazanului UNICAL FIREX este calculata pentru utilizarea unui lemn cu continut de umiditate de 15%. Pentru a avea o referinta, lemnul pastrat intr-o zona adapostita pe o perioada de 2 ani poate sa aiba o umiditate de 25%. Abaterea de umiditate in sens pozitiv va afecta puterea furnizata de cazan, de exemplu un lemn cu umiditate de 30% va reduce puterea cazanului cu circa 20%, iar pentru o umiditate de 5% puterea scade la jumatate.

 

Erori intalnite des la incarcarea cazanului cu lemne FIREX

            - Lungimea prea mare a bustenilor poate duce la aparitia „podurilor” in magazie, asezare neregulata a lemnelor si reducerea  volumului de lemn aprovizionat. Lungimea de referinta este de 50 cm pentru cazanul Firex 34 si poate sa se afle in tolerantele +1 cm/-4 cm. Pentru evitarea „podurilor” nu este recomandat sa se amplaseze busteni pe peretii laterali ai magaziei.

            - Lungimea prea scurta poate duce la circulatia neregulata a aerului cu implicatii asupra reducerii eficientei si puterii livrate;

            - Deschiderea usii cazanului trebuie sa se faca incet pentru a evita iesirea acestuia in exterior;

            - In timpul functionarii normale a centralei este absolut interzis sa deschideti usa inferioara a camerei de ardere a cazanului.

 

            Suprafata de schimb de caldura a cazanului FIREX

 

Deoarece cazanul functioneaza pe lemn si fara procente foarte mari de sulf este important sa se utilizeze temperaturi ale gazelor foarte mici pentru a imbunatati eficient incalzirii apei. Prin urmare, o suprafata de schimb de caldura a fost adoptata in mod similar cazanelor pe petrol care functioneaza cu apa la temperaturi reduse si temperaturi reduse ale gazelor fara a exista posibilitatea de aparitie a condensului, suprafata schimbatorului fiind sectionata si protejata cu teci de protectie

 

Pozitionarea cazanului in camera tehnica

 

Amplasarea unui cazan sau a unui alt tip de centrala este intotdeauna importanta atat din considerente de securitate in exploatare, dar si pentru realizarea usoara a lucrarilor de intretinere si mentenanta. Chiar daca valorile spatiilor libere imprejurul unui cazan sau unei centrale difera, in cifre absolute, de la un tip la altul, este recomandata amplasarea intr-o camera tehnica dedicata, alaturi de celelalte echipamente si instalatii de alimentare cu apa rece, filtrare, pompare etc.. Din acest punct de vedere, amplasarea centralei Unical Firex nu difera de alte centrale pe combustibil solid, camera tehnica trebuie sa aiba un volum de minim 15 mc si o fereastra cu o suprafata de minim 0,5 mp.

Pentru a realiza curatarea circuitului de fum trebuie sa existe un spatiu liber in fata cazanului, cel putin egal cu lungimea acestuia. Usile trebuie sa se poata deschide cel putin la un unghi de 90° fara a se lovi de vreun obstacol. Cazanul se poate amplasa direct pe pardoseala camerei tehnice fiind echipat cu un cadru autoportant. De asemenea, este necesara lasarea unui spatiu liber in spatele cazanului pentru acces usor la ventilator. Schita urmatoare specifica cateva dimensiuni minime de amplasare in camera tehnica.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Contract de comodat pentru un rezervor de propan Contract de comodat pentru un rezervor de propan
Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu? Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu?
Centrale termice pe gaz: avantaje, dezavantaje și criterii de selecție Centrale termice pe gaz: avantaje, dezavantaje și criterii de selecție
Reconditionarea hornului: care sunt materialele potrivite pentru aceasta operatiune Reconditionarea hornului: care sunt materialele potrivite pentru aceasta operatiune
Centrala ta intra pe avarie? Afla cum sa actionezi corect! Centrala ta intra pe avarie? Afla cum sa actionezi corect!
Sobele rusesti Sobele rusesti

Vezi mai multe articole