CBRE: Piata logistica ramane stabila in fata crizei economice

29 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

CBRE: Piata logistica ramane stabila in fata crizei economice
 
Piata imobiliara europeana din sectorul industrial si logistic prezinta semne ale unei stabilitati relative in comparatie cu alte sectoare ale pietei imobiliare, in ciuda nesigurantei economice, potrivit unui nou raport de piata realizat de CB Richard Ellis (CBRE).
In vreme ce activitatea de investitii a scazut dramatic in prima jumatate a anului 2008, investitiile din sectorul industrial s-au dovedit mai stabile, insumand 6,6 miliarde de euro si reprezentand 10% din cifra de afaceri totala din Europa.
 
Cu exceptia Marii Britanii, investitiile din sectorul industrial din prima jumatate a anului au inregistrat o scadere cu doar 3% fata de aceeasi perioada a anului 2007, in timp ce cifra de afaceri totala de investitii in Europa in prima jumatate a anului a insumat 66,5 miliarde de euro, adica o scadere cu 46% fata de prima jumatate a anului 2007.
 
Potrivit CBRE, mai bine de jumatate (54%) din investitiile de pe sectorul industrial european au constat in achizitii in afara tarii, in comparatie cu ponderea de 40% din 2006, sugerand astfel ca natura internationala a sectorului reprezinta o tendinta permanenta si pe un termen mai lung. "Raspandirea geografica a activitatii de investitii industriale in Europa s-a schimbat si ea. Astfel, economiile dominante ale trecutului, precum Marea Britanie si Franta nu mai au o contributie atat de semnificativa la totalul de investitii inregistrat in prezent", mai spun cei de la CBRE.
 
Astfel, cu 29% din totalul de investitii din sectorul industrial, Germania a reprezentat cea mai mare componenta a activitatii din prima jumatate a anului, in crestere fata de procentul de 12% pe care l-a detinut in 2007. Prin comparatie, Marea Britanie a reusit sa atinga doar un nivel de 20% din totalul de investitii din prima jumatate a anului 2008, spre deosebire de anul trecut cand ponderea ei a fost de peste o treime din totalul pietei, in vreme ce Franta a inregistrat si ea un declin.
 
Chiriile din sectorul industrial din Europa pastreaza un anumit grad de stabilitate in comparatie cu alte sectoare imobiliare. Astfel, indicele de chirie EU-15 din sectorul industrial a scazut cu 1% in al treilea trimestru al anului 2008, cea de-a doua reducere succesiva trimestriala cu toate ca rata de crestere de la un an la altul ramane pozitiva, situandu-se la nivelul de 0,4%.
 
"Indicele de chirie EU-15 din sectorul industrial, din Europa Centrala si de Est ramane stabila in al treilea trimestru, inregistrand o crestere de 7,3% de la un an la altul. Reflectand o tendinta ce s-a facut simtita si in celelalte sectoare imobiliare europene, yield-urile industriale au continuat sa creasca si in al treilea trimestru, indicele yield-ului EU-15 din sectorul industrial castigand peste 20 de puncte de baza, asigurand astfel un nivel de 7,1%", se mai arata in raportul companiei de consultanta.
 
Totodata, multe piete din CEE au inregistrat o mai mare intensitate a activitatii chiriasilor pe masura ce stocul de spatii logistice moderne s-a extins si acolo unde combinatia dintre costurile de constructie in crestere si cererea mare a impings in sus nivelul chiriilor. Astfel, in Republica Ceha, nivelul total de ocupare de pe piata din prima jumatate a anului a crescut pana la 83% in comparatie cu acceasi perioada a anului trecut, iar in Polonia, de exemplu, cererea continua sa fie dispersata pe tot teritoriul tarii si peste 50% din stocul modern de logistica este acum localizat in afara regiunii Varsovia.
 
"Indicatorii recenti si cei pe termen-lung reflecta o stabilitate relativa a pietei industriale europene atat din punct de vedere al ocuparii, cat si al inevstitiilor. Atributele puternice ale sectorului - venituri relativ mari din profit si o nevoie scazuta pentru cresterea nivelului de inchiriere - sunt tot mai atragatoare pentru un mediu ce inregistreaza cresteri lente, iar nivelul de investitii de pana acum demonstreaza interesul tot mai sporit al investitorilor fata de sector pe un numar mare de piete. Avand in vedere ca tranzactiile din strainatate in prima jumatate a anului 2008 reprezinta mai bine de jumatate din totalul investitiilor din sectorul industrial, devine tot mai evident ca investitiile in acest sector se reprofileaza la nivel international", a declarat directorul EMEA Cercetari Industriale de la CB Richard Ellis, Richard Holberton.
 
In ceea ce priveste Romania, desi stocul de spatii moderne de logistica destinate inchirierii a crescut progresiv, cererea ramane la fel de mare. "Fata de inceputul anului acesta si chiar fata de anul trecut, numarul tranzactiilor a scazut dar asta inseamna ca piata a ajuns la maturitate si mai ales, ca investitorii speculativi vor avea din ce in ce mai putin loc in aceasta piata", a declarat Manager of Industrial Department CB Richard Ellis | Eurisko, Marian Orzu.
 
Sursa: Wall street

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cumparatorii de case dau cu pumnul in masa - 17 Martie 2009 Cumparatorii de case dau cu pumnul in masa - 17 Martie 2009
Avem cea mai scumpa energie electrica din Europa Avem cea mai scumpa energie electrica din Europa
Miele lanseaza in Romania noua clasa de aspiratoare premium: Miele S8 Miele lanseaza in Romania noua clasa de aspiratoare premium: Miele S8
Bancile nu rateaza Bancile nu rateaza "Prima Casa" - 26 Iunie 2009
Piata de bricolaj viseaza la revenire abia in 2012 Piata de bricolaj viseaza la revenire abia in 2012
Integrarea ne scumpeste tuica si intretinerea Integrarea ne scumpeste tuica si intretinerea

Vezi mai multe articole