on

Ce adeziv sa alegi pentru montarea pietrei naturale

31 ianuarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Lumea adezivilor e vasta si complexa, dar speram ca scurta noastra incursiune sa va aduca raspunsuri si informatii pretioase. Pentru ca sunt cei mai raspanditi pe piata, dar si cei mai prietenosi cu bugetul beneficiarului, vom incepe cu adezivii pe baza de ciment.

In cazul nostru, aderenta adezivului este forta necesara pentru a smulge piatra din adeziv. Normativele europene masoara aceasta forta in MegaPascali sau Newton/milimetru patrat si clasifica adezivii pe baza de ciment in 2 clase uzuale: 

   - C1 - cu o aderenta suficienta pentru a lipi o piatra poroasa sau absorbanta la interior, pe o sapa obisnuita, beton, zidarie, sau tencuiala.

   - C2 - cu aderenta crescuta (datorata adausurilor de aditivi/rasini polimerice), care pot garanta o rezistenta a aplicarii la exterior si/sau in conditii de umezeala (bai, dusuri) pe suporturi clasice (beton, sapa, tencuiala), dar si pe suporturi dificile (mozaic, beton elicopterizat) a pietrelor absorbante sau cu absorbtie redusa.

Tot normativele europene reglementeaza si urmatoarele caracteristici:

T - adeziv tixotropic - un aditiv adaugat in reteta care face ca adezivul sa nu permita alunecarea pe verticala. Este o caracteristica ce ne va fi de ajutor in special atunci cand placam pereti fara a sprijini placile pe ceva.

Totusi, exista o serie de limitari in ceea ce priveste greutatea pietrei montate dependent de suprafata de contact a adezivului cu piatra, dar si cu suportul, deci este o caracteristica ce nu functioneaza cu placi de piatra foarte grele, groase sau de dimensiuni foarte mari.

E - adeziv cu timp deschis de lipire - isi pastreaza proprietatea de a adera la suprafetele cu care vine in contact la un timp de pana la 30 de minute din momentul aplicarii. Mai exact, montatorul poate aplica acest adeziv pe o suprafata mai mare a peretelui/podelei si are la dispozitie maxim 30 de minute pana sa aseze placa peste adeziv. Este util in special atunci cand lucram cu placi de piatra de dimensiuni mari. Un adeziv fara aceasta caracteristica ar forma destul de repede acea pelicula superficiala, iar in momentul aplicarii pietrei peste el exista riscul ca acestea sa nu mai adere, ceea ce o va face sa se desprinda de pe adeziv (dupa cateva luni, un an) avand spatele perfect curat. Adezivul notat cu simbolul E, inlatura acest risc.

El este util si pentru montarea placilor cu dimensiuni obisnuite, nu neaparat mari, aici fiind mai de graba un atu pentru placatori, deoarece permite lucrul in echipa: unul intinde adezivul pe perete, altul vine in spate si aseaza placile. Cel mai potrivit exemplu este chiar aplicarea "pietrei de rau" cu forme neregulate, in care aplicatorul pierde timp sa potriveasca fiecare piatra la locul ei.

Acest tip de adeziv este singurul care poate elimina obligativitatea lucratorului de a aplica material atat pe suport, cat si pe placa ce urmeaza a fi lipita.

 

F - adeziv cu priza rapida - caracteristica ce ii permite adezivului sa castige aderenta la suport si placa aplicata intr-un timp foarte scurt. Un adeziv cu timp obisnuit de priza poate fi folosit pana la o temperatura a suportului sau a pietrei de minim 5 grade Celsius. Adezivii cu priza rapida devin utili cand placarea are loc la o temperatura mai mica (toamna tarziu sau primavara devreme). Exista adezivi care permit montarea placilor si la temperaturi de pana la -10 grade Celsius.

O alta utilitate a adezivilor cu priza rapida este atunci cand, la temperaturi obisnuite, ne grabim foarte tare cu utilizarea spatiului: putem avea acces peste piatra montata in 1-2 ore de la aplicare, dar aici trebuie sa avertizam aplicatorii ca timpul de lucru cu adezivul se scurteaza drastic, iar timpul de stat la taifas dispare complet pentru ca in 20-30 de minute se intareste in galeata.

Caracteristica de priza rapida inseamna printre altele si utilizarea rapida a apei de amestec pentru procesul chimic de intarire a adezivului, ceea ce lasa foarte putina umezeala care sa pateze placile de piatra mai pretentioasa la acest aspect. Tocmai de aceea unii producatori aditiveaza din start adezivii pentru piatra facandu-i cu priza usor rapida pentru a nu pata piatra.

Prin analogie, vara, cand temperatura aerului, a suportului, a pietrei si chiar a adezivului prafos poate depasi 30 grade Celsius, putem alege sa folosim un adeziv aditivat cu intarzietor de priza, care elimina riscul de a se deshidrata prematur mai ales atunci cand suprafata proaspat placata este expusa la soare pentru tot restul zilei. Cu toate astea, recomandam ca materialele (atat adezivul, cat si piatra) sa fie depozitate intr-un loc ferit de soare pentru a nu avea temperaturi ridicate in momentul aplicarii, iar adezivul, fie el aditivat sau nu, sa fie preparat cu apa cat mai rece, pentru a incetini efectul de incalzire la intrarea in priza.

S1 - adeziv flexibil - este caracteristica unui adeziv de a-si mentine aderenta atat asupra suportului, cat si asupra placilor chiar si in conditiile in care acestea au miscari diferite, fie datorate vibratiilor (Ex: pereti din gipscarton, OSB, cladiri pe structuri metalice) fie datorate ciclurilor de incalzire-racire care genereaza contractii si dilatari ale materialelor (Ex: tot ce se aplica in aer liber, bai, cabine de dus, dar si peste pardoseli incalzite).

S2 - adeziv elastic - o caracteristica nu foarte comuna pentru adezivii pe baza de ciment, dar utila pentru a placa suporturi foarte dificile, ca de exemplu o scara metalica cu treptele din piatra naturala. Pentru ca tot am adus vorba despre scarile metalice, aici factorii in functie de care se stabileste tipul de adeziv sunt atat de variati incat recomandam cu tarie sa se colaboreze cu un serviciu de consultanta tehnica - recomandat de furnizorul de piatra in cel mai bun caz.

Citeste despre standardele unei echipe de meseriasi: Fauritorii de vise – O casa de vis se construieste cu oameni dedicati

In afara de caracteristicile reglementate de normative, si expuse mai sus, ar mai fi cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont pentru o aplicatie de succes:

Granulatia adezivului - informatie ce se poate solicita de la producatorul materialului. Este, de obicei, o caracteristica ce merge la brat cu grosimea stratului de aplicare e adezivului. Un adeziv care are in componenta agregate (nisip) cu granulatie mare permite aplicarea in strat mai gros, ceea ce ajuta daca aplicam o piatra cu aspect rustic, cu forme si grosimi neregulate. 

Tot un adeziv cu granulatie mare recomandam si pentru situatiile in care (Ex: corectii de panta ale terasei) suntem nevoiti sa aplicam un strat mai gros de adeziv si avem de aplicat placi de piatra mai grele, pentru ca, astfel, placa nu se va scufunda in adezivul proaspat. Urmand aceeasi logica, daca stratul de adeziv trebuie sa fie cat mai subtire, vom cauta un adeziv cu granulatie cat mai fina sau poate un adeziv in pat fluid.

Culoarea adezivului poate afecta/pata anumite tipuri de piatra, spre exemplu: pentru a monta o marmura alba vom alege un adeziv alb, iar pentru un granit negru vom opta pentru un adeziv de culoare gri.

Pentru zonele in care apare riscul de umezeala ce provine din suport, in afara de hidroizolarea obligatorie sub placarea de piatra, mai exista un atu. Un tip de adeziv mai putin cunoscut pe piata autohtona, care datorita adaosurilor speciale de Trass, permite eliminarea umezelii din spatele placii fara a dezvolta saruri sau eflorescente. De asemenea, este util pentru orice aplicare de piatra naturala, mai ales acelea sensibile la dezvoltarea sarurilor.

Conform Wikipedia, Trass este o roca naturala, fragmentara, de culoare gri sau crem. Numele ei fiind ales de localnicii din regiunea Eifel.

In concluzie, pentru perioada imediat urmatoare, avand in vedere ca temperaturile variaza de la 5 grade Celsius pe timpul nopti,i pana la 10-14 grade Celsius pe timpul zilei, pentru a lipi o piatra naturala la exterior, recomandam un adeziv de tipul C2 F S1 pentru pardoseala sau C2 FT S1 pentru perete, asta daca nu cumva tipul de piatra este unul mai pretentios si impune altceva.

Alte tipuri de adezivi, cum ar fi cei epoxidici de exemplu, pot fi folositi acolo unde se cere rezistenta la forte mari prin lipiri deosebit de puternice cum ar fi montarea unor piese decorative grele (statuete, capiteluri pentru stalpi). De asemenea, adezivii pe baza de rasini epoxidice mai au tot felul de aplicatii speciale in placarea cu piatra semipretioasa (onix) sau exemplul adezivilor incolori pe baza de rasini poliuretanice sau epoxidice, folositi la montarea pietrei translucide pe diverse suporturi.

Este foarte important sa stii ca frumusetea si calitatea pietrei naturale nu sta doar in alegerea ei, ci si in montajul impecabil. Pentru rezultate exceptionale, departamentul de montaj – PIATRAONLINE, iti sta la dispozitie pentru suport si/sau servicii complete.

Echipa PIATRAONLINE este compusa din peste 40 de mesteri, cu peste 10 ani de experienta in lucrul cu piatra naturala, ei te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii in ceea ce priveste selectia pietrei, se vor ocupa de masuratori, de montaj, chituire si impermeabilizare si se vor asigura ca lucrarea respecta si cele mai inalte standarde de calitate.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

INSPIRATIE DE PE TARAMURI PORTUGHEZE PENTRU CASA TA INSPIRATIE DE PE TARAMURI PORTUGHEZE PENTRU CASA TA
Intretinerea casei: Cum protejezi obiectele metalice decorative Intretinerea casei: Cum protejezi obiectele metalice decorative
Wilio va va gasi experti calificati in reparatii la domiciliu Wilio va va gasi experti calificati in reparatii la domiciliu
Probleme care apar la finisarea suprafetelor: ce poti face pentru a le evita Probleme care apar la finisarea suprafetelor: ce poti face pentru a le evita
Cum sa renovezi intr-o maniera ECO Cum sa renovezi intr-o maniera ECO
Classic blue – culoarea anului 2020 Classic blue – culoarea anului 2020

Vezi mai multe articole