Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa iei un credit de 70.000 de euro - 07 Aprilie 2009

07 aprilie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un venit mediu de 4.000 de lei pe luna nu este de ajuns pentru a cumpara, prin credit, un apartament cu trei camere in Capitala
 
Cati bani poti lua de la banci cu un venit de 4.000 de lei
 
Pentru a putea cumpara prin credit ipotecar un apartament cu trei camere in Bucuresti, la un pret mediu de circa 70.000 de euro, o familie cu un venit net lunar de 4.000 de lei trebuie sa convinga o ruda sa contribuie la plata ratei. In momentul de fata numai doua banci din Romania au dobanzi la creditele ipotecare care sa permita achizitionarea unui astfel de apartament la aceste venituri, respectiv Raiffeisen si BCR, conform unei analize Credit Zone.
 
„Studiind oferta bancilor partenere Credit Zone observam ca pentru un credit ipotecar avansul minim solicitat este de 25%, caz in care, fie doar creditul obtinut la primele 2 banci (din tabel, n.r.) asigura cumpararea apartamentului, fie este nevoie de o suplimentare a veniturilor prin existenta unui codebitor”, se precizeaza in raport. La un venit de 4.000 de lei (echivalentul a trei venituri medii nete pe economie), in functie de dobanzile practicate de banci, suma care poate fi imprumutata varieaza intre 53.497 de euro la Raiffeisen si 38.800 de euro la Leumi, conform studiului.
 
 
In ceea ce priveste conditiile privind codebitorul, acestea difera de la o banca la alta, de cele mai multe ori fiind acceptat numai un codebitor din cadrul familiei, respectiv o ruda de gradul unu sau doi.
 
Bancile dau semne ca vor sa dea din nou credite ipotecare
 
Raiffeisen si ING au redus recent dobanzile la creditele in euro, dand astfel startul sezonului de reducere a dobanzilor in intregul sistem bancar. Austriecii de la Raiffeisen au redus dobanda la imprumutul ipotecar de la 13,25% la 9,9%, in timp ce olandezii de la ING au micsorat-o cu 0,25% pana la 9,5% cu asigurare de viata si la 12,75% fara asigurare de viata. In momentul de fata dobanzile percepute de banci sunt, in medie, de 9%-13%, in cazul creditelor ipotecare, cu pana la sapte puncte procentuale mai mari decat cele pe care aceleasi banci le practicau anul trecut pana la finele verii.
 
Dobanzile sunt mici. Marja de risc e mare
 
In cazul dobanzilor variabile la imprumuturile ipotecare in euro, cel mai important factor nu mai este de cateva luni bune dobanda, ci marja de risc aplicata de banca. Dobanzile variabile la acest tip de credit se calculeaza de obicei dupa formula: Euribor la 3, 6 sau 9 luni (adica dobanda la care se imprumuta intre ele in euro bancile din Europa pe un termen de 3,6 sau 9 luni) plus o marja de risc (atat a bancilor europene care le imprumuta pe cele din Romania cat si a celor romanesti).
 
Euribor la 6 luni, de exemplu, este de circa 1,7%, adica numai circa a cincea parte din dobanda efectiva. Diferenta pana la dobanda perceputa de banci reprezinta si marja de risc si costurile bancii (si marja de profit).
Imprumtul acordat Romaniei de catre FMI, de 12,95 de miliarde de euro, dintre care o prima transa, de cinci miliarde de euro, ar putea ajunge la BNR in luna mai, ar trebui, in mod normal, sa fie folosit aproape integral pentru a relua creditarea. BNR a lasat recent la dispozitia bancilor din Romania un surplus de 800 de milioane de euro, care va putea fi accesat de acestea incepand de la finele lunii mai.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

De la lansare, preturile apartamentelor noi au crescut cu pana la 60% - 26 Februarie 2009 De la lansare, preturile apartamentelor noi au crescut cu pana la 60% - 26 Februarie 2009
De'Longhi achizitioneaza o noua fabrica in Romania De'Longhi achizitioneaza o noua fabrica in Romania
Brush & Straight your Hair cu Rowenta Premium Care Brush & Straight your Hair cu Rowenta Premium Care
Albastru Atemporal, votat Culoarea Anului 2018 in Romania Albastru Atemporal, votat Culoarea Anului 2018 in Romania
Piata creditelor Piata creditelor
Ce acte trebuie schimbate cand te muti in alt oras Ce acte trebuie schimbate cand te muti in alt oras

Vezi mai multe articole