Ce economii la factura de incalzire va aduc termopanele si polistirenul - 17 februarie 2010

17 februarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Izolarea termica a unui apartament vechi, care presupune captusirea peretilor cu polistiren, montarea de tamplarie termoizolanta poate reduce consumul de energie cu pana la 50%, la circa 100 kwh/mp/an.
 
Majoritatea locuintelor din Romania depasesc un consum de energie termica de 200 kwh/mp/an, potrivit analizelor realizate la fundamentarea actelor normative privind certificarea energetica, fapt care le inscrie in clasa energetica D.
 
In cadrul programului de reabilitare termica sustinut de stat, se folosteste polistiren de 10 centimetri care este un bun izolator termic. Un strat de 10 centimetri de polistiren face mai mult decat un rand in plus de caramizi. Un perete izolat are o rezistenta termica de 3,8 mpK/W, fata de un perete de caramida simplu, neizolat, care are o rezistenta de doar 1,2 mpK/W.
 
„Programul de reabilitare termica e binevenit. Insa problema este ca cei 10 cm de polistiren care se pun pe zid sunt insuficienti, pentru ca pana in 2012 Romania trebuie sa reduca noxele cu 20% si pana atunci nu o sa se mai puna inca un strat de polistiren de 10 cm. La noi cladirile polueaza cel mai mult, peste 50%. Ar trebui creditate doar case pasive si in acest fel banca s-ar asigura ca produsul va avea cautare mereu, chiar daca creditorul nu mai poate plati“, a declarat pentru capital.ro Marin Crutescu, directorul general al Amvic.
 
Potrivit acestuia, in Romania, 10-15% din costul utilitatilor este dat de consumul de apa calda, circa 20% de cel de energie electrica, iar restul vine din consumul de caldura.
 
O serie de teste realizate de expertii Amvic arata ca, in cazul unui apartament cu perete de caramida de 38 cm, la - 20°C afara, inauntru sunt 17,4°C. In cazul unui apartament cu perete de caramida de 38 cm, izolat cu polistiren de 10 cm, la -20°C afara, inauntru sunt 18,9°C, deci transferul de caldura este mai redus.
 
Intr-un studiu recent realizat de compania Impact se arata ca in cazul unui apartament cu trei camere izolat termic se realizeaza o economie de circa 823 euro pe an, adica peste 41.000 de euro pe perioada de viata a locuintei. Pe durata de viata a unui apartament situat in clasa energetica A (consum de pana la 70 kwh/mp/an), valoarea totala a economiilor la factura de intretinere reprezinta pana la 31% din valoarea apartamentului.
 
Termopanul reduce consumul cu 30%
 
Potrivit presedintelui Patronatului Producatorilor de Tamplariei Termoizolanta, Valentin Petrescu, o tamplarie buna si un geam de calitate poate reduce consumul de energie cu pana la 30%. Pierderile de caldura printr-o fereastra termopan sunt reduse la jumatate fata de o fereastra dubla, ne-etansa, cu aceleasi dimensiuni.
 
Rezistenta termica in cazul termopanului este de 0,71 mpK/W, fata de doar 0,4 in cazul unei fereste duble din sticla, fata de 3,8 in cazul polistirenului
 
Insa, in cazul ferestrelor, inginerii prefera sa se raporteze la coeficientul de transfer al caldurii, inversul rezistentei termice.
 
Prin utilizarea unei foi de sticla de joasa emisivitate rezulta reducerea drastica a pierderilor de caldura, coeficientul de transfer al caldurii (pierderile de caldura) se micsoreaza de la 2,7 W/mpK pana la 1,4 W/mpK.
 
In cazul umplerii spatiului dintre foile de sticla cu gaz mai greu, cu o conductivitate termica mai mica (argon, in general), acest coeficient va fi de 1,1 W/mpK. Totodata creste coeficientul de confort al incaperilor si se reduce senzatia de rece din apropierea suprafetelor de sticla.
 
„In general, la noi se folosesc doua foi de geam Low-E (n.r. factorul de reducere a radiatiilor solare) cu gaz argon, insa afara se folosesc trei foi low-e cu gaz kripton, care sunt mult mai eficiente termic“, a mentionat Crutescu.
 
Diferenta dintre un geam termopan Low-E si unul float este ca la – 10°C in exterior si 20ºC in interior, pe fata interioara a unui geam termoizolator float vor fi 9°C, in timp ce pe un geam termoizolator Low-E vor fi 17°C.
 
Centrala comuna, cea mai buna solutie
 
„O centrala termica comuna de calitate aduce o economie de cel putin 30% fata de cele proprii. Acum randamentul centralelor este de 95%“, a explicat Marin Crutescu.
 
Intr-un interviu acordat recent capital.ro, ministrul secretar de stat Ioan Andreica spunea ca prin programul de reabilitare termica s-a stabilit ca pe un apartament, consumul anual pe metru patrat sa nu depaseasca 100 kwh/mp/an. Pentru a te inscrie in clasa energetica A, consumul nu trebuie sa depaseasca 70 kwh/mp/an, iar cazul clasei B este intre 70 si 117 kwh/mp/an.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Proprietati chilipir in Bran - 06 Ianuarie 2010 Proprietati chilipir in Bran - 06 Ianuarie 2010
Prabusirea leului a scumpit apartamentele noi cu 10% - 12 Ianuarie 2009 Prabusirea leului a scumpit apartamentele noi cu 10% - 12 Ianuarie 2009
INS: Lucrarile de constructii au scazut cu 1,8% in decembrie 2007 fata de noiembrie INS: Lucrarile de constructii au scazut cu 1,8% in decembrie 2007 fata de noiembrie
Divizia Bosch Scule electrice atinge un record de vanzari Divizia Bosch Scule electrice atinge un record de vanzari
DUFA - originalul german se intoarce in Romania DUFA - originalul german se intoarce in Romania
BenQ lanseaza primul proiector accesibil ca pret, din gama Home Cinema True 4K UHD HDR BenQ lanseaza primul proiector accesibil ca pret, din gama Home Cinema True 4K UHD HDR

Vezi mai multe articole