on

Ce este apa de sticla?

15 martie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Apa de sticla, cunoscuta si sub denumirea de silicat de sodiu sau sticla lichida, este un compus ce contine oxid de sodiu (Na2O) si dioxid de siliciu (SiO2). Apa de sticla este un lichid vascos limpede si inodor. Silicatul de sodiu se gaseste in comert sub doua forme: pulbere sau lichid. In constructii apa de sticla este adesea utilizata sub forma ei lichida.

Sursa Foto: EMAG/PROFITSHARE

Utilizarile apei de sticla

In repararea obiectelor metalice

Apa de sticla, impreuna cu silicatul de magneziu poate fi folosit si in reparatia obiectelor din metal. Spre exemplu in repararea tobei de esapament. In contact cu apa, atat silicatul de sodiu, cat si silicatul de magneziu formeaza o pasta groasa si foarte usor de aplicat. Aceasta pasa poate fi aplicata pe toba de esapament, in momentul in care sistemul de evacuare si incalzeste pana la temperatura de functionare, caldura elimina toata apa din pasta, compusii ramasi vor avea proprietati asemanatoare sticlei, reparatia fiind una trainica si fiabila.

In prepararea betonului si tratarea generala a zidariei

Apa de sticla se foloseste adesea in prepararea betoanelor si mortarelor. Un beton tratat cu o silicat de sodiu va deveni impermeabil la apa, va fi mult mai rezistent la acizi si va avea o rezistenta mecanica mult mai buna.

In tratarea lemnului

Silicatul de sodiu este adese utilizat ca tratament pentru lemn. Acesta va ajuta la conservarea lemnului, il va proteja de insecte si umiditate. O bucata de lemn tratata cu silicat de sodiu poate deveni cu 40% mai dur decat o bucata de lemn netratata. Lemnul tratat cu apa de sticla nu va deveni total ignifug, ci va arde mult mai greu.

Tratarea apei

Apa de sticla este adesea utilizata ca tratament pentru apele reziduale.

Alte utilizari

Apa de sticla mai este folosita si in industria hartiei si celulozei, in productia de otel, in fabricarea de vopsele refractare, in constructia piscinelor, fantanilor, spatiilor de subsol, etc..

Sanatate si Siguranta

Apa de sticla in contact cu pielea provoaca arsuri, fiind foarte periculoasa si pentru sistemul respirator. Este necesar sa purtati echipament de protectie adecvat, inclusiv protectie pentru ochi/fata. In cazul unui contact cu ochii, clatiti imediat cu foarte multa apa si consultati medicul.

 

Nota Redactiei Misiunea Casa

Pe eticheta apei de sticla sunt mai multe combinatii de litere care ne avertizeaza asupra acestui produs. de exemplu R36/38, GH507, H315, H319 ... ne-am gândit că ar fi interesant pentru cititorii Misiunea Casa, să explicam in detaliu ce inseamna aceste litere si cifre, cine le-a inventat, cum se folosesc/citesc ... etc.

Iată ce am aflat. Aceste combinații de litere și cifre sunt etichete de avertizare a riscurilor și se numesc etichete CLP (Classification, Labelling and Packaging) sau GHS (Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals).

Etichetele CLP/GHS au fost dezvoltate pentru a standardiza avertizările și informațiile despre riscuri pentru produsele chimice la nivel global. Acestea sunt obligatorii pentru produsele chimice periculoase și trebuie să fie afișate pe ambalajul produselor, pentru a informa utilizatorii despre riscurile potențiale ale produselor și cum să le utilizeze în siguranță.

R36/38 reprezintă o combinație de două avertizări care indică următoarele: "Irita grav ochii și pielea" și "Irita ochii și pielea". Acesta este un avertisment pentru substanțe chimice care pot provoca iritații la contactul cu pielea sau ochii.

GH507 reprezintă o avertizare specifică pentru apa de sticlă și indică că produsul poate fi periculos dacă nu este manipulat corect. Aceasta este o avertizare generală, care indică că apa de sticlă poate fi periculoasă pentru sănătate dacă nu este utilizată în mod corespunzător.

H315 și H319 sunt coduri de avertizare specifice pentru apa de sticlă și indică următoarele: "Provoacă iritații cutanate" și "Provoacă iritații oculare". Aceste avertizări indică faptul că apa de sticlă poate fi periculoasă dacă este expusă la piele sau ochi și pot cauza iritații.

Pentru a citi etichetele CLP/GHS, trebuie să se ia în considerare simbolurile de pericol, cuvintele de avertizare și frazele de avertizare care apar pe etichetă. Aceste informații oferă o descriere detaliată a riscurilor potențiale asociate cu produsul și trebuie să fie luate în considerare înainte de utilizarea produsului. De asemenea, este important să respectați întotdeauna instrucțiunile de utilizare și să purtați echipamentul de protecție adecvat pentru a minimiza riscurile asociate cu produsele chimice periculoase.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tencuiesti cu Multibat si faci economie de material, timp si bani Tencuiesti cu Multibat si faci economie de material, timp si bani
Avantajele si dezavantajele caselor din lemn Avantajele si dezavantajele caselor din lemn
Inovatia in Constructii: Rolul Aluminiului in Industria Tamplariei si Importanta Usilor Glisante Inovatia in Constructii: Rolul Aluminiului in Industria Tamplariei si Importanta Usilor Glisante
Montarea corecta a unui gard din lemn-compozit (WPC) Montarea corecta a unui gard din lemn-compozit (WPC)
Descopera noutatile Thomsit pentru pardoseli de calitate Descopera noutatile Thomsit pentru pardoseli de calitate
Rezistenta la Vapori (SD) in Constructii: Ce Trebuie sa stii Rezistenta la Vapori (SD) in Constructii: Ce Trebuie sa stii

Vezi mai multe articole