on

Ce este si cum functioneaza un invertor solar

28 august, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dorința omenirii de a profita de energia solară a atras după sine un interes crescut față de sistemele de panouri fotovoltaice și implicit față de invertoarele solare. O componentă esențială a oricărui sistem de panouri solare, invertorul solar este cel care transformă curentul direct produs de panouri într-o formă de energie ce poate fi utilizată adică, în curent alternativ. 

invertor solar preturi

 

Ce este un kit de panouri fotovoltaice


Inainte de a intra în detalii legate de invertorul solar și pentru a înțelege mai bine cât de important este rolul acestuia, haideți să vedem din ce este alcătuit un sistem de panouri fotovoltaice. Desigur că puteți cumpăra un kit complet fără să aveți cunoștințe aprofundate despre tehnologia din spatele său însă, înainte de a face o investiție substanțială din punct de vedere financiar, veți avea nevoie de un minim de informații, informații pe care ne propunem să vi le oferim în cele ce urmează.

Așadar, un kit de panouri solare cum sunt cele pe care le puteți găsi aici, este un ansamblu de echipamente compus din: panouri fotovoltaice, invertor solar, cablu solar, smart meter sau contor electric inteligent și sisteme de prindere pentru acoperiș sau la sol. În funcție de tipul de invertor solar pentru care ați optat (on grid, off grid sau hibrid) mai poate fi sau mai trebuie adăugată și bateria solară. Un sistem de panouri solare on grid este compus din echipamentele enumerate anterior însă, pentru sistemul off grid bateria solară este indispensabilă. Pe de altă parte, un sistem de panouri solare hibrid, vă va lăsa posibilitatea de a adăuga bateria solară ulterior instalării sistemului, chiar și la ani de zile după ce acesta a fost pus în funcțiune.
 

Invertorul solar

Panourile solare sunt cele care captează energia solară pentru a o transforma în curent direct. Apoi curentul direct este direcționat către un invertor. Invertorul, preia curentul direct care se mișcă într-o singură direcție și îl transformă prin intermediul unui transformator, în curent alternativ care se mișcă în ambele direcții, mai exact curent alternativ cu undă sinusoidală pură.

Acest aspect este foarte important întrucât mare parte dintre aparatele electronice pe care le folosim zilnic, au nevoie de curent alternativ cu undă sinusoidală pură pentru a funcționa și dintre ele enumerăm televizorul LED, cuptorul cu microunde sau frigiderul.

Deși există mai multe tipuri de invertoare solare, cel mai des folosit dar și cel mai rentabil, în kiturile de panouri fotovoltaice este invertorul string. Adică un singur invertor care preia curentul direct produs de totalitatea panourilor solare montate. O alternativă a invertorului string este instalarea de microinvertoare. Problema cu această soluție este aceea că fiecare panou solar va trebui echipat cu un microinvertor, lucru ce duce la un cost inițial mult mai mare decât costul reprezentat de instalarea unui invertor string. Acest aspect face ca invertoarele string așa cum sunt cele de la Efurtun, să fie alegerea populară în rândul consumatorilor casnici.

Tipuri de invertor solar

O altă clasificare a invertorului solar poate fi făcută din perspectiva conectivității la rețeaua publică de alimentare cu energie electrică. Astfel, cum scriam anterior atunci când descriam componența unui kit de panouri fotovoltaice, invertorul solar poate fi off grid, on grid sau hibrid.

Invertorul off grid este acel invertor care se montează acolo unde proprietarul nu poate sau nu vrea să se conecteze la rețeaua publică de alimentare cu curent. Cum am mai spus, în cazul unui sistem cu invertor off grid este nevoie de baterii solare pentru stocarea de energie. Totodată este soluția evidentă pentru cei care au cabane sau case în locuri izolate și nu doresc să renunțe la confortul oferit de alimentarea cu curent: pompa de apa, frigider, televizor, laptop, etc toate pot fi alimentate cu un sistem de panouri fotovoltaice off grid, bine dimensionat.

Următorul tip de invertor despre care vorbim este invertorul on grid. Acest tip de invertor se montează cel mai des în sistemele de panouri solare și vine la pachet cu câteva beneficii pentru proprietar. În afară de beneficiul evident al alimentării locuinței cu curent alternativ, invertorul on grid îi dă proprietarului posibilitatea de a-și reduce substanțial factura de curent, chiar și în timpul iernii. Cum? Este simplu: curentul electric ce nu va fi folosit, sau surplusul de curent, va fi vărsat în rețeaua publică de alimentare cu energie electrică, pentru a fi tras din rețea în timpul nopții sau de fiecare dată când panourile solare nu pot produce curent, transformând posesorul de sistem de panouri solare on grid în prosumator.

Ultimul tip de invertor solar despre care povestim, este invertorul solar hibrid. O combinație a celorlalte două tipuri de invertoare, invertorul hibrid este o investiție înțeleaptă pentru cei care locuiesc în zone unde întreruperile cu curent sunt evenimente frecvente sau pentru cei care își doresc un grad de autonomie ridicat. Deși pentru a profita de toate caracteristicile acestui tip de invertor, veți avea nevoie de baterii solare nu este necesar ca acestea să fie montate odată cu restul sistemului de panouri solare. Până la instalarea bateriilor, invertorul hibrid va direcționa surplusul către rețea funcționând ca un invertor on grid.

În final, va recomandăm ca, indiferent de tipul de invertor solar de care aveți nevoie, să dimensionați corect consumul de curent al locuinței dvs. ba chiar să încercați să luați în calcul și consumatori suplimentari ce ar putea să apară după montarea kitului de panouri solare, ca de exemplu o mașină electrică, un televizor suplimentar, o instalație de încălzire pe curent sau orice alt consumator care vă lipsește la momentul montării sistemului dar la care visați.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Combate focul cu tehnologia: o abordare eficienta a prevenirii incendiilor Combate focul cu tehnologia: o abordare eficienta a prevenirii incendiilor
Cum functioneaza un boiler termoelectric? Cum functioneaza un boiler termoelectric?
Cand ai nevoie de o retea stabila de conectivitate gasesti conectori electrici, diverse modele, online Cand ai nevoie de o retea stabila de conectivitate gasesti conectori electrici, diverse modele, online
Generator de curent electric - benzina sau diesel Generator de curent electric - benzina sau diesel
Piata de energie electrica a devenit complet liberalizata Piata de energie electrica a devenit complet liberalizata
Se poate sau nu se poate poza copex metalic direct in sapa? Se poate sau nu se poate poza copex metalic direct in sapa?

Vezi mai multe articole