Sticla celulara, cunoscuta si sub denumirea de foamglas, este un material rezistent la umiditate, temperaturi extreme, daunatori, compresiune si foc, folosit la izolarea acoperisurilor, peretilor si a aplicatiilor inferioare, inclusiv sub placi. Sticla celulara este un izolator usor, rigid si durabil, compus din milioane de celule de sticla complet inchise.
Datorita rezistentei, sticla celulara, a inceput sa fie din ce in ce mai folosita si la constructiile de anvergura (constructii civile, industriale etc.). Este un material ce poate fi prelucrat cu usurinta prin taiere sau perforare si care nu crapa in timpul prelucrarii. El se poate folosi cu usurinta si in combinatie cu alte materiale, precum: ciment, ipsos, beton, piatra, caramida, faianta, gresie sau chiar metal.
Sticla celulara poate fi folosita, atat ca un izolator termic, cat si ca un hidroizolator. Acest material ofera posibilitati pentru toate zonele posibile ale anvelopei cladirilor, inclusiv fatadele si aplicatiile interioare. Daca aceasta se aplica pe peretii exteriori, finisarea suprafeteise poate realiza cu diferite materiale, precum: tencuiala, tabla etc.
Ce este sticla celulara si la ce foloseste?
Sticla celulara, este produsa in principal din nisip, calcar si cenusa. Aceasta se realizeaza prin incalzirea unui amestec din sticla sfaramata sau granulata si a unui agent chimic de spumare, precum carbonul sau calcarul. In apropierea punctului de topire al sticlei, agentul de spumare elibereaza un gaz, acesta va produce un efect de spumare in sticla. Dupa racire, amestecul se transforma intr-un material rigid.
Datorita progresului considerabil pe care sticla celulara a reusit sa il inregistreze in conductivitatea termica si, bineinteles, in functie de producatorul selectat si situatia aleasa, sticla celulara se poate utiliza si intr-un singur strat. Acest lucru vine cu un set de beneficii, atat din punct de vedere al timpului, cat si al bugetului.
Sticla celulara – Proprietati
- Rezistenta la apa
Fiind produsa din sticla pura, este un material impermeabil. Avantaj: nu absoarbe umiditatea si nu se umfla.
- Rezistenta la vapori
Deoarece este produsa din celule din sticla inchise ermetic, aceasta nu le va permite vaporilor sa treaca. Avantaj: contine bariera de vapori. Valoare de izolare termica constanta.
- Rezistenta la foc
Sticla celulara este rezistenta la foc, astfel depozitarea si prelucrarea nu sunt periculoase. Avantaje: Fara propagarea flacarilor in caz de incendiu (efectul cosului de fum) in spatiul de ventilatie.
- Rezistenta la daunatori
Sticla celulara nu este un material organic, astfel ca nu putrezeste si este rezistent la daunatori. Avantaj: Izolare fara risc, in special in zona de baza si sol. Nu exista nici o baza pentru cuibaritul, reproducerea sau germinarea semintelor.
- Rezistentala compresie
Sticla celulara este rezistenta chiar si la sarcini pe termen lung fara a se deforma.
- Dimensiuni stabile
Sticla celulara este stabila din punct de vedere al dimensiunilor deoarece ea nu se contracta si nici nu se umfla. Avantaj: fara deformare sau incovoiere. Coeficient de expansiune scazut, aproape egal cu cel al otelului sau betonului.
- Prelucrare usoara
Sticla celulara este usor de folosit deoarece consta in celule din sticla cu pereti subtiri. Avantaj: cu unelte simple precum o lama de fierastrau sau un ferastrau manual, sticla celulara poate fi taiata la orice dimensiune.
Comentarii
Nu exista comentarii.