Ce fac bancile cu un bloc de 100 de apartamente in insolventa

29 aprilie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ansamblul My Dream din Pipera, dezvoltat de compania Plus Development, controlata de oameni de afaceri din Turcia, a intrat in insolventa la sfarsitul lunii decembrie din 2009, in conditiile in care investitorul a reusit sa vanda doar circa 40 dintre cele 174 de locuinte ale proiectului.
Ansamblul My Dream din Pipera
Ansamblul My Dream din Pipera
Bank of Cyprus a decis scoaterea la licitatie a 129 de apartamente din cadrul ansamblului rezidential My Dream din zona Pipera din nordul Capitalei, aflat in insolventa, decizie care va marca o noua etapa a crizei imobiliare, si anume tranzactiile cu portofolii de locuinte aflate in default
 
Bancile cauta astfel investitori specializati in industria locuintelor carora sa le plaseze portofoliile imobiliare, deoarece vanzarea "bucata cu bucata" a apartamentelor poate dura mult mai mult, iar costurile de administrare si cu impozitele pot adanci pierderile.
 
Ansamblul My Dream din Pipera, dezvoltat de compania Plus Development, controlata de oameni de afaceri din Turcia, a intrat in insolventa la sfarsitul lunii decembrie din 2009, in conditiile in care investitorul a reusit sa vanda doar circa 40 dintre cele 174 de locuinte ale proiectului.
 
Firma acumulase datorii de 17 milioane de euro, cea mai mare parte (circa 14 mil. euro) catre Bank of Cyprus, care a luat decizia de a arunca pe piata locuintele la un pret de 15,3 milioane de euro plus TVA. Licitatia ar urma sa fie organizata marti, 3 mai, la sediul firmei BDO Business Restructuring, administratorul judiciar al Plus Development.
 
Reprezentantii Bank of Cyprus nu au comentat informatiile pana la inchiderea editiei.
 
"Creditorul care detine garantie pe tot proiectul a cerut valorificarea acestuia «in bloc», in conditiile in care era in discutii cu un potential investitor. Acest gen de vanzare poate fi o solutie in functie de investitorul pe care il gasesti. Vanzarea bucata cu bucata a apartamentelor este mai de durata, iar un proiect finalizat implica foarte multe costuri. Nu pot spune insa daca aceasta este cea mai buna solutie de valorificare a activelor firmelor in insolventa", a declarat pentru ZF Geanina Oancea, partener in cadrul BDO.
 
Practic, Bank of Cyprus a apelat la articolul 39 din legea insolventei, care ii permite sa vanda activele debitoarei fara a se ajunge la lichidare, respectiv in perioada de observatie, beneficiind de faptul ca detine circa 80% din masa credala. In cazul planurilor de reorganizare clasice, modalitatea de valorificare a activelor este stabilita prin votul a trei din cinci categorii de creditori.
 
"Pot spune ca si alti creditori, precum Directia Generala a Finantelor Publice, au fost de acord cu aceasta modalitate de valorificare a activelor. De la intrarea in insolventa pana in prezent au fost vandute foarte putine apartamente, in special locuinte pentru care erau deja semnate ante-contracte", explica reprezentantul BDO. Situatii cel putin la fel de complicate, legate de procedura insolventei, au si alte ansambluri din Bucuresti, precum Planorama si Blue Tower din Colentina sau Terra Vision din Voluntari.
 
In aceste proiecte insa lucrarile la apartamente nu au fost finalizate, astfel ca este mai greu de gasit un investitor dispus sa preia structurile si sa le duca la bun sfarsit.
 
Aceste dezvoltari au insa nevoie si de un "restart" de imagine, in conditiile in care potentialii clienti au o oarecare reticenta in a cumpara apartamente din proiecte care au avut probleme legale.
 
Cele mai scumpe active imobiliare la licitatie
 
In vara anului 2010 a fost scos la licitatie mallul Tiago din Oradea, dezvoltat de firma MLS Proiect, care intrase in faliment. Proiectul a fost vandut pentru 30,5 mil. euro inca de la prima licitatie catre firma Shopping Center Holding, controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care insa nu a deschis mallul nici pana in prezent;
 
In primavara anului trecut a fost scos la licitatie un teren de 124 hectare din comuna Crevedia, de langa Bucuresti, dupa ce firma EFG Crevedia Development intrase in faliment. Terenul a fost cumparat cu 11 mil. euro de catre firma Plusfinance, o subsidiara a grupului austriac Raiffeisen, care era principalul creditor al firmei;
 
La sfarsitul lunii aprilie a fost scos pentru prima data la licitatie centrul comercial City Mall din Bucuresti, dupa ce firma Victoria Holding, proprietarul proiectului, a intrat in faliment. La primele doua termene insa nu s-a prezentat niciun potential cumparator, astfel ca la jumatatea lunii mai este programata o noua licitatie, la un pret scazut insa de la 33 mil. euro la 26,2 mil. euro;
 
Administratorul judiciar al firmei Terra Vision, aflata in insolventa, care a dezvoltat ansamblul rezidential Terra Residence din Voluntari, a anuntat in planul de reorganizare ca intentioneaza sa vanda doua structuri cu 300 de apartamente din complex pentru noua milioane de euro.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Magia primaverii aduce o zeita in incinta Bucuresti Mall Magia primaverii aduce o zeita in incinta Bucuresti Mall
Bancile trebuie sa inceapa sa execute masiv proiectele imobiliare - 22 octombrie 2010 Bancile trebuie sa inceapa sa execute masiv proiectele imobiliare - 22 octombrie 2010
Mirajul imobiliar al Piperei Mirajul imobiliar al Piperei
Balci imobiliar in Piata Constitutiei: ansambluri rezidentiale vandute printre chiloti si mici - 19 martie 2010 Balci imobiliar in Piata Constitutiei: ansambluri rezidentiale vandute printre chiloti si mici - 19 martie 2010
Adezivii Henkel aduc o crestere de 30% Adezivii Henkel aduc o crestere de 30%
Ion Brasoveanu, cel mai respectat tamplar din Comisani Ion Brasoveanu, cel mai respectat tamplar din Comisani

Vezi mai multe articole