Ce fel de locuinte vor sa cumpere romanii: construite dupa 1977, doua camere, zona semicentrala

24 iunie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Persoanele interesate de cumpararea unei locuinte cauta mai ales apartamente cu doua camere construite dupa anul 1977, in zone semicentrale, si pe care sa le achizitioneze prin programul Prima Casa, potrivit unui studiu al BCR.
 
 Persoanele interesate de cumpararea unei locuinte cauta mai ales apartamente cu doua camere construite dupa anul 1977, in zone semicentrale, si pe care sa le achizitioneze prin programul Prima Casa, potrivit unui studiu al BCR.
 
 Astfel, peste 45% din persoanele chestionate au indicat ca vor sa achizitioneze o proprietate prin programul Prima Casa, in timp ce doar 22,64% vor sa cumpere doar prin surse proprii. Restul intervievatilor doresc sa contracteze credite imobiliare.
 
 La nivel de Bucuresti, 41,51% din clienti s-au aratat interesati de Prima Casa, iar 20,76% sa cumpere prin surse proprii.
 
Potrivit studiului "Intentiile cumparatorului de locuinta", lansat joi de BCR, majoritatea clientilor vor sa cumpere locuinte construite dupa 1977.
 
 "Nimeni nu vrea sa cumpere locuinte construite inainte de 1945. Aproape 90% dintre romani vor locuinte construite dupa 1997, cei mai multi pe cele din 1977-1990", a declarat, intr-o conferinta de presa, Andrei Sarbu, vicepresedinte al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker, unul dintre partenerii BCR la realizarea studiului.
 
In ceea ce priveste avansul pe care cumparatorii sunt dispusi sa-l asigure, 47,5% au indicat un procent de 5-10% la nivelul Romaniei, in timp ce in Bucuresti procentul este de 42,86%.
 
Cei mai putini au la dispozitie un buget pentru avans mai mare de 25%, respectiv 5,28% la nivel national si 2,38% la nivelul Capitalei, dar si de 5%, respectiv 27,38% si 26,11%. Avansuri de 10-15% au 16,67% dintre persoanele participante la sondaj la nivel national si 12,5% din Bucuresti.
 
Apropierea fata de mijloacele in transport in comun reprezinta cel mai important criteriu luat in considerare la achizitionarea unei locuinte. Criterii importante care influenteaza decizia de cumparare sunt apropierea de institutiile de invatamant si de zonele cu verdeata.
 
In plus, aproape 60% dintre cei interesati sa cumpere o locuinta se uita mai ales la zonele semicentrale, iar un sfert la cele centrale.
 
Locuintele din afara orasului sunt cautate doar de circa 6% dintre clienti, in timp ce zonele ultra-centrale intra in preferintele doar a 6,54% dintre bucuresteni si 2,88% dintre romani.
 
Romanii isi doresc mai ales locuinte cu doua camere si trei camere, finalizate si in blocuri cu maximum patru etaje, la niveluri intermediare. Suprafata medie utila preferata de cei mai multi bucurestini este de 66,75 metri patrati, iar in tara aria medie este de 60,53 metri patrati.
 
"Astfel, la nivel national studiul a relevat ca romanii prefera apartamentele cu 2 camere in bloc de patru etaje, etaj intermediar, de 55 metri patrati, cu baie, bucatarie si loc de parcare", a aratat Sarbu.
 
In ceea ce priveste achizitia de case sau vile, bucurestenii cauta mai ales locuinte de 181 de metri patrati, cu etaj, mansarda si pod, cu mai mult de patru camere, in timp ce la nivel national suprafata medie scade la 137 metri patrati, fiind preferate casele cu trei camere.
 
Principalele criterii de alegere a bancii sunt ofertele promotionale venite din partea institutiilor de credit, precum si costurile convenabile, fiind luate mai putin in calcul recomandarile prietenilor sau rudelor sau prestigiul bancii.
 
Totodata, la alegerea creditului, romanii cauta mai ales pe cele cu costuri mici si care impun avans redus, nefiind importanta rapiditatea in acordarea sumei aferente creditului, daca presupune costuri mai mari.
 
Sondajul a fost realizat in perioada aprilie mai 2011, pe un esantion de 469 de persoane potentiali cumparatori, fiind reprezentativ la nivel national.
 
BCR a acordat in 2010 peste 1.100 de credite pentru achizitia de imobile.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casele fug de preturi pana la marginea orasului Casele fug de preturi pana la marginea orasului
GARANTIE: Nu prinzi GARANTIE: Nu prinzi "Prima casa" fara o alta casa - 30 Iunie 2009
Prabusirea leului a scumpit apartamentele noi cu 10% - 12 Ianuarie 2009 Prabusirea leului a scumpit apartamentele noi cu 10% - 12 Ianuarie 2009
Despagubirile tip Pasajul Basarab: 10.000 euro casa, 5 milioane euro 700 mp Despagubirile tip Pasajul Basarab: 10.000 euro casa, 5 milioane euro 700 mp "de firma"
Subventionarea energiei termice mai inghite 396 milioane lei Subventionarea energiei termice mai inghite 396 milioane lei
Proprietarii care nu au autorizatie de construire pot fi reclamati la primarie Proprietarii care nu au autorizatie de construire pot fi reclamati la primarie

Vezi mai multe articole