Fatada casa iarna

Ce materiale poti alege pentru fatada casei tale

31 ianuarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fatada unei case va spune intotdeauna o poveste despre locatarii ei. Atat prin designul ales, cat si prin materialele si culorile folosite, fatadele caselor pot trada gusturile, dar si statutul financiar al proprietarilor.

Bineinteles, la alegerea materialelor se va tine cont si de trend-urile actuale in materie de design al locuintelor. In aceasta perioada, la mare cautare sunt materialele colorate ce asigura un aspect original si inedit casei. Trebuie insa sa ai mare grija la amestecul culorilor, pentru ca nu ai vrea sa creezi un efect atat de puternic, incat cei care iti vor admira casa sa se planga de dureri de cap.

Cand alegi materialele pe care le vei folosi pentru decorarea fatadei, este indicat sa tii cont de cateva aspecte:

  • designul per ansamblu al casei tale
  • bugetul alocat
  • timpul si banii pe care esti dispus sa le investesti in intretinerea fatadei

In momentul in care iti alegi materialele pentru fatada casei trebuie sa tii cont ca aceasta nu va juca doar un rol estetic in ansamblul casei tale, ci va avea si sarcina de a actiona ca o bariera ce va proteja casa de efectele factorilor de mediu precum soare, vant, umezeala, ploaie.

Iata cateva dintre tipurile de materiale disponibile pentru fatadele caselor:

Piatra naturala

Ca intotdeauna, cel mai apreciat si, implicit, cel mai scump material folosit pentru construirea fatadelor caselor este piatra naturala. Pe langa faptul ca aceasta ofera un aspect luxos cladirii, piatra naturala este unul dintre cele mai rezistente materiale de constructie. Consecinta fireasca a acestei trasaturi este lipsa necesitatii intretinerii fatadei, nefiind nevoie de lacuire sau revopsire. Tot ce trebuie sa faci este sa o speli din cand in cand.

Piatra naturala poate fi gasita intr-o varietate de culori si texturi, cele mai populare tipuri de pietre folosite pentru fatada fiind granitul, ardezia si calcarul. Marele dezavantaj al folosirii acestui tip de material este, dupa cum am mentionat mai sus, costul ridicat. Pe langa costul efectiv platit pentru piatra si transportul acesteia, va trebui sa platesti, de asemenea, si costul montarii ce trebuie efectuata doar de specialisti. De aceea, multe persoane aleg sa foloseasca piatra naturala doar in anumite portiuni ale fatadei pentru a aduce un plus de eleganta si rezistenta casei.

Piatra reconstituita

Piatra reconstituita este alternativa mult mai ieftina a pietrei naturale. Aceasta este obtinuta din bucati macinate de piatra naturala, ce au fost recompuse prin folosirea unor lianti. Practic, piatra reconstituita are o compozitie asemanatoare cu cea a betonului, dar imita pietrele naturale.

Lemnul

Lemnul se numara printre materialele ieftine folosite pentru construirea unui fatade. Fatadele din lemn pot fi montate si fara ajutorul profesionistilor, astfel ca vei economisi costurile aferente montarii. Cele mai folosite specii de lemn pentru construirea fatadelor caselor sunt bradul, pinul, molidul si mahonul. Marele dezavantaj al lemnului este ca necesita costuri ridicate de intretinere, aceasta trebuind facuta la anumite intervale de timp.

Din cauza factorilor de mediu, fatadele din lemn tind sa isi piarda stralucirea si culoarea. Mai mult decat atat, acestea sunt expuse riscului de a fi deteriorate de carii, termite, ciuperci etc. Pentru a evita aceste consecinte, este nevoie ca la un interval de 5-7 ani fatada sa fie revopsita cu vopseluri sau lacuri care sa reziste la factorii naturali si la schimbarile de temperatura si umiditate. In situatia in care fatada este expusa unei umiditati ridicate, efecte precum craparea si putrezirea lemnului nu vor intarzia sa apara.

Caramida

Caramida este unul dintre cele mai vechi materiale folosite la imbracarea fatadelor caselor si, pe langa faptul ca este foarte rezistenta si ecologica, ofera un aspect elegant casei. In prezent, exista numeroase tipuri de caramizi ce difera in functie de culoare, textura, greutate, densitate etc. O fatada din caramida poate rezista cel putin 100 de ani, iar timpul si banii dedicati intretinerii sunt minime. Caramida este un bun izolator termic care va avea grija sa va pastreze casa calduroasa pe timp de iarna, si racoroasa pe timp de vara.

Vopseaua pe baza de silicati

Acest material face parte din inovatiile prezentului, fiind folosit atat pentru decorarea fatadelor noi, cat si pentru restaurarea celor vechi. Vopseaua pe baza de silicati are avantajul de a putea fi aplicata pe orice tip de suprafata, este foarte rezistenta si este disponibila intr-o paleta impresionanta de culori.

Lambriurile din PVC

Ideea de a construi fatadele caselor cu acest tip de material a fost imprumutata de la constructorii caselor de tip american. PVC-ul se bucura de avantajul de a fi foarte rezistent si foarte usor de intretinut. Poate fi montat pe orice tip de suprafata si este accesibil ca pret.

 

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Mircea Giug

26 aprilie, 12:58

Buna ziua,
Vreau sa dau spatele casei cu tencuiala decorativa si oscilez intre Ceresit CT 175 si CT 64 , siliconica/ acrilica, si nu stiu ce sa aleg? Diferenta de pret la cele 9 galeti este de doar 200 ron, dar fiind spatele casei, dar pe nord, ma face sa o aleg pe cea acrilica, ce parere aveti?
Spatele casei l-am reizolat, adica peste polistirenul de 5 am pus inca unul de 10.
multumesc

Alte articole

Video-mapping - Cum sa ai cele mai spectaculoase decoratiuni de Craciun Video-mapping - Cum sa ai cele mai spectaculoase decoratiuni de Craciun
Cum sa aplici tencuiala decorativa in 5 pasi Cum sa aplici tencuiala decorativa in 5 pasi
Zidurile duble la exterior: de ce sunt recomandate pentru orice constructie Zidurile duble la exterior: de ce sunt recomandate pentru orice constructie
Renovarea peretilor: panourile decorative care imita piatra Renovarea peretilor: panourile decorative care imita piatra
Tencuiala decorativa siliconica: avantaje si dezavantaje Tencuiala decorativa siliconica: avantaje si dezavantaje
Termosistemul: sfaturi pentru alegerea celor mai bune materiale Termosistemul: sfaturi pentru alegerea celor mai bune materiale

Vezi mai multe articole