on

Ce poti afla printr-o termografie in constructii

11 februarie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa cum deja stiti, certificatul de performanta energetica a cladirilor este obligatoriu (din ianuarie 2011). Fara el nu poti sa vinzi sau sa inchiriezi o locuinta, trebuie sa-l prezinti notarului atunci cand legalizezi tranzactia. In schimb, ce este auditul energetic și de ce are sens sa facem termografii, iarna? Realizarea unei termografii in constructii nu este obligatorie la efectuarea unui audit energetic, dar ea poate oferi cumparatorului informatii deosebit de utile in ceea ce priveste pierderile energetic ale cladirii.

Iata ce poti sa afli printr-o termografie, in constructii:

Vezi puntile termice. Puntile termice sunt zonele in care pierderile energetice ale cladirii sunt accentuate. De obicei, puntile termice apar in zona teraselor, acoperisurilor si a soclurilor, in zona boiandrugilor, a grinzilor, a stalpilor, precum si la pervazele ferestrelor. Puntile termice favorizeaza formarea condensului, ceea ce duce la aparitia mucegaiului.

Detectezi infiltratiile de apa. De multe ori, apa poate fi un inamic invizibil. Infiltratiile pot afecta structura cladirii, dar si sanatatea locatarilor, prin mucegaiul care se dezvolta in prezenta umiditatii. Deoarece zonele umede au temperaturi diferite de zonele uscate, infiltratiile, chiar daca sunt invizibile, pot fi detectate usor cu ajutorul unei termografii.

Identifici infiltratiile de aer. Acestea apar in dreptul ferestrelor si a usilor, dar si in jurul tevilor care traverseaza cladirea.

Vezi izolatia deficitara. Poate ca blocul in care intentionezi sa cumperi un apartament a fost termoizolat de curand dar, surpriza, a fost folosit polistiren de slaba calitate iar constructorii au facut o treaba de mantuiala. Adevarul este ca nu-ti doresti sa platesti mai mult pentru un apartament care a fost termoizolat necorespunzator, dar o astfel de izolatie deficitara o poti identifica doar daca apelezi la o termografie.

Chiar daca nu reprezinta o cheltuiala obligatorie la achizitionarea unei case, suntem de părere că realizarea unei termografii a imobilului se poate dovedi o investitie utila.

 

 

DE REȚINUT!

 

Certificatul energetic și auditul energetic sunt două instrumente diferite care au scopuri diferite:

Certificatul energetic: Certificatul energetic este un document obligatoriu care trebuie emis pentru majoritatea clădirilor din România. Acesta conține informații despre consumul de energie al clădirii și se bazează pe datele furnizate de proprietar sau administrator. Certificatul energetic poate fi comparat cu un raport de clasificare energetică, care clasifică clădirea într-o categorie de eficiență energetică, în funcție de consumul de energie.

Auditul energetic: Auditul energetic este o evaluare detaliată a clădirii, realizată de un auditor energetic calificat. Acesta implică verificarea și măsurarea diferitelor sisteme și componente ale clădirii, precum și colectarea de date despre consumul de energie. Auditul energetic are ca scop identificarea problemele de eficiență energetică și oferirea de recomandări pentru îmbunătățirea acestora.

În concluzie, certificatul energetic este un document obligatoriu care clasifică clădirea într-o categorie de eficiență energetică, în timp ce auditul energetic este o evaluare detaliată a clădirii, care identifică problemele de eficiență energetică și oferă recomandări pentru îmbunătățirea acestora.

 

În România, există mai multe asociații ale auditorilor energetici pentru clădiri, printre care se numără:

Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri, din România (AAECR) - aceasta este o organizație profesională care are ca scop promovarea auditului energetic și a unei culturi a eficienței energetice în România.

Liste ale auditorilor energetici - puteți gpsi și pe site-ul ANRE, aici.

Pentru legislatie si alte informatii interesante - vă recomandăm și acest site, al Asociatiei Române pentru Promovarea Eficientei Energetice.

Este important să căutați o organizație care se încadrează în standardele și cerințele europene, pentru a fi sigur că auditorul energetic ales are o formare adecvată și cunoștințele necesare pentru a realiza o evaluare precisă a locuinței Dumneavoastră!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Detectorul de Radiatii Electromagnetice  Detectorul de Radiatii Electromagnetice 
Obiectele din casa care contin cei mai multi microbi Obiectele din casa care contin cei mai multi microbi
Impactul detergentilor naturali asupra sanatatii pielii Impactul detergentilor naturali asupra sanatatii pielii
Mucegaiul, un pericol pentru sanatate! Mucegaiul, un pericol pentru sanatate!
Cum scapam de soareci Cum scapam de soareci
Pesticidele (Partea a II-a): Ce optiuni alternative avem? Pesticidele (Partea a II-a): Ce optiuni alternative avem?

Vezi mai multe articole