“Off-the-grid home”, un concept de casa care castiga in popularitate
Imagineaza-ti ca locuiesti intr-o casa in care nu duci grija facturilor la electricitate, gaze naturale, apa calda si agent termic. Nu, nu esti foarte bogat, pur si simplu locuiesti intr-o casa care nu este conectata la aceste utilitati. Conceptul “off-the-grid home” incepe sa fie tot mai popularizat in Europa de Vest si in Statele Unite ale Americii, la aceasta popularizare contribuind in special vedetele de televiziune si de cinema. Conceptul “off-the-grid home” desemneaza o casa care beneficiaza de tot confortul secolului 21, fara sa fie conectata la retelele de utilitati publice. Daca intentionezi sa construiesti o astfel de casa, iata ce este bine sa ai in vedere.
Sunt 2 lucruri mari si late de care trebuie sa tii cont:
1. Trebuie sa construieste casa astfel incat sa maximizezi beneficiile soarelui si ale celorlalte resurse naturale;
2. Trebuie sa-ti contruiesti un sistem energetic propriu.
Astazi discutam despre primul punct.
Tine cont de faptul ca soarele rasare de la est, apune la vest si amplaseaza casa astfel incat ferestrele sa fie orientate spre est, sud si vest, in niciun caz spre nord. Cu cat casa va primi mai multa lumina de la soare, cu atat vei folosi mai putin sistemul energetic propriu. Daca iti vei petrece dimineata in bucatarie, pregatind micul dejun, atunci bucataria trebuie sa aiba ferestrele spre sud.
Amprenta la sol a casei trebuie sa fie redusa, pentru a minimiza consumul de energie.
Tine seama de soare, lumina si vant. Asigura-te ca lumina care scalda ferestrele casei nu va fi obturata de copaci sau alte cladiri. Daca exista un curent de aer care trece constant pe langa casa, atunci il vei putea transforma in energie electrica cu ajutorul unei eoliene.
Este foarte important sa realizezi si anveloparea termica a casei. Cu cat anvelopa cladirii este mai buna, cu atat eficienta energetica a casei este mai mare. Nu este obligatoriu sa alegi sisteme scumpe, ai fi surprins sa afli cat de bine termoizoleaza balotii de paie.
Pasul urmator il constituie construirea unui sistem energetic propriu, care sa-ti permita sa locuiesti in aceasta casa 365 de zile pe an, fara sa fii racordat la furnizorul de electricitate, apa calda si agent termic. Dar despre asta vom vorbi intr-un articol viitor..
2 Comentarii
@lisapet Andrei
31 octombrie, 19:03
Sunt absolut deacord ca se pot realiza case independente de energia electrica cel putin la capitolul confort termic (domeniul stapanint de mine).. In Romania deja exista 4 case, care pentru incalzirea pe timp de iarna nu folosesc energia electrica deloc. Incalzirea este cu lemne, iar agentul termic circula natural prin instalatie. Trebuie doar sa ai grija sa pui cel mult de doua ori pe zi foc pe lemne.
unu altu
11 octombrie, 17:47
Asta o fi valabila pentru zone cu clima temperata, dar in RO cu ultimele viscole de 4 m sigur te trezesti congelat.