on

Ce sa iei in calcul cand amenajezi o alee de acces auto.

13 septembrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tocmai ti-ai construit casa mult visata si a venit momentul sa amenajezi aleea de acces auto? ... sau poate pur si simplu vrei sa o refaci pe cea veche? Aparent, lucrarea nu este complicata, insa poate deveni coplesitoare daca nu iei in calcul din timp toate aspectele. In acest articol vei descoperi care sunt pasii necesari pentru instalarea unei alei auto, cum alegi materialele potrivite si cum te asiguri ca aceasta va avea un aspect care se potriveste cu restul curtii tale.


Masoara si alege dimensiunea potrivita.

Incepe prin a stabili zona exacta unde vei construi aleea, in functie de spatiul de care beneficiezi si unde vei dori sa parchezi masina. Ia in calcul si dimensiunea automobilului, adaugand si deschiderea portierelor. Pentru a stabili latimea aleii pentru parcarea masinilor in curtea proprie, reperul cel mai usor de retinut de catre oricine este dimensiunea standard a portilor de garaj, care este cuprinsa intre 4 si 6 metri lungime. Acum e clar. Daca latimea minima a unei porti este de 4 metri si aleea ar trebui sa aiba macar atat. Ca lungime, o alee confortabila (in functie de tipul masinii) este de 6,5 metri.

Daca vrei si un garaj, acesta ar trebui sa aiba aproximativ 4×6 metri patrati pentru o singura masina. Bineinteles, daca familia are doua masini, garajul se dubleaza, deci si aleea va avea o latime mai mare. Pentru construirea unui garaj iti recomandam boltarii; resturile care iti raman pot fi folosite pentru decorarea curtii cu jardiniere improvizate.


Construieste aleea de acces auto

Respecta recomandarile producatorului de pavele si borduri. Pentru accesul masinilor mici (autoturisme) este obligatoriu a se monta pavaj cu grosime minima de 6 cm pentru a asigura capacitatea portanta necesara acestei incarcaturi. Grosimea mai mica creste riscul de fisuri si in consecinta deformarea suprafetei. Realizarea infrastructurii se realizeaza prin compactarea unui strat de balast sau piatra concasata de minimum 10-15 cm.Fii atent la trecerile catre alte suprafete. Pentru a proteja aleea, dar si pentru un aspect placut, delimiteaza spatiul. O bordura de beton este rezistenta la uzura si la inghet.

La aproximativ o luna de la montaj se recomanda sigilarea si etansarea pavajului. Acest proces se repeta o data la 2 ani, pentru a mentine calitatea aleii de acces.

Daca aleea auto se afla in panta, ai nevoie de mai multa aderenta, in special cand suprafata e acoperita de gheata, asa ca iti recomandam sa alegi modele de pavaj cu suprafata structurata.
Ia in considerare instalarea unei rigole de scurgere pentru colectarea apei pluviale in punctul cel mai jos. In acest moment, pe site-ul Elis Pavaje, sunt disponibile numeroase tipuri de rigole, cu forme si dimensiuni variabile. Astfel, nu vei avea deloc probleme in a gasi un model care sa se potriveasca cu specificul terenului si sa fie compatibil cu pavajul ales.

 

Ilumineaza aleea corespunzator

Iluminatul aleii auto si a altor zone de acces poate fi realizat cu surse electrice, cu baterii sau panouri solare. Daca folosesti sistem de iluminat cu sursa, trebuie sa iei in considerare cablajele necesare pentru lampi. Sursele de iluminat cu baterii sunt usor de montat, insa va trebui sa schimbi regulat bateriile, motiv pentru care iti recomandam sa optezi pentru unele reincarcabile. Pe masura ce bateria se consuma, lumina isi va pierde din intensitate, deci nu te lasa luat prin surprindere atunci cand ajungi seara acasa. Sursele de iluminat cu baterii solare sunt considerate cea mai buna alegere deoarece se incarca cu energie solara in timpul zilei, astfel incat produc lumina dupa lasarea intunericului. Mai mult, sunt usor de instalat.


Amenajarea unei alei auto nu este dificila, insa trebuie sa tii cont de anumite specificatii pentru ca lucrarea sa iasa perfect. Alege materialele potrivite in functie de nevoi si preferinte, stabileste detaliile inainte de inceperea proiectului si asigura-te ca lucrezi cu meseriasi profesionisti, pentru o calitate ridicata a proiectului!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Plantarea lalelelor - Ghid de plantare, crestere si ingrijire a lalelelor in 5 pasi Plantarea lalelelor - Ghid de plantare, crestere si ingrijire a lalelelor in 5 pasi
Cum scapi de limacsi Cum scapi de limacsi
Pavele peste tot (II) Pavele peste tot (II)
Recomandari de Intretinere a Pavajului Recomandari de Intretinere a Pavajului
Montare Pavele – etape si sfaturi Montare Pavele – etape si sfaturi
Gazonul - cultivare rapida, intretinere simpla Gazonul - cultivare rapida, intretinere simpla

Vezi mai multe articole