on

Ce scule si unelte nu trebuie sa lipseasca din trusa mesterului

17 iulie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Stim cu totii ca romanul este un bun meserias, are in gena priceperea necesara pentru a se gospodarii si a rezolva cu propria pricepere o multime de lucrari necesare in casa sau in curte. Romanii si-au dovedit priceperea inclusiv peste granite, acolo unde multi din ei lucreaza fie in domeniul constructiilor si amenajarilor, fie in domeniul instalatiilor termice, electrice, apa si canalizare. Toate acestea sunt rezultatul unei pregatiri profesionale ce s-a realizat cu ani de zile in urma si speram ca perioada de tranzitie sa nu fie depasita, astfel incat si generatiile mai tinere sa aiba deprinderi care sa ii ajute sa practice o meserie. Nu putem sa ne dezvoltam fara mesteri priceputi indiferent cat de noi si avangardiste sunt noile tehnologii.

Plecand de la aceste ganduri, intorcandu-ne la propriile case dezvoltate foarte mult in ultimii ani, chiar in conditii de criza, fiecare dintre noi ne lovim de diferite probleme legate de construirea, repararea sau amenajarea caselor si curtilor. Discutam de lucrari ce pot fi facute de fiecare dintre noi si cu atat mai mult de cei care au inclinatii spre acest domeniu, de exemplu persoanele ce iubesc bricolajul. Mai mult decat atat, in orice casa pot sa apara probleme simple pentru care trebuie sa avem la indemana un patent, o surubelnita, un ciocan sau alte scule de larga utilizare.

Enumerand acest gen de scule, ne intrebam care ar fi uneltele care nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa si de aici ajungem la idea de trusa de scule. Asadar, daca vrei sa repari singur orice defectiune din gospodarie, trebuie sa ai la indemana o trusa de scule pe care sa te poti baza.

Ce ar trebui sa contina aceasta trusa? Exista numar minim de scule si care sunt acestea? Trebuie sa cumparam o trusa complexa, de multe ori scumpa?

Raspunsul nu este unul general valabil si va trebui sa il cautam in functie de marimea si complexitatea casei, instalatiilor si a necesarului de interventie. Putem pleca de la o chestiune organizatorica, identificarea locului si a modalitatii de depozitare a sculelor.

Spunem acest lucru pentru ca cei mai mesteri dintre noi isi amenajeaza o casuta de gradina sau un atelier unde depoziteaza toate sculele si uneltele pe care le au sau pe care urmeaza sa le actioneze. Putem amenaja o camera unde sa asezam sculele si uneltele in cutii de scule, putem folosi suporturi pentru pereti (magnetice sau nu), putem avea dulapuri de diferite forme si dimensiuni.

O trusa completa nu inseamna neaparat una cu multe ustensile, ci una cu unelte versatile, care pot fi utilizate intr-o multime de lucrari. Yalco iti ofera o solutie completa adaptata nevoilor tale, de la producatori de renume global precum, Stanley, Black+Decker, DeWalt, Crown si Daewoo.

Sa incercam o prima enumerare a sculelor si uneltelor ce nu trebuie sa lipseasca din trusa casei tale. Astfel, daca trebuie sa repari ceva, sa instalezi sau sa mesteresti in curte, vei fi mereu pregatit.

Trusa de surubelnite este probabil cea mai folosita in treburile casnice, fiind utilizata intr-o multime de lucrari ce tin de instalatiile electrice (prize, intrerupatoare), asamblarea elementelor de mobilier, demontarea sculelor electrice sau aparatelor electrocasnice, reparatia broastelor de usi etc., in general orice element sau corp care este realizat prin asamblari demontabile cu suruburi. Pentru ca fiecare surub are un anumit de tip de cap, trusa noastra de surubelnite va trebui sa fie cat mai completa si iti recomandam sa alegi o trusa cu suficienti biti.

De la lucrarile de reparare sau verificare, pana la lucrarile de instalare a mobilierui, trusele de chei sau cheile fixe sunt cele mai utile. Acestea vor fi suficiente pentru cele mai multe operatiuni, nu este nevoie sa te inarmezi cu seturi intregi de chei, trebuie doar sa le alegi pe cele de marime potrivita. De asemenea, pentru instalatiile termice si sanitare nu este necesar sa utilizam chei fixe pentru ca acestea sunt in general mari si spatiul de acces este in general redus. Mesterii de profil stiu ca pentru lucrari de instalare, reparare sau demontare a instalatiilor termice si sanitare nu trebuie sa le lipseasca o cheie reglabila, un cleste papagal sau un cleste mox. Daca lacatusul lucreaza mult cu cheile fixe sau inelare, instalatorul are un anumit set de scule si unelte ce ii sunt de ajutor in orice lucrare. 

Toti ne-am jucat in copilarie cu el, cel mai la indemana si cel mai utilizat atunci cand trebuie sa bati cuie, sa agati un tablou sau sa scoti cuie din diferite suprafete este ciocanul. Este caracterizat de o anumita forma si o greutate specifica, care trebuie sa fie adaptata scopului. Un ciocan cu gheara curbata este eficient in diverse aplicatii de reparatii sau ajustari, un ciocan mai greu (baros) este util pentru lucrarile de demolare sau pentru baterea unor elemente mai grele.

Desi functia principala este cea de a smulge cuie, clestele (clestele clasic de taiat si clestele patent sunt doua scule de baza) poate fi folosit pentru a taia, indoi sarma sau cabluri. In cazul in care vrei sa aduci modificari instalatiei electrice, clestele iti va folosi si la dezizolarea cablurilor. Clestele combinat iti va fi util chiar si pentru slabirea suruburilor cand surubelnita esueaza. Evident ca vom putea achizitiona diverse tipuri de clesti, gama de produse fiind foarte diversificata in functie de specificul lucrarilor. Gasim clesti cu utilizare in zona electrica, in zona de comunicatii, pentru lucrari de lacatuserie, clesti pentru lemn, fier etc.

Reparam, demontam si construim, insa toate acestea necesita atat planificare, cat si control. Niciuna din acestea nu poate avea rezultate bune daca nu masori, deci ai nevoie de o ruleta. Aceasta te ajuta sa stabilesti dimensiunile exacte ale materialelor sau a spatiului in care lucrezi, indiferent ce tip de lucrare trebuie sa executi. Nu e placut sa realizezi ca dulapul este mai mare decat usa sau ca blatul de bucatarie este taiat prea scurt. Daca doresti sa executi lucrari mai complexe, cu precizie ridicata, ai nevoie de un telemetru sau o nivela laser

Pentru ajustarea pieselor de mobilier, lucrari de tamplarie sau taierea crengilor, un fierastrau este unealta perfecta. Pentru lucrari simple, ocazionale, fierastraul de mana este foarte util, insa daca doresti sa iti usurezi munca poti opta pentru un fierastrau electric. Un fierastrau electric poate fi folosit pentru activitatile de renovare sau in lucrarile de constructie, pentru taieri drepte cat si in linie curba. Fierastraul electric te va ajuta la taierea lemnului, a materialelor plastice, a metalelor si a materialelor de constructii datorita posibilitatii de utilizare a mai multor tipuri de panza.

O masina de gaurit este un ajutor de nelipsit in orice gospodarie, este potrivita pentru proiecte de tip DIY (Do It Yourself) sau pentru orice alta lucrare pe care trebuie sa o realizezi in locuinta. In cazul in care vrei sa fixezi lampi, etajere, rafturi sau orice alt proiect care necesita gaurirea in zidarie sau beton, ai nevoie de o masina de gaurit. De asemenea, folosind capatul de surubelnita impreuna cu un set de biti, masina de gaurit iti poate fi utila daca vrei sa repari sau sa asamblezi o piesa de mobilier sau in activitati de insurubare unde este nevoie de mai mult decat o surubelnita conventionala. Avem posibilitatea de a utiliza o masina de gaurit cu acumulator sau una cu fir. Avantajul primei este mobilitatea si o anume independent fata de sursa de energie, insa te pot lasa acumulatorii atunci cand ai mai multa nevoie de ea. In acest caz acumulatorii de rezerva te vor ajuta. 

Polizorul unghiular si-a castigat un loc important in trusa de scule datorita versatilitatii si a utilitatii lui. Este indispensabil in activitati de tamplarie, instalatii sau mecanica. Polizorul unghiular este ideal pentru polizarea ruginii si eliminarea excesului de sudura (utilizand discuri pentru polizat cu grosimea de 4 sau 6 mm), taierea elementelor de metal (utilizand discuri pentru taiere cu grosimea de 2 mm) sau alte activitati de renovare. 

Cum discutam la inceputul articolului, pentru a pastra in ordine si la indemana toate sculele si uneltele din trusa casei tale nu trebuie sa iti lipseasca o cutie pentru scule. Poti alege o cutie pentru scule cu organizator pentru piesele mici sau o cutie cu roti care iti faciliteaza transportul.

O trusa cat mai completa te poate scuti deseori de interventia unui specialist si te va ajuta sa rezolvi o defectiune rapid. Este important insa, sa iti construiesti trusa de scule dupa nevoile tale si a spatiului pe care il intretii. Nu ai nevoie de unelte specifice pentru specialisti, pentru trusa casei tale uneltele universale sunt suficiente. Acorda atentie detaliilor atunci cand achizitionezi ustensilele.

Yalco iti ofera solutia completa de scule si unelte, precum si cutii pentru depozitarea acestora la preturi competitive apartinand producatorilor de renume mondial precum, Stanley, Black&Decker, DeWalt, Crown si Keter. Pentru persoanele mai exigente recomandam sculele profesionale DeWalt care se remarca prin inovatie, solutii tehnice revolutionare si fiabilitate ridicata in utilizari cu regim intens.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum executi corect manipularea placilor? Cum executi corect manipularea placilor?
Inscrie-te la Taiwan Smart Factory Solutions Online Presentation & Meeting Inscrie-te la Taiwan Smart Factory Solutions Online Presentation & Meeting
Aspiratoare umed - uscat – ce trebuie sa stii despre ele Aspiratoare umed - uscat – ce trebuie sa stii despre ele
Cum se intretine drujba Cum se intretine drujba
Dotari necesare pentru o firma specializata in prelucrare fier beton Dotari necesare pentru o firma specializata in prelucrare fier beton
Cum alegi trafaletul Cum alegi trafaletul

Vezi mai multe articole