Vecinul mi-a ocupat abuziv o portiune din gradina, sustinand ca potrivit titlului sau de proprietate are dreptul la mai mult teren decat cel stapanit in fapt. Ce pot face?
In primul rand se stie ca nimeni nu poate sa isi faca singur dreptate. In afara de plangerea penala pentru tulburare de posesie, la care ati renuntat conform relatarilor din scrisoarea adresata redactiei, mai puteti utiliza o actiune civila in granituire, pentru a fi lamurita problema neconcordantei intre suprafetele de teren mentionate in titlurile de proprietate si amplasamentul gardului despartitor.
Temeiul juridic in baza caruia se poate formula o astfel de actiune este articolul 584 din Codul civil, potrivit caruia „orice proprietar poate indatora pe vecinul sau la granituirea proprietatii lipite cu a sa: cheltuielile granituirii se vor face pe jumatate”. In cazuri similare, instantele de judecata au aratat ca granituirea reprezinta o operatiune de determinare prin semne exterioare vizibile a limitelor dintre doua proprietati limitrofe care, in caz de conflict, se realizeaza pe cale judecatoreasca.
Aceasta operatiune se poate realiza nu numai atunci cand nu exista semne vizibile ale liniei de hotar, ci si in situatia in care exista dar sunt contestate de parti sau sunt indoieli ca ar fi amplasate pe traseul hotarului dintre proprietati.
In cadrul procesului este necesar sa se efectueze o expertiza de specialitate in cadrul careia expertul va identifica cele doua terenuri alaturate si va indica linia de hotar corecta.
Sursa: Libertatea
Comentarii
Nu exista comentarii.