Ce se va intampla cu creditarea anul acesta?

17 ianuarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Guy Poupet: Nivelul creditelor neperformante ar trebui sa atinga punctul maxim in acest an
Dragos Cabat: Din martie, odata cu inflatia vor scadea si dobanzile din piata si astfel se poate relansa si creditarea
Bidian: Cred ca 2011 va fi anul in care creditarea va intra in normalitate
 
Creditele neperformante nu vor mai apasa si in 2011 asa tare asupra planurilor si
profiturilor bancilor. Potrivit bancherilor, acestea vor atinge punctul maxim in luna martie-aprilie a acestui an, iar atunci va avea loc o serie de efecte in lant care in final va ajuta atat companiile cat si populatia. Astfel, inflatia va incepe sa scada, dobanda-cheie se va reduce care va trage in jos si dobanzile din piata, iar toate acestea ar putea duce la o dezghetare a creditarii. ''Nivelul creditelor neperformante ar trebui sa atinga punctul lui de maxim in acest an, insa diminuarea costului riscului va fi lenta, doar pe masura ce economia va reporni. Nu ma astept la o scadere puternica a costului riscului in primul semestru al anului, poate doar putin cate putin. Din motivul limitarii comisionului de rambursare anticipata si chiar al eliminarii acestuia - in cazul dobanzilor indexabile -, anticipam ca volumul refinantarilor va creste in urmatoarea perioada. Estimam insa ca aceasta crestere va ramane in limite rezonabile'', a declarat pentru Curierul National Guy Poupet, presedinte - director general al BRD - Groupe Société Générale.
Totodata, si Dragos Cabat membru in cadrul CFA Romania este de parere ca in primele luni ale anului se va atinge varful creditelor neperformante. ''Cred ca pana in martie-aprilie creditele neperformante se vor stabiliza, cand vor atinge si punctul lor maxim. Dupa aceea va urma o traiectorie descendenta a acestora care va avea si alte efecte pozitive in piata. Astfel, odata cu acestea va intra pe o traiectorie descendenta si rata inflatiei, iar atunci Banca Nationala a Romaniei nu va mai avea motive pentru a nu scadea si dobanda de politica monetara. In aceste conditii, odata cu dobanda-cheie auomat ar trebui sa scada si dobanzile de pe piata bancara, iar astfel firmele, dar si populatia ar putea relua creditarea'', a declarat pentru Curierul National Dragos Cabat.
 
Kiwi Finance: Anul acesta vom ajunge la o normalitate a creditarii
 
Pe de alta parte, Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance, este de parere ca punctul maxim al creditelor neperformante a fost deja atins. ''Nu vad ce motive ar mai fi pentru ca bancile sa mai inregistreze credite neperformante si in lunile urmatoare. Dupa parerea mea, punctul maxim al acestora a fost deja atins. Cred ca 2011 va fi anul in care creditarea va intra in normalitate. Daca pentru persoanele fizice, creditarea s-a reluat inca de anul trecut, iar anul acesta va mai creste cu 5-10% fata de 2010, pentru persoanele juridice abia anul acesta vom vedea o relansare a finantarii. Este foarte importanta reluarea creditarii catre firme, in conditiile in care acestea au nevoie de finantarea pentru a atrage fondurile europene si pentru a reporni economia'', a declarat pentru Curierul National, Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.
Mai mult, reprezentantul CFA Romania sustine ca nemaiavand in portofoliu un volum atat de mare de credite neperformante, bancile vor trebui, si vor vrea si ele sa reporneasca creditarea. ''Din luna martie-aprilie ar trebui sa ne asteptam la o scadere a dobanzilor in piata. Cu toate acestea nu trebuie sa ne imaginam ca relansarea creditarii va fi la cotele din 2007-2008, dar va incepe incet, incet sa circule banii'', a subliniat Dragos Cabat, care a adaugat ca astfel vor avea parte de finantare si firmele care vor ajuta si la relansarea economiei.
 
Poupet: 2011 va veni cu o imbunatatire lenta
 
Mai mult decat atat, presedintele BRD, Guy Poupet ne-a mai mentionat ca 2010 a fost un an greu pentru banci, iar pentru anul acesta se asteapta la o imbunatatire.
''2010 a fost un an dificil pentru bancile romanesti, in special pentru ca intr-o perioada de recesiune economica este greu sa mentii nivelul activitatii, iar ponderea creditelor neperformante a avut un puternic impact negativ asupra rezultatelor bancilor. Nu imi imaginez ca anul 2011 ar putea fi mai rau, dar ar trebui sa mai asteptam cateva luni pentru a verifica faptul ca masurile de redresare economica luate in 2010 de catre autoritatile publice isi vor face efectul si ca Romania va trece din nou la o crestere pozitiva in 2011. Inceputul anului va fi inca dificil pentru sistemul bancar, iar imbunatatirea nu va putea fi decat lenta si progresiva. 
De aceeasi parere este si seful Raiffeisen Bank care mentiona la sfarsitul anului ca 2010 a fost un an plin de incertitudini pentru intregul sistem bancar. ''As fi vrut sa pot spune ca 2010 a fost un an de tranzitie, dar probabil, cea mai buna caracterizare ar fi ca a fost anul cu cele mai multe incertitudini. Din pacate, aceste incertitudini se mentin in aceasta perioada, in care companiile isi fac bugetarea pentru anul viitor, de aceea vom vedea probabil bugete mai modeste, din punctul de vedere al investitiilor. Tinand cont de aceste lucruri, este greu sa ne imaginam 2011 in termeni de crestere in valoare absoluta a pietei bancare'', ne explica Steven van Groningen.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Creditele ipotecare: mai relaxate, dar nu de tot Creditele ipotecare: mai relaxate, dar nu de tot
Blocuri Blocuri
Piata materialelor pentru confortul termic al locuintelor aduce 1,2 mld. euro pe an Piata materialelor pentru confortul termic al locuintelor aduce 1,2 mld. euro pe an
Rowenta X-Trem Power Animal Care, aspiratoarele 4A special concepute pentru iubitorii de animale de companie Rowenta X-Trem Power Animal Care, aspiratoarele 4A special concepute pentru iubitorii de animale de companie
Casa Rusu relanseaza site-ul mobilacasarusu.ro si introduce noi game de produse Casa Rusu relanseaza site-ul mobilacasarusu.ro si introduce noi game de produse
Cum iti finantezi constructia locuintei - 6 august 2010 Cum iti finantezi constructia locuintei - 6 august 2010

Vezi mai multe articole