Presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Saramet a anuntat recent ca detine informatii neoficiale conform carora ar urma sa apara una sau doua case executate silit si ca numarul lor va creste in perioada urmatoare. Ce se intampla cu cei care vor fi deposedati de Prima lor Casa si unde vor ajunge aceste imobile?
„In cazul in care clientul nu mai plateste creditul, banca face o solicitare de plata catre Fondul de Garantare, noi anuntam Ministerul Finantelor, care trebuie sa efectueze plata garantiei catre banca si ulterior ipoteca se da in executare la ANAF“, a declarat pentru capital.ro Irina Constantinescu, director executiv al FNGCIMM.
Potrivit legii care guverneaza programul, creantele rezultate din garantiile acordate si platite institutiilor de credit in cadrul „Prima Casa“ sunt creante bugetare a caror recuperare prin executare silita se efectueaza de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Poprirea tuturor veniturilor
„In cazul in care debitorul nu isi plateste de bunavoie creantele bugetare datorate, organele fiscale competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru stingerea acestora, vor proceda la aplicarea modalitatilor de executare silita, prevazute la Cap.8 din Codul de Procedura Fiscala“, ne-au transmis reprezentantii ANAF.
Astfel, daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei debitorul nu isi achita obligatiile bugetare datorate se continua modalitatile de executare silita prin poprirea oricaror sume urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de catre terte persoane sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.
De asemenea, sunt supuse executarii silite sumele ce reprezinta venituri banesti ale debitorului persoana fizica, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum si ajutoarele sau indemnizatiile cu destinatie speciala in conditiile prevazute de Codul de procedura civila.
„Pentru stingerea creantelor bugetare, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmariti prin poprire asupra sumelor existente, precum si cele viitoare provenite din incasarile zilnice in conturile de lei si valuta“, mentioneaza reprezentantii Fiscului.
Nu trebuie omis faptul ca debitorul va fi inscris pe „lista neagra“ a Biroului de Credit ca rau platnic, moment din care accesarea unui nou credit va fi extrem de dificila, daca nu imposibila.
Cu „Prima Casa“ la licitatie
Executarea silita se poate intinde asupra bunurilor aflate in proprietatea debitorului, urmaribile potrivit legii, iar valorificarea acestora se efecueaza numai daca trebuie acoperite creantele bugetare si a cheltuielilor de executare.
„Pentru realizarea executarii silite cu rezultate cat mai avantajoase, tinand seama atat de interesul legitim si imediat al creditorului, cat si de drepturile si obligatiile debitorului urmarit, organul de executare va proceda la valorificarea bunurilor sechestrate prin una din modalitatile prevazute de dispozitiile legale in vigoare si care, fata de datele concrete ale cauzei, se dovedeste a fi mai eficienta“, mai precizeaza Fiscul.
Cea mai des intalnita forma de valorificare a bunurilor executate de ANAF este vanzarea la licitatie. Astfel, daca pana acum executorii bancari erau principala sursa de case ieftine, in perioada urmatoare vor aparea noi chilipiruri imobiliare sub forma locuintelor achizitionate prin „Prima Casa“.
Neplata „Primei Case“ este un accident
Numarul executarilor de locuinte achizitionate prin programul statului nu vor atinge, totusi, cote similare cu cele cumparate prin credite ipotecare in anii 2007-2008. Asta pentru ca solicitantii beneficiaza de conditii de creditare mai avantajoase si de preturi mult scazute fata de acum trei ani.
„Cred ca acestea sunt niste accidente, deoarece conditiile de finantare sunt bune. Esecurile vin ca urmare a faptului ca solicitantii creditului au ramas fara serviciu sau din cauza ca unele banci nu au examinat cu atentie situatia financiara a solicitantului si riscurile sale, bazandu-se pe garantia statului. Alte cazuri nu au cum sa apara, deoarece s-au cumparat locuinte la preturi bune de 40-50.000 de euro. Preturile nu sunt cele mai mici si vor mai scadea, mai ales la categoria de imobile cumparate prin «Prima Casa»“, a explicat Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.
Sursa: Capital
Comentarii
Nu exista comentarii.