on

Ce sunt profilele WPC si la ce le poti folosi

01 aprilie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

WPC (Wood Polymer Composite) este unul dintre cele mai noi materiale de pe piata. Cunoscut si sub denumirea de lemn compozit, acesta reuseste sa impresioneze prin aspect, rezistenta, durabilitate, usurinta in montaj, costuri aproape zero de intretinere si o durata de viata intre 10 si 25 ani.

 

Aparut pentru prima data in 1976 in Japonia, WPC este un material compozit obtinut in principal din faina de lemn, in proportie de peste 50%, si mase plastice.

 

Lemnul compozit combina calitatile lemnului cu usurinta de prelucrare a materialului plastic si reuseste sa inlocuiasca cu succes lemnul natural, fara a exista un compromis in ceea ce priveste rezistenta sau aspectul. Lemnul compozit este ideal pentru amenajarile exterioare fiind mult mai durabil decat lemnul natural si avand nevoie de intretinere minima. Compus din fibre lemnoase, respectiv deseurile generate in urma proceselor de productie ale lemnului, in amestec cu materiale plastice reciclate, WPC se dovedeste a fi revolutionar si prin faptul ca este un material prietenos cu mediul, realizat 100% din materiale regenerabile, rumegus si plastic reciclat.

 

 

Avantajele profilelor WPC produse de BENCOMP

 

Lemnul compozit are cateva avantaje importante care il fac perfect pentru utilizarea in proiecte din ce in ce mai diverse, de la garduri, deck terase, pardoseli terasa exterioara, pana la mobilier urban si jardiniere. De asemenea, WPC este un material ce poate fi folosit in diferite medii, de la clima uscata din zonele desertice sau ecuatoriale, cu umiditate din abundenta, pana la cea subpolara din nordul extrem.

 

  • rezistenta crescuta la umiditate;
  • rezistenta crescuta la radiatii ultraviolete;
  • rezistenta crescuta la mucegaiuri, insecte;
  • surclaseaza lemnul natural, in ceea ce priveste rezistenta mecanica la indoire;
  • nu se fisureaza, nu se aschiaza, nu putrezeste;
  • rezistenta crescuta la variatii mari de temperatura (iarna vs vara);
  • usurinta in montaj;
  • costuri aproape zero de intretinere;
  • nu necesita vopsire sau lacuire, economisind manopera si costurile vopselurilor de protectie;
  • un produs ecologic, obtinut din deseuri de lemn si deseuri de HDPE (polietilena de inalta densitate);
  • aspect asemanator cu lemnul dar cu o durabilitate mai mare;
  • nu emite gaze toxice sau substante periculoase in mediul inconjurator;
  • spre deosebire de produsele laminate (acoperite cu un strat superficial, tip parchet laminat), la care uzura prin frecare impune inlocuirea acestora, profilele de WPC sunt colorate in masa si astfel acest neajuns este eliminat;
  • nu-si modifica semnificativ dimensiunile prin expunere la lumina si caldura, coeficientul de dilatare fiind apropiat de cel al aluminiului;
  • uneltele folosite pentru prelucrarea profilelor WPC sunt aceleasi cu cele folosite in tamplarie. Profilele de WPC pot fi usor gaurite sau frezate, debitate cu un simplu fierastrau circular si fixate cu holzsuruburi.

 

 

Dezavantajele profilelor WPC

 

Desi lemnul compozit este un material cu calitati extraordinare, ce poate asigura o perioada de utilizare mai mare decat o multime de alte materiale din domeniul constructiilor, acesta nu este un material fara cusur.

 

Aspectul lucios a profilelor WPC poate fi considerat de unii un dezavantaj, caci poate inspira idea de plastic, insa prin procesul de periere se poate inlatura acest neajuns. Prin periere profilele vor capata un aspect mult mai apropiat de cel al lemnului natural, pastrand bineinteles avantajele de mai sus, pe care lemnul nu le detine.

 

Ca orice alt material ce are in compozitia sa granule din plastic, si WPC imbatraneste in timp si isi pierde de-a lungul vremii din proprietati, insa este un proces cat se poate de normal, toate materialele ajung in aceasta situatie. Insa, pentru WPC timpul de imbatranire este unul semnificativ mai indelungat in comparatie cu lemnul.

 

Utilizarea profilelor WPC

 

WPC este un material extrem de versatil ce poate fi folosit in diverse proiecte de constructii, amenajari sau renovari. Profilele din lemn compozit se pot folosi la orice fel de amenajari exterioare usoare, insa nu este recomandat a fi folosit la constructia structurilor de rezistenta.

Iata in continuare cateva aplicatii ale profilelor WPC.

 

  1. Profile WPC pentru pardoseli exterioare – acestea pot fi folosite pentru terase, pontoane, piste de joaca, alei pietonale, plaje pentru piscina, terase pentru restaurante, baruri etc. Ele sunt potrivite atat pentru uz rezidential si comercial, cat si pentru zonele cu trafic greu.

La BENCOMP vei gasi atat profilele wpc cu destinatia pardoseli exterioare, cat si accesoriile pentru montaj, precum: cleme, suruburi inox, sina suport si coltare.

 

  1.   Profile WPC pentru garduri si imprejmuiri/balustrade - Profilele pline, profile celulare, scandurile, ulucii, sipcile si stalpii disponibili pe www.wpcromania.ro pot fi folosite in realizarea gardurilor, a balustradelor, a foisoarelor, a pergolelor si asa mai departe.

 

  1. Unele din profilele WPC pentru garduri pot fi utilizate si pentru confectionarea de mobilier urban, precum: cosuri de gunoi, banci, mese, jardiniere etc.

 

  1. Profile WPC pentru lambriuri - placari exterioare: placari cladiri, lambriuri exterioare, pereti despartitori, etc..

 

Daca ai nevoie de inspiratie poti viziona o parte din proiectele realizate cu profile WPC Bencomp aici.

Spor la bricolat!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Caramida sau BCA Caramida sau BCA
Hidroizolatie subsol: Descopera secretele pentru un subsol uscat! Hidroizolatie subsol: Descopera secretele pentru un subsol uscat!
Macon: profesionalism in practica, beneficii in locuire, relaxare prin surprize Macon: profesionalism in practica, beneficii in locuire, relaxare prin surprize
BCA-ul, vedeta pietei materialelor de constructii BCA-ul, vedeta pietei materialelor de constructii
Montatori Lemn Compozit WPC - Bucuresti Montatori Lemn Compozit WPC - Bucuresti
Caramizi din lemn – Constructii moderne, ecologice si durabile Caramizi din lemn – Constructii moderne, ecologice si durabile

Vezi mai multe articole