on

Ce tip de cazan in condensatie alegem? Eficienta inegalabila si cele mai reduse emisii de noxe

25 septembrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vremea calduroasa de vara pare sa fi trecut si toamna pune stapanire pe toata tara, fiind usor sa constatam ca atmosfera din propriile curti sau din gradinile publice isi schimba aura, aspectul ruginiu devenind din ce in ce mai accentuat. Pata de culoare este placuta ochiului insa gandul nostru trebuie sa fie la sezonul rece si mai ales la pregatirea instalatiilor de incalzire pentru a face fata peste iarna.

Daca inca nu am reusit sa revizuim sistemele de incalzire din locuinte sau suntem in situatia de a schimba centrala termica/cazanul pentru ca are o durata de viata epuizata sau suma defectelor acumulate poate insemna un risc pe care nu trebuie sa il mai asumam sau exista sanse sa ne coste mai mult decat merita, trebuie sa luam decizia de a schimba centrala termica/cazanul cat timpul rece nu va constitui un element de urgenta. Putem inca sa alegem inca un produs dupa o analiza atenta a caracteristicilor tehnice si performantelor superioare, adaptate nevoilor de incalzire si preparare a apei calde din locuinta noastra.

Sursele de combustibili sunt destul de diversificate si depin de specificul fiecarei zone, prin urmare centrala/cazanul fiecaruia dintre noi va fi ales in functie de disponibilitatea imediata sau proiectele de dezvoltare viitoare ale retelelor de utilitati (ne eferim la distributia de gaze naturale) pentru cazul locuintelor aflate in erioada de constructie sau in proiectare. O cota importanta din piata centralelor/cazanelor o reprezinta cele ce functioneaza pe gaz natural. Sunt centrale care au fost alese pentru apartamentele debransate de la regimul de distributie centralizat si care au evoluat foarte mult in ultima perioada, de la cazanele murale clasice avem astazi o noua generatie de cazane in condensatie cu o multitudine de optiuni legate de comanda si control prin tehnologiile de comunicatii avansate.

Ce este o centrala cu condensare?

Centralele vechi aveau o anume eficienta (sigur mai mica decat cele actuale), gazele de ardere provenite din arderea gazului natural erau evacuate in atmosfera la temperaturi ridicate, de circa 110 °C, aceasta insemnand evacuarea unei canitati mari de caldura in atmosfera. Avand in vedere ca aceasta pierdere insemna o risipa considerabila, inginerii au cautat o solutie care s- a materializat  prin aparitia centralele termice moderne cu condensare. Toate centralele actuale ce se comercializeaza pe piata sunt centrale “cu condensare” si se numesc asa deoarece produc condens. Aceasta condensare sau condensatie insemna ca aceleasi gazele de ardere vor fi evacuate la cosul de fum o temperatura mai joasa, caldura latenta rezultata este folosita pentru a asigura un plus de energie, adica o eficienta energetica sporita.

Cum fiabilitatea si performantele sunt cele mai importante aspecte la care ar trebui sa ne uitam atunci cand alegem o astfel de centrala/cazan, recomandam alegerea unor producatori/furnizori care sa ofere o certa garantie a calitatii produselor, dar si servicii de mentenenta corecte la standarde ridicate. Daca ne dorim cu adevarat un cazan in condensatie pe gaz cu o eficienta inegalabila, raspunsul este cazanul in condensatie UltraGas.

Ce este UtraGas si ce face el?

Ne-am obisnuit deja cu produsele de top si, de aceasta data, putem spune ca performanta si fiabilitatea, cu tehnologia ultra-eficienta in condensatie, sunt elementele ce se regasesc la cazanul UltraGas de la HOVAL. Acesta reprezinta un cazan in condensatie cu o eficienta de pana la 109,9% raportat la PCI (Puterea Calorifica Inferioara). Spre deosebire de un cazan de joasa temperatura, un cazan in condensatie pe gaz, cum este UltraGas®, va permite sistemului dumneavoastra de incalzire sa optimizeze la maxim consumul de energie datorita schimbatorului de caldura patentat AluFer. Ca suprafata primara de incalzire, Hoval UltraGas® are o camera de ardere din otel inoxidabil dispusa vertical si o suprafata secundara de incalzire din conducta aluFer®  (otel inoxidabil pe partea  apei,  aluminiu  pe  partea  gazelor  arse).

Este dotat cu un arzator modulant proiectat pentru ardere curata si emisii foarte scazute de noxe, acest lucru fiind posibil datorita sistemului de ardere UltraClean si a arzatorului prevazut cu un ventilator pentru preamestecul gazelor de ardere.

Suprafata secundara de incalzire este dispusa astfel incat, o parte din vaporii de apa din gazele arse condenseaza cedand caldura agentului termic.  Arzatorul de gaz este un arzator care poate fi rabatat cu usurinta pentru lucrarile de intretinere. Cazanul poate functiona cu gaz metan si cu gaz lichefiat.

Gama de cazane in condensatie de pardoseala Hoval UltraGas® indeplineste cele mai inalte cerinte de eficienta si rentabilitate, ramanand in acelasi timp flexibile. Sunt furnizate cu puteri cuprinse intre 15 si 2300kW ceea ce acopera atat domeniul rezidential individual, cat si cladirile de locuinte colective, birouri sau alte spatii comerciale, hale, depozite etc.

Indiferent de locul in care este instalat, cazanul de pardoseala in condensatie pe gaz UltraGas® impresioneaza prin gradul ridicat de flexibilitate. El poate fi usor combinat cu toate tipurile de generatoare de caldura si sisteme solare, cum ar fi panourile solare Hoval UltraSol®. Flexibilitatea acestei game de cazane de pardoseala an condensatie pe gaz, le face ideale pentru renovarea unui sistem de incalzire. Mai mult, in cazul in care camera tehnica are dimensiuni reduse si exista probleme legate de disponiblitatea spatiului si acces cu limitari, Hoval va poate pune la dispozitie varianta unui cazan de pardoseala in condensatie pe gaz, care va fi montat la fata locului, livrat in parti separate.

Cazanul in condensatie pe gaz UltraGas® va garanteaza o rentabilitate excelenta si o amortizare rapida, vom realiza economii semnificative datorita urmatoarelor aspecte:

• tehnologiei de combustie si eficienta de neegalat, care vor economisi cantitati importante de energie;

• eficienta ridicate datorita capacitatii mari de apa;

• tehnologiei de condensare care este cu pana la 6% mai mare datorita retururilor separate de temperatura inalta si scazuta.

Cum reuseste schimbatorul de caldura sa incline balanta eficientei?

Cazanul in condensatie pe gaz UltraGas® este atat de eficient deoarece are la baza tehnologia de condensare de ultima ora si este dotat cu schimbatorul de caldura patentat aluFer®. Acest schimbator face posibila recuperarea suplimentara a 10-20% din energia utilizata pentru o eficienta inegalabila! Utilizarea materialelor durabile, precum otelul inoxidabil si aluminiu, cu o conductivitate ridicata, optimizeaza transmiterea energiei termice in apa. Corpul de incalzire al cazanului pe gaz UltraGas are un volum mare de apa, actionand ca un vas de acumulare pentru o incalzire si mai eficienta.

Emisiile reduse ale cazanului in condensatie pe gaz UltraGas® sunt posibile datorita tehnologiei UltraClean®, a arzatorului modulant care adapteaza in mod continuu puterea in functie de cerintele de incalzire.

Noua generatie TopTronic® E (automatizare inteligenta), foarte usor de utilizat, permite controlul de la distanta al sistemului si optimizeaza in continuare consumul de energie a instalatiei, inclusiv pentru prepararea apei calde menajere.

Tot in aceasta gama de produse in condensatie regasim si cazanul mural in condensatieTopGas. Acesta este un cazan produs in gama de puteri 10 - 120 kW. Este prevazut cu un schimbator de caldura din aluminiu cu serpentina de cupru, randamentul acestui schimbator fiind cu pana la 15% mai mare decat la cazanele traditionale. Beneficiaza de aceeasi tehnologie privind facilitatea controlului prin intermediul unitatii de automatizare TopTronic T.

Pentru ca discutam e cazane in condensatie, dorim sa atragem atentia ca acestea produc o anumita cantitate de condens ce se evacueaza sub cazan (in interiorul camerei tehnice), fiind posibile patru solutii tehnice:

a. Varianta 1 – evacuare prin sifon, eliminarea la o conducta de canalizare aflata la o inaltime mai mica decat cazanul. Este varianta de livrare standard.

b. Varianta 2 – cazanul este prevazut cu o cutie de neutralizare iar eliminarea condensului se o conducta de canalizare aflata la o inaltime mai mica decat cazanului. Cutia de neutralizare presupune umplerea cu granule  de  neutralizare (Neutroxid) la montare, granule furnizate odata cu cazanul.

c. Varianta 3 – evacuare prin sifon si o pompa de evacuare, fara neutralizare. Eliminare condensului se poate face intr-o conducta de canalizare aflata mai sus decat iesirea din cazan, evacuare pe partea stinga sau dreapta.

d. Varianta 4 –  cu cutie de neutralizare si pompa de evacuare, cu  neutralizare si eliminare  intr-o  conducta de canalizare aflata mai sus decat iesirea din cazan.

Cum spuneam mai sus, intretinerea oferita de furnizorul cazanului este un alt aspect important in alegerea solutiei potrivite, Hoval ofera servicii de intretinere, efectuate de profesionisti, la cele mai inalte standarde, pentru toate produsele furnizate. Serviciul post-vanzare Hoval, prezent in toata Romania, va ofera asistenta, de la punere in functiune pana la interventii de service si mentenanta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Semineul Electric – avantaje si dezavantaje Semineul Electric – avantaje si dezavantaje
Colectorul solar termic: sfaturi de montare si de utilizare a calculatorului solar Colectorul solar termic: sfaturi de montare si de utilizare a calculatorului solar
Pareri PEFOC - ce este si cum se monteaza in siguranta un termosemineu? Pareri PEFOC - ce este si cum se monteaza in siguranta un termosemineu?
“Nu se incalzeste caloriferul. Ce fac?” “Nu se incalzeste caloriferul. Ce fac?”
Termosemineul - centrala termica din living Termosemineul - centrala termica din living
Intretinerea si verificarea periodica a centralelor termice Intretinerea si verificarea periodica a centralelor termice

Vezi mai multe articole