Fie ca sunteti fericitii posesori ai unui apartament, dar care nu este tocmai nou, fie ca locuiti de ceva vreme intr-un imobil si decideti sa faceti schimbari si sa-i dati un aer proaspat, renovarea unui apartament va poate da o multime de batai de cap. Tocmai de aceea, inainte sa va apucati de renovarea propriu-zisa (indiferent ca o faceti singuri, cu meseriasi sau cu firma), este bine sa aveti in vedere si sa lamuriti diferitele detalii, pentru a nu avea neplaceri ulterioare.
In primul rand trebuie sa va stabiliti clar care este bugetul pe care-l aveti la dispozitie. Acesta trebuie impartit in costuri cu materialele de constructie, cu manopera mesterilor plus un fond de rezerva, pentru cheltuieli neprevazute. De exemplu, este posibil ca in timpul lucrarilor sa constatati ca tevile sunt ruginite si risca sa cedeze, astfel ca inlocuirea lor devine o cheltuiala neprevazuta. Daca bugetul nu este bine dimensionat riscati sa fiti nevoiti sa luati imprumuturi de la prieteni sau banci. Doar n-o sa lasati lucrarea nefinalizata.
In al doile arand, indiferent ca lucrati cu o firma de constructii, cu o echipa autorizata sau cu diversi meseriasi, este bine sa incheiati un contract care sa stipuleze: care va fi durata de executare a lucrarilor, care va fi pretul final (pornind de la un deviz antecalcul plus o marja), o serie de cerinte referitoare la calitatea lucrarilor sau garantia post-lucrare. De exemplu, in cazul in care renovati baia si faianta va cadea de pe pereti dupa 5 luni, trebuie sa aveti un act scris pentru a putea sa-i trageti la raspundere pe cei care v-au prestat lucrarea.
In momentul in care tocmiti renovarea, trebuie sa stabiliti cine si cum va asigura mancarea meseriasilor, in ce cantitati si la ce ore. Atentie, nu le oferiti mesterilor bauturi alcoolice nici in timpul programului, nici dupa terminarea zilei de munca. Si nici nu le permiteti sa consume la voi in casa bauturi aduse de ei. Riscati ca termenul initial agreat de finalizare a renovarii sa fie depasit si, in plus, riscati sa va treziti cu tot felul de neplaceri, scandaluri sau chiar distrugeri.
Nu achitati renovarea inainte de finalizarea si receptia lucrarii. Acordati doar un avans pentru manopera si, pe cat posibil, cumparati chiar voi materialele de constructie, pentru a nu va trezi ulterior cu preturi umflate.
Nu in ultimul rand, in cazul in care renovarea apartamentului presupune demolarea unor pereti, reconfigurarea planului initial al imobilului, trebuie sa va informati daca va sunt necesare obtinerea unor autorizatii si avize. Altfel riscati sa fiti amendati ulterior. Si nu in ultimul rand, anuntati-va vecinii. Poate isi vor face planuri de vacanta chiar in perioada in care voi veti renova, astfel ca nu-i veti deranja cu praful, molozul si zgomotele inerente unei renovari.
Comentarii
Nu exista comentarii.