on

Ce trebuie sa faci pentru a obtine 20.000 de lei de la stat pentru montarea panourilor fotovoltaice

25 ianuarie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Incepand cu luna martie a anului curent, persoanele fizice se pot inscrie in programul guvernamental prin care pot primi pana la 20.000 lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Atentie! Cei 20.000 de lei reprezinta 90% din valoarea totala a unui sistem fotovoltaic, restul de 10% urmand sa fie sustinut de beneficiarul sistemului.

Cine poate aplica in vederea obtinerii finantarii? Si ce conditii trebuie indeplinite?

  • Orice persoana fizica cu domiciliul in Romania;
  • Orice persoana care este proprietar al imobilului pe care se va instala sistemul de panouri fotovoltaice;
  • In cazul in care imobilul se afla in coproprietate, solicitantul trebuie sa aiba acordul tuturor proprietarilor cu privire a implementarea proiectului si sa se depuna o singura cerere de finantare – aceasta va fi semnata de toti coproprietarii; In cazul in care se depun mai multe cereri pentru acelasi imobil aflat in coproprietate, eligibil va fi solicitantul care a depus primul cererea de finantare;
  • Imobilul nu trebuie sa faca obiectul unui litigiu in curs de solutionare la instantele judecatoresti, revendicari sau proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publica;
  • Solicitantul nu are obligatii restante la bugetul local si bugetul de stat;
  • Solicitantul si coproprietarii trebuie sa permita accesul persoanelor autorizate pentru colectarea datelor inregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice si verificarea acestuia.

Nu este eligibil solicitantul care detine in proprietate un imobil format din teren cu una sau mai multe constructii, dintre care unele sunt parti sunt comune si restul sunt proprietati individuale, pentru care se intocmesc o carte funciara colectiva si cate o carte funciara individuala pentru mai mult de doua unitati individuale, apartamente-locuinte, aflate in proprietate exclusiva, care poate fi reprezentata de locuinte si spatii cu alta destinatie, dupa caz.” – AFM.ro

Atentie: Beneficiarul trebuie sa discute si sa aleaga la un instalator validat de AFM, pentru inscriere.

Documente necesare privind inscrierea in programul de finantare:

  • Cererea de finantare, in original. Aceasta trebuie sa fie completata integral;
  • O copie a actul de identitate al solicitantului, acesta trebuie sa fie valabil la data inscrierii;
  • Daca cererea de finantare este semnata de alta persoana decat solicitantul, vei avea nevoie de o imputernicire notariala; si o copie a actului de identitate a persoanei imputernicite, valabil la data inscrierii.
  • Extras de carte funciara – in original, acesta nu trebuie sa fie mai vechi de 30 de zile la data inscrierii. Din acesta trebuie sa rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului pe care se va monta sistemul de panouri fotovoltaice. In care sistemul de panouri fotovoltaice se va amplasa pe teren, este nevoie si de un extras de carte funciara, din care sa rezulte ca este proprietar sau ca detine dreptul de folosinta asupra imobilului teren - acesta nu trebuie sa fie mai vechi de 30 de zile la data inscrierii.
  • Certificat de atestare fiscala privind obligatiile de plata catre bugetul de stat emis pe numele beneficiarului;
  • Certificat de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale.

Dupa publicarea centralizatoarele cu solicitantii aprobati, acestia au la dispozitie 90 de zile pentru a prezenta ATR-ul (Avizul Tehnic de Racordare). Acesta se obtine de la distribuitorul de energie electrica.

Cheltuieli eligibile

  1. Cheltuielile cu achizitionarea sistemului de panouri fotovoltaice, acesta trebuie sa aiba o putere minima de 3kWp si urmatoare componente principale:
  • Panouri fotovoltaice;
  • Invertor/Invertoare
  • Materiale conexiuni;
  • Structura de montaj a sistemului;
  • Modul de comunicatie;
  • Contor inteligent care masoara cantitatea de energie produsa de sistemul fotovoltaice si care sa permita colectarea si transmiterea datelor relevante de la distanta, in format electronic;
  • Tablou electric curent continuu/curent alternativ.

        2. Cheltuielile cu montajul si punerea in functiune a sistemului, acesta trebuie sa fie maxim 15% din costurile echipamentelor si instalatiilor                 electrice.

Toate aceste cheltuielile sunt eligibile numai dupa semnarea contactului de finantare nerambursabila incheiat intre beneficiarul final si Autoritate.
Pentru mai multe informatii despre panourile fotovoltaice si despre procesul de obtinere a finantarii, te invitam sa vizionezi clipul urmator.

De asemenea, mai multe informatii vei gasi si pe site-ul www.afm.ro.

Sursa articol: www.afm.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Montarea detectoarelor de gaze – Care sunt conditiile din lege Montarea detectoarelor de gaze – Care sunt conditiile din lege
Criza fortei de munca: solutii pentru atragerea noilor generatii in constructii Criza fortei de munca: solutii pentru atragerea noilor generatii in constructii
Expertii fac previziuni sumbre: “Acum vor fi pagube mult mai mari la un cutremur ca in ‘77” Expertii fac previziuni sumbre: “Acum vor fi pagube mult mai mari la un cutremur ca in ‘77”
Despre inchirierea locuintelor – obligatiile partilor Despre inchirierea locuintelor – obligatiile partilor
Agentia Fondului pentru Mediu a anuntat dosarele persoanelor fizice acceptate in Programul Casa Verde Clasic Agentia Fondului pentru Mediu a anuntat dosarele persoanelor fizice acceptate in Programul Casa Verde Clasic
Achizitia panourilor fotovoltaice prin Programul Casa Verde Achizitia panourilor fotovoltaice prin Programul Casa Verde

Vezi mai multe articole