Daca pana acum cativa ani doar auzeam de incalzirea globala intamplator, din diverse surse, in zilele noastre avem dovezi clare despre efecte ei – veri cu temperaturi tropicale in zone cu clima temperata, seceta, vijelii puternice iscate din senin si ierni blande cu 2-3 episoade de viscol de scurta durata.
Chiar daca multi dintre noi nu luam in seama aceste avertizari sau consideram ca exista alti responsabili pentru marile degajari de gaze cu efect de sera, trebuie sa constientizam ca fiecare masura luata pentru reducerea poluarii si limitarea consumului inutil de energie, chiar si la nivel de individ, vor avea in timp efecte benefice asupra mediului.
Am facut aceasta introducere pentru a te ajuta sa intelegi cat este de important sa folosesti sisteme de incalzire eficiente, ecologice si cu un impact negativ cat mai mic asupra mediului. O importanta reducere a poluarii este facuta si atunci cand setezi o temperatura mai mica a sistemelor de incalzire, datorita consumului mai redus de energie.
Sistemele auxiliare care sa incalzeasca local baile sau dormitoarele la inceputul sezonului rece sunt binevenite si te vor ajuta sa cresti gradul de confort fara sa pornesti sistemul central de incalzire in toata cladirea. De asemenea, costurile de exploatare vor fi mai mici.
In continuare vom discuta putin despre panourile radiante sau plasmele termice. Aceste dispozitive folosesc strict radiatia infrarosie fara sa emita radiatie vizibila. Exista dispozitive pe piata mai ieftine, care au aspectul unor panouri radiante cu infrarosu, insa folosesc solutii rezistive clasice pentru incalzire prin convectie. Daca doresti sa beneficiezi de avantajele panourilor radiante este necesar sa fii atent cand faci achizitia si sa alegi un produs corect.
Panourile radiante sunt cel mai usor de instalat, exista tipuri constructive care se pot monta pe plafon sau pe peretii verticali. In functie de model aceste panouri pot fi foarte discrete, imitand cu succes elemente de tavan fals, tablouri etc.
Dimensiunile si puterile panourilor se aleg in functie de incaperea deservita. De asemenea, se pot face diverse combinatii, poti alege mai multe panouri mari in diverse culori sau te poti juca cu panouri cu dimensiuni mai mici.
Un astfel de panou in momentul in care este pornit va produce un efect de incalzire resimtit imediat, 5-10 minute de functionare intr-o camera rece. Spre deosebire de un sistem clasic de incalzire, un panou radiant va incalzi corpurile din unghiul de emisie, adica cele expuse in zona de actiune a panoului. Un sistem clasic de incalzire prin convectie incalzeste aerul din incapere, aerul cald se ridica si este necesar un timp mai indelungat pentru o perceptie placuta de confort termic la nivelul utilizatorului. De aceea o camera mai putin inalta se va incalzi si mai rapid.
Panourile termice pot fi controlate de termostate, iar pentru o functionare corecta si eficienta este foarte important sa alegi cu atentie locul unde vor fi montate. Regulile de montaj si setarile din instructiunile producatorilor trebuie respectate cu strictete, deoarece panourile radiante incalzesc mai greu aerul din incapere si astfel termostatele sunt influentate in procesul de reglare.
Un avantaj specific al radiatiei emise de aceste panouri este efectul antibacterian si ionizarea aerului din incapere, efectele fiind benefice pentru sanatate si ideale pentru utilizarea in locuri unde convectia si vehicularea aerului sunt interzise.
Stim deja ca incalzirea dupa pornire este rapida, dar ce se intampla cand oprim alimentarea panoului radiant? Spre deosebire de alte sisteme de incalzire, in momentul in care alimentarea este oprita, panoul radiant nu are inertie termica notabila.
Caldura produsa de aceste panouri este foarte placuta, asemanatoare cu radiatia solara care nu este daunatoare (panourile nu emit radiatii UV), iar lipsa convectiei de aer este pe placul persoanelor care nu suporta curentul si aerotermele. Panourile radiante nu produc niciun fel de zgomot, spre deosebire de aeroterme sau chiar convectoare electrice care au un zgomot redus, dar totusi perceptibil in timpul noptii.
Iar elementele de tip solid state pentru comutarea alimentarii si a treptelor de incalzire, in cazul panourilor mai scumpe, le fac complet silentioase, chiar si atunci cand pornesc sau se opresc automat din incalzire.
In timp, in functie de orele de functionare, panourile termice se pot defecta si trebuie sa mentionam ca nu sunt la fel de fiabile ca alte surse de incalzire. Insa, acest lucru se intampla dupa o perioada indelungata. Un panou radiant achizitionat de la un producator de top va putea fi reparat prin inlocuirea modulara a elementului radiant defect.
Din punct de vedere al alimentarii electrice, la fel ca la orice aparat este necesar sa respecti regulile de montare si utilizare, de exemplu sa utilizezi conductori de sectiune adecvata in functie de puterea panoului si protectii dimensionate corect pentru circuitele respective.
Comentarii
Nu exista comentarii.