on

Ce trebuie sa stii despre pompele de caldura? De ce sa alegi produsele Termocasa?

18 ianuarie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Constructia unei locuinte individuale, casa pe pamant fiind dorita de cea mai mare parte a romanilor, presupune agregarea unei echipe care sa cuprinda a serie de specialisti, pe fiecare domeniu necesar realizarii obiectului impus de beneficiar. Casa mult visata de fiecare dintre noi cuprinde lucrarile de constructii propriu-zise, ridicarea structurii casei, zidaria si acoprea acesteia cu invelitori, lucrari de hidroizolare sau termoizolare, finisaje interioare si exterioare, instalatii legate de asigurarea utilitatilor (curent, apa, canalizare), instalatii interioare sanitare, si nu in ultimul rand, instalatii de incalzire, ventilare sau climatizare.

Fiecare categorie de lucrari presupune definirea certa a unor cerinte si identificarea metodelor si solutiilor pentru a le realiza la standardele tehnice si necesitatile impus de beneficiar. Despre sistemul de incalzire dorim sa discutam astazi, sa iti prezentam cateva aspecte importante in alegerea unor solutii moderne pentru incalzire sau racire.

In ciuda eforturilor de a realiza case economice sau case cu consumuri energetice reduse, proiectele pentru realizarea caselor pasive sunt inca departe de a fi solutii de masa. Totusi, a devenit o preocupare generala proiectarea si realizarea unor solutii de termoizolare a caselor, astfel incat necesarele de energie termica sau pentru racire sa fie cat mai reduse, ceea ce nu conduce decat la imbunatatirea confortului interior si costurile reduse pentru necesarul energetic. In stransa legatura cu termoizolatiile caselor se afla sistemele de incalzire si racire, acestea dimensionandu-se obligatoriu in functie de gradul de izolare. Scaderea consumului de energie a permis dezvoltarea unor echipamente de producere a energiei miniaturizate sau oportunitatea de a investi putin mai mult in tehnologii premium, care sa asigure functionarea pe baza unor surse regenerabile, sa fie prietenoase cu mediul, fiabile, durabile si cat mai economice.

Una din solutiile ce se dezvolta progresiv in domeniul sistemelor energetice centralizate sau individuale o reprezinta sistemele ce includ pompele de caldura.

Ce sunt pompele de caldura si care sunt variantele disponibile?

Pompele de caldura reprezinta echipamente de incalzire sigure, eficiente si inovative, cu functionare economica din punct de vedere al consumului de energie electrica. Sunt echipamente ce ofera toate posibilitatile tehnice necesare pentru a folosi eficient energia solara acumulata in apele subterane, in sol sau in aer, sub forma de caldura ecologica, pentru incalzirea sau racirea incintelor si pentru preparare de apa calda menajera.

O pompa de caldura obtine aproximativ trei sferturi din energia necesara din mediul inconjurator, iar pentru restul, utilizeaza ca energie curentul electric.

Pompele de caldura sunt clasificate in functie de sursa de energie utilizata:

Pompe de caldura pe sursa de aer (extrage caldura din aerul exterior)

• pompa de caldura aer-aer (transfera energia termica a aerului din interior);
• pompa de caldura aer-apa (transfera energie termica unui rezervor de apa).

Pompe de caldura geotermala (extrage caldura din sol sau din surse similare)

• pompa de caldura geotermala-aer (transfera energia termica catre aerul din interior);
• pompa de caldura sol-aer (solul este sursa de caldura);
• pompa de caldura roca-aer (roca este sursa de caldura);
• pompa de caldura apa-aer (apa ca sursa de caldura).

Pompe de caldura geotermale-apa (transfera caldura unui rezervor de apa)

• pompa de caldura sol-apa (solul este sursa de caldura);
• pompa de caldura roca-apa (roca este sursa de caldura);
• pompa de caldura apa-apa (corp de apa ca sursa de caldura).

Exista multi furnizori de pompe de caldura, mai mari sau mai mici, insa exemplele ce trebuie pronuntate cu glas tare trebuie sa fie in primul rand cele autohtone. Ne bucuram sa adaugam in lista partenerilor de incredere Misiunea Casa, o firma care activeaza deja de peste 10 ani pe piata de profil. Compania TERMOCASA pune la dispozitie materiale de cea mai buna calitate, angajati profesionisti si are deja un loc important in industria producatoare de pompe de caldura. Toate produsele dezvoltate si produse de acestia sunt de cea mai inalta calitate si corespund standardelor internationale.

De ce sa alegem pompe de caldura TERMOCASA? Pentru ca:

• au preturi care sfideaza orice concurenta;
• au sortimente diversificate de produse (pompe de caldura, panouri solare, boilere, etc.);
• sunt profesionisti pe productie, inovatie si echipa de distributie;
• ofera termene scurte de livrare, preluarea prompta a comenzilor.

Potrivit specialistilor TERMOCASA, in domeniul rezidential discutam de urmatoarele trei solutii de echipamente ce se pot utiliza cu precadere.

Pompele de caldura Sol-Apa

In cadrul acestui echipament, caldura pamantului este preluata intr-un schimbator de caldura prin intermediul unui circuit de tevi ingropate in sol prin care se recircula o solutia de tip antigel denumita glicol. Aceasta caldura este transferata sistemului de incalzire al locuintei cu ajutorul unui compresor si transportata la condensator, unde apa din sistemul interior de incalzire (ce circula la calorifere - ventiloconvectoare) primeste caldura absorbita in vaporizator,

In functie de modul in care sunt amplasate captatoarele distingem mai multe feluri de pompe de caldura:

• Plane, sistemul de captare realizat sub diverse („U” sau spirale) este ingropat la o adancime medie de 1-2 m. Reprezinta un sistem economic de mare eficienta, dar nu poate fi utilizat pe orice tip de sol, iar suprafata necesara pentru instalare trebuie sa fie de circa doua ori mai mare decat suprafata utila a casei.

• De adancime, presupune instalarea unor sonde montate la o adancime de 50-100 m si asigura o eficienta foarte ridicata. Costurile de montaj sunt insa semnificative, datorita forajelor care au preturi variabile intre 150-300 lei/metru. Sunt utilizabile doar in anumite tipuri de sol.

• Cu vaporizare directa, au un circuit special de captare in plus fata de cele plane si din acest motiv sunt mai eficiente sau pot ocupa spatii mai reduse.

Pompele de caldura Apa-Apa

Acest tip de pompe utilizeaza caldura din apa subterana pompata sau din apele de suprafata. Sunt cele mai eficiente echipamente ce folosesc caldura din surse geotermale cu temperaturi de peste 8 grade Celsius, dar si cele mai dificil de utilizat datorita disponibilitatii resursei. Pompa de caldura apa-apa are un rol deosebit de important in industrie sau in exploatarea la maximum a izvoarelor geotermale. Apele reziduale sau apele geotermale cu temperaturi maxime de 28-30°C pot fi cu succes valorificate. In cazul apelor geotermale izvorul poate fi multiplicat prin folosirea in cascada a mai multor pompe de caldura, dar trebuie tinut cont de calitatea apei, mai ales atunci cand discutam de ape cu incarcaturi acide, corozive ce presupun echipamente cu protectii speciale.

Pompa de caldura apa-apa poate fi utilizata si prin exploatarea apei din lacuri, fluvii, ape de tunel, baraje (care au temperaturi > 8 °C). Acest tip de pompa de caldura poate realiza cel mai ridicat COP dintre toate tipurile la care ne referim. Un astfel de sistem apa-apa poate ajunge usor la un COP de 5 si chiar il poate depasi daca este bine realizat si corect dimensionat. Am amintit de termenul „COP”, dar nu l-am definit. Acest parametru sau coeficient, denumit „coeficient de performanta” reprezinta raportul dintre puterea electrica absorbita si puterea termica de incalzire generata. Spre exemplu, o pompa de caldura moderna va genera 3 kW de energie termica pentru 1 kW de energie electrica consumata, caz in care spunem: COP va fi 3.

De asemenea, poate furniza puteri impresionante ajungand la mii de kW, pe o singura unitate sau cupland mai multe unitati de putere mai mica. Cu toate acestea, pana la ora actuala, cel putin in Europa, nu este cea mai raspandita pompa de caldura. Motivele sunt mai multe: calitatea apei trebuie sa indeplineasca practic calitatea apei potabile, apa extrasa din straturile freatice trebuie reinjectata in sol (putul de injectie trebuie sa fie amplasat la min. 15 m in aval fata de directia de curgere a apei in panza freatica) pentru fiecare kW termic instalat este necesar un volum minim de apa de 160litri/ora, debitul trebuind asigurat in orice moment de putul de extractie. In Uniunea Europeana exista reglementari foarte stricte privind acest gen de foraje.

Pompele de caldura Aer-Apa

Caldura din aerul exterior furnizat cu un ventilator sau aerul din sistemul de ventilatie este transportat prin vaporizator catre mediu de transfer de caldura si apoi prin compresor la condensator. Acest sistemul de transfer de caldura este alcatuit dintr-un circuit lichid, utilizat pentru incalzirea locuintei si/sau pentru producerea apei calde menajere. Aceste sisteme au cea mai mica eficienta, dar si costul cel mai redus. Aceste pompe pot functiona cu o singura sursa de energie pana la o temperatura exterioara bine definita.

Pompele de caldura Aer-Aer

Caldura din aerul exterior furnizat cu un ventilator sau aerul din sistemul de ventilatie este livrat prin vaporizator catre mediu de transfer de caldura si transportata prin compresor la condensator. Sistemul de transfer de caldura este compus dintr-un sistem de conducte de aer sau din aparate specifice utilizate pentru incalzirea cladirii. Ele sunt folosite in cazuri rare, la sistemele de incalzire, datorita eficientei scazute a agentului termic aerul (sistemele cunoscute sub denumirea generica de „aer conditionat” sunt de fapt pompe de caldura aer-aer iar COP-ul lor este sub 3).

Avantajele utilizarii pompelor de caldura:

• Costuri de exploatare reduse;
• Sursa de energie sigura, independenta de combustibilii fosili;
• Asigura un grad mare de confort si usurinta in exploatare, sunt silentioase si complet automatizate;
• Sunt compatibile cu orice sistem de distributie a caldurii utilizat in mod normal in combinatie cu pompele de caldura (incalzire in pardoseala, pereti, sisteme de incalzire de joasa temperatura), garanteaza un climat confortabil si sanatos;
• Modelele de pompe de caldura reversibile (apa-apa sau sol-apa) pot asigura si necesarul de racire pe timp de vara;
• reprezinta cea mai moderna tehnologie de incalzire disponibila la ora actuala;
• Asigura o functionare sigura, fara utilizarea unor surse de pericol si explozie;
• Sunt solutii ecologice, nu polueaza in mod direct;
• Pot fi asigurate/cofinantare prin programe legate de protectia mediului, sustinute de stat. In perioada 2017-2018 cofinantarea oferita de stat a fost de maxim 8000 lei.

Iti propunem in continuare un interviu cu un client multumit de produsele Termocasa.

In gama de produse dezvoltate de TERMOCASA in atelierele de productie din Oradea, vei gasi pompe de caldura cu puteri de la 8 kW pana la 45 kW. In functie de puterea pompelor, sunt potrivite oricaror spatii (mici, medii si mari), rezidentiale si industriale, cu suprafete cuprinse intre 50 mp si 650 mp, adaptate.

Prin achizitionarea unor produse de ultima tehnologie in energie alternativa sau alte accesorii vei avea parte de acea calitate care satisface cele mai mari exigente.

Ai intrebari legate de pompele de caldura? Le asteptam pe adresa redactiei contact@misiuneacasa.ro. 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (I) Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (I)
Debransarea de la furnizorul de agent termic Debransarea de la furnizorul de agent termic
Pompa de caldura pentru producerea apei calde menajere Pompa de caldura pentru producerea apei calde menajere
 Tot ce trebuie sa stii despre centralele pe peleti Tot ce trebuie sa stii despre centralele pe peleti
Sobele rusesti Sobele rusesti
Instalarea centralei termice Instalarea centralei termice

Vezi mai multe articole