Schimbul imobiliar

Ce trebuie sa stii despre schimbul imobiliar

23 septembrie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

La prima vedere, schimbul imobiliar pare simplu. Ai un apartament cu 3 camere, sa zicem, si vrei sa-l schimbi pe o garsoniera. Cauti si gasesti un proprietar de garsoniera care vrea sa se mute la 3 camere si, daca va intelegeti la diferenta de bani, gata schimbul. Teoretic. Practic, daca esti interesat sa realizezi un astfel de schimb, trebuie sa tii cont si de legislatia in domeniu, mai precis de articolele din Codul Civil care fac referire la Contractul de schimb. Este vorba despre art. 1763, 1764 si 1765.

Contractul de schimb reprezinta stramutarea unui lucru din patrimoniul unei persoane fizice sau juridice in patrimoniul altei persoane (fizice sau juridice). Daca valoarea lucrurilor care fac obiectul schimbului nu este egala, atunci se va plati o suma de bani drept diferenta. Aceasta suma, numita sulta, nu are voie sa depaseasca valoarea bunului schimbat.

Schimbul imobiliar implica o serie de costuri.

In primul rand, impozitul catre stat. Nu, nu scapi de plata impozitului, acesta trebuie platit de catre ambele persoane implicate in acest schimb, iar notarul public care autentifica tranzactia este obligat prin lege sa incaseze pentru Stat si impozitul pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare.

Apoi, mai trebuie sa platesti 2 taxe catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI)  Mai precis, este vorba despre taxa pentru extrasul de carte funciara in vederea autentificarii contractului si taxa ANCPI-OCPI pentru întabulare.

Nu in ultimul rand, mai trebuie sa platesti si onorariul notarial. Acesta se calculeaza in functie de evaluarea imobilelor facuta de catre cele doua parti. Daca evaluarea imobilelor este mai mica decat evaluarea conform Ghidului privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare, atunci toate taxele se vor calcula conform grilei din Ghid.

Schimbul imobiliar devine complicat atunci cand unul dintre cele 2 imobile este achizitionat prin credit ipotecar. Practic, cel care urmeaza sa preia apartamentul achizitionat prin credit trebuie sa preia si creditul, adica sa parcurga aproape aceeasi procedura de accesare a unui credit. Iar daca banca nu isi da acordul asupra schimbului de imobile, acesta nu mai poate fi realizat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

"Casa Verde" de la stat "Casa Verde" de la stat
Certificarea Energetică a Clădirilor: O Viziune Unitară pentru un Viitor Sustenabil în Uniunea Europeană Certificarea Energetică a Clădirilor: O Viziune Unitară pentru un Viitor Sustenabil în Uniunea Europeană
Afla daca te incadrezi pentru ajutor de incalzire a locuintei pentru sezonul rece 2016-2017 Afla daca te incadrezi pentru ajutor de incalzire a locuintei pentru sezonul rece 2016-2017
Documentele de care ai nevoie pentru a obtine autorizatia de construire Documentele de care ai nevoie pentru a obtine autorizatia de construire
Rolul arhitectului Rolul arhitectului
Verificarea online a cadastrului = economie semnificativa de timp Verificarea online a cadastrului = economie semnificativa de timp

Vezi mai multe articole