Ce trebuie sa stim despre rezistenta parchetului si avantajele oferite

19 decembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fie ca este vorba de parchet masiv, laminat, din bambus sau din PVC, atunci cand alegeti tipul de acoperire pentru pardoseala locuintei voastre trebuie sa aveti in vedere, printre altele, si gradul de rezistenta al acestuia la traficul domestic. De exemplu, un parchet este mai solicitat intr-un hol de intrare decat intr-o camera obisnuita, ceea ce trebuie sa va determine sa alegeti un parchet cu un grad de rezistenta crescuta.
 
Totusi, fie ca e vorba de parchetarea unui hol sau a unui dormitor, ca sa scapati de un eventual stres, alegeti ceva de clasa superioara si grosime maxima. Studiati modelul, cititi cu atentie informatiile puse la dispozitie de catre producator, sau testati o placa din parchet, deoarece numai asa puteti avea certitudinea unei alegeri trainice.
 
Asadar, ne-am propus sa va retinem atentia cu cateva informatii utile despre rezistenta parchetului de diferite tipuri, dar si avantajele pe care vi le ofera fiecare in parte.
 
 
 
De exemplu, parchetul din lemn masiv are o rezistenta foarte mare in timp si asta datorita grosimii de uzura care poate fi de 7 sau 8 mm. Cu cat aceasta dimensiune este mai mare, cu atat puteti slefui sau rindelui mai des parchetul in vederea refacerii totale. Aceasta posibilitate de refacere explica marea longevitate a parchetelor clasice.
 
O alternativa excelenta la parchetul din lemn masiv o reprezinta parchetul din bambus. Acest tip de parchet este unul dintre cele mai dure materiale naturale disponibile pentru podele. Avantajul folosirii acestui material il constituie stabilitatea dimensiunilor in timp, spre deosebire de lemnul masiv care in timp lucreaza.
Gradul de stabilitate al parchetul din bambus este sporit si datorita strafiticarii. Prin acest procedeu de prelucrare, lemnul de bambus devine mai stabil in timp fiind putin predispus la dilatari, contractari sau deformari de orice natura. De asemenea, este rezistent si la conditiile de umiditate crescuta intrucat acest lemn provine din zonele tropicale.
 
Un alt tip de parchet este cel flotant, numit si “de acoperire”, care se prezinta sub forma de lamele sau dale subtiri. Acest parchet are in general 3 straturi lipite intre ele. Aflat deasupra, stratul de uzura este format din cativa milimetri de lemn masiv, urmand la mijloc stratul mai rezistent din lamele, format din sipci sau aglomerate, iar dedesubt stratul din esente de rasinoase. Grosimea acestui tip de parchet variaza intre 8 si 15 mm. Atentie, insa o placare stratificata nu se comporta foarte bine in incaperi umede, cum ar fi baile. Cu toate ca suprafata este etansa, apa se poate infiltra in zona rosturilor si se poate produce umflarea materialului.
 
Avantajul folosirii acestui tip de acoperire il constituie faptul ca acesta poate fi demontat si remontat in cazul unei mutari.  Este usor de intretinut.
 
Pentru cei care totusi doresc neaparat sa-si monteze parchet in baie sau bucatarie, exista si varianta unui parchet nou, rezistent la apa, un produs 100% romanesc produs in premiera in tara noastra. Parchetul din PVC este singurul parchet rezistent la apa si este recomandat pentru incaperi cu un grad ridicat de umezeala (baie, bucatarie, balcon) este cu 25% mai silentios decat un parchet laminat standard. Mentine caldura in incapere pentru o perioada mai lunga de timp, are o mai mare usurinta in intretinere si posibilitatea de a fi montat peste sapa umeda. Garantia pentru acest produs este de 15 ani.
 
Conform standardului European exista 3 clase de clasificare a parchetului.
Pentru sufragerii si incaperile unui apartament mai putin frecventat, conform noilor standarde, puteti alege parchet din clasa 21 recomdandat pentru utilizari moderate. Clasa 22 are o utilizare normala si poate fi aleasa pentru toate incaperile unei locuinte unde se desfasoara un trafic mediu. Clasa cu cea mai mare utilizare este clasa 23 recomandata in special pentru incaperile cu un trafic sustinut, cu treceri frecvente. 
 
De obicei, garantia pentru montaj este de 1 an, iar pentru parchet aceasta poate fi de la 10 pana la 30 ani pentru parchetul din lemn masiv.
 
Asadar, variante exista, depinde de dumneavoastra ce alegeti!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

3 motive sa alegi parchet rezistent la apa pentru baie si bucatarie 3 motive sa alegi parchet rezistent la apa pentru baie si bucatarie
Profile trecere pe pardoseala Profile trecere pe pardoseala
Mocheta sau linoleum: amandoua trebuie montate (I) Mocheta sau linoleum: amandoua trebuie montate (I)
Pardoseala din chirpici Pardoseala din chirpici
Concursul National al Montatorilor de Pardoseli 2010 Concursul National al Montatorilor de Pardoseli 2010
Galeria Buhara | Structura si culoarea chilimurilor Galeria Buhara | Structura si culoarea chilimurilor

Vezi mai multe articole