Cei cu salarii mici nu platesc lucrarile

06 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mii de cladiri vechi din toata tara, ridicate inainte de 1978, sunt in pericol sa se prabuseasca la un cutremur puternic. Autoritatile au demarat deja procedurile pentru consolidarea blocurilor cu bulina incadrate in clasa I de risc seismic.
 
Libertatea va prezinta pasii pe care trebuie sa-i urmati in situatia in care locuiti intr-un astfel de imobil sau intr-unul mai nou construit, dar care banuiti ca nu ar ramane in picioare in urma unui seism.
 
-In primul rand, asociatiile de proprietari trebuie sa se adreseze Primariei Capitalei, respectiv primariei orasului in care locuiesc, cu o solicitare pentru identificarea, inventarierea si expertizarea tehnica a imobilului. In cazul in care se constata ca acesta este in clasa I de risc seismic, Consiliul Local instiinteaza asociatia printr-o notificare ca trebuie sa ia masuri pentru consolidare.
 
- Asociatia trebuie sa aprobe decizia de consolidare si ulterior fiecare proprietar trebuie sa declare pe propria raspundere ca se angajeaza sa coopereze cu autoritatile locale.
 
- Proprietarii trebuie sa incheie o conventie cu primaria prin care o abiliteaza sa organizeze si sa urmareasca derularea lucrarilor. Daca refuza, pot fi penalizati.
 
Angela Saulescu (57 ani) locuieste intr-o cladire foarte veche din Capitala. Femeia spune ca blocurile cu bulina ar trebui consolidate de urgenta
 
Nu dau bani persoanele cu venit sub 1.100 de lei
 
Potrivit autoritatilor, proiectarea dureaza un an, iar executia, doi-trei ani. Proprietarii care au un venit mediu net pe membru de familie mai mare decat salariul mediu net pe economie (1.100 lei) trebuie sa restituie statului contravaloarea costurilor lucrarilor in rate egale lunare, fara indexare, fara dobanda, in 25 de ani. Venitul mediu net pe membru de familie se calculeaza adunand toate salariile din casa si impartind suma la numarul de membri. In situatia in care in aceasta perioada venitul lor scade sub acest plafon, ei nu vor mai plati, dar vor fi obligati sa depuna periodic declaratii privind venitul.
 
In cazul in care locuiti intr-un imobil cu gradul 2, 3 sau 4 de risc seismic, trebuie sa stiti ca urmeaza sa platiti din buzunar costul lucrarilor, indiferent de venit.
 
Mihai Mereuta, Presedintele Ligii Habitat
 
“La nivel national exista cateva mii de cladiri cu risc seismic ridicat, numarul lor fiind inca necunoscut exact, deoarece nu s-a efectuat pana acum o expertiza completa, pe tara. Capitala ramane in top privind numarul de locuinte nesigure, cu cateva sute de astfel de cladiri, dar aceasta situatie exista si in alte orase precum Braila, Roman, Galati, Ploiesti, Campina, Brasov sau Timisoara. Sunt multi care au facut deja expertizele si macar pentru acestia ar trebui facut ceva, adica ar trebui sa se miste lucrurile mai repede, sa inceapa consolidarile”.
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Creditele ipotecare se vor dubla in urmatorii doi ani Creditele ipotecare se vor dubla in urmatorii doi ani
Epson isi extinde seria de proiectoare laser de top EB-L1000 cu modele de pana la 15.000 de lumeni Epson isi extinde seria de proiectoare laser de top EB-L1000 cu modele de pana la 15.000 de lumeni
CONTRACT Design, un eveniment concept in serviciul arhitectilor, designerilor, dezvoltatorilor si contractantilor CONTRACT Design, un eveniment concept in serviciul arhitectilor, designerilor, dezvoltatorilor si contractantilor
Ce nu stiai despre parfum Ce nu stiai despre parfum
Dezamagire la TIB 2007 Dezamagire la TIB 2007
Romania - una dintre cele mai atractive piete imobiliare Romania - una dintre cele mai atractive piete imobiliare

Vezi mai multe articole