Motofierăstrăul, mai cunoscut în limbajul popular drept „drujbă”, este un instrument esențial care neapărat trebuie să facă parte din inventarul sculelor al oricărui gospodar român. Fiind un echipament motorizat extrem de versatil, acesta este utilizat pentru diverse activități de tăiere a lemnului. Deși funcționează și electric, cele mai bune drujbe sunt cele pe benzină și sunt indispensabile în activitățile gospodărești, forestiere și de construcții.
În principal, drujbele sunt folosite la tăierea lemnelor de foc, respectiv a trunchiurilor sau a buștenilor mari, care sunt ulterior mărunțite în funcție de necesități. Aceste echipamente sunt utile mai ales în gospodăriile care se încălzesc pe bază de sobe sau centrale pe lemne. O altă aplicabilitate a motoferăstraielor este în procesul de toaletare a copacilor, respectiv la tăierea crengilor uscate, îndepărtarea ramurilor periculoase sau curățarea arborilor în scop estetic sau de sănătate a plantelor. De asemenea, drujbele sunt folosite pe scară largă și în construcții, la debitarea materialelor din lemn: grinzi, plăci, etc. Nu în ultimul rând, aceste echipamente sunt folosite și în artă, la crearea de sculpturi din lemn și mobilier rustic, or pentru modelarea trunchiurilor de copaci.
Acum că ai vizualizat mental aria mare de acoperire a acestui echipament, suntem siguri că deja te-ai gândit să-ți iei și tu unul, pe care să-l pui la treabă într-una din multiplele utilizări. Dacă răspunsul este da, intră pe magazinul online Micul Meseriaș și vezi oferta de echipamente și piese de schimb pe care am pus-o la dispoziția celor mai pricepuți români.
Iată mai jos un Ghid util, care te va ajuta să iei cea mai bună decizie în privința achiziției unei drujbe pe benzină de calitate:
Tipuri de drujbe pe benzină
1. Drujbe pentru uz casnic. Acestea sunt proiectate pentru utilizări ocazionale în gospodărie și sarcini simple, cum ar fi tăierea crengilor sau pregătirea lemnelor de foc. Dacă ne referim la caracteristicile principale, acestea au de obicei o putere de cca. 1,5-2,5 CP și o dimensiune a lamei cuprinsă între 30 și 40 cm.
2. Drujbe semi-profesionale. Sunt potrivite pentru utilizatori mai experimentați sau pentru sarcini de tăiere mai complexe. Sunt frecvent utilizate în agricultură sau pentru tăieri de lemn de esență tare. În ceea ce privește caracteristicile tehnice, aceste motoferăstraie au o putere cuprinsă între 2,5 și 4 CP și o dimensiunea lamei de până la 50 cm.
3. Drujbe profesionale. Aceste echipamente, cu rezistență mare la uzură, sunt proiectate pentru utilizare intensă și sunt folosite, în special, de lucrătorii forestieri din marile exploatări de lemn, dar și pentru tăieri industriale. Caracteristici principale: au o putere de peste 4 CP și o dimensiune a lamei de peste 50 cm.
Așadar, pe lângă caracteristicile care privesc puterea motorului și dimensiunea lamei, în calitate de cumpărător trebuie să iei în considerare și alte elemente importante, ca:
• Greutatea. O drujbă pe benzină mai ușoară este mai ușor de manevrat, însă poate fi mai puțin potrivită pentru tăierile complexe, cum sunt tăierea buștenilor.
• Vibrațiile. Modelele moderne de fierăstraie mecanice sunt dotate cu sisteme anti-vibrații, care reduc oboseala utilizatorului și-i asigură confortul muncii pe întreaga durată a zilei.
• Consumul de combustibil. Dacă ești o persoană mai economă, atunci trebuie să iei în considerare și eficiența drujbei pe care intenționezi să o cumperi. Caută un model economicos, care ține cu portofelul tău.
• Tipul de pornire. Drujbele pe benzină se împart în două categorii din acest punct de vedere: cu ață (demaror) sau la buton. Pe piața din România marea majoritate a modelelor sunt cu pornire manuală prin intermediul demarorului.
Pentru ca drujba aleasă să aibă o viață cât mai lungă este necesar să o întreții (servisezi) la intervale regulate de timp. Fiecare model are specificul său, astfel că va trebui să citești atent manualul de utilizare. De obicei, pentru a prelungi durata de viață a drujbei trebuie să faci o serie de lucrări de întreținere standard: curățarea regulată a lamei și a lanțului, folosirea amestecului corect de benzină și ulei, tensionarea lanțului sau înlocuirea pieselor uzate.
În concluzie, drujba pe benzină este un instrument indispensabil pentru lucrările de tăiere, fie că este vorba de sarcini casnice sau industriale.
Alegerea corectă depinde de nevoile tale concrete, de tipul activității și de frecvența utilizării. Recomandarea noastră este să investești într-un model de calitate, capabil să ofere performanță și siguranță.
Sursa foto: Micul-meserias.ro
Comentarii
Nu exista comentarii.